Graven naar hints

De pot bevat een schamele 4000 Euro en centen, een bedrag dat de doorsnee Wie is de Mol?-kandidaat met een doordeweekse schnabbel zo heeft verdiend. Rik vindt het tijd voor een wisseling van de wacht en hij biedt zich aan als penningmeester. Maar niet voordat de pot wordt nageteld en blijkt dat er 200 Euro mist. Echt heel mysterieus wordt er niet over gedaan want Margriet bekent meteen dat ze ’t in ruil voor 2 jokers heeft gestolen samen met Martine.

OPDRACHT 1

Marlijn en Carolina worden, wel of niet geheel willekeurig, door Art geselecteerd om met hem mee te gaan naar de Witte Eikel Weherahena Tempel. Daar zit een reusachtige boedha met uitgerekte oorlellen en een creepy beeld van een figuur dat het heel moeilijk heeft. Er loopt ook een hond rond die we even later tijdens de executie ook zien. Dat kan een hint-hond zijn. Maar ook gewoon een dubbelganger.

Ik hoop dat later blijkt dat dit een hint is. Zo niet, dan is dit gewoon een erg storend beeld.
Ik hoop dat later blijkt dat dit een hint is. Zo niet, dan is dit gewoon een erg storend beeld.

In de gangen van de tempel hangt een groot aantal foto’s en schilderijen. Her en der staan donatieboxen met daarin geld én jokers. De rest van de kandidaten moeten straks door Marlijn en Carolina rondgeleid worden. Uit de donatieboxen moeten Marlijn en/of Carolina proberen ongezien geld of een joker uit een box te jatten. Er is in totaal 2000 Euro te verdienen dus dat zou een mooie aanvulling op de pot zijn. Ware het niet dat de dames vrijwel meteen besluiten voor de jokers te gaan.

Van Art krijgen ze een paar feitjes over de tempel mee, zodat ze niet álles uit de duimen hoeven te zuigen. Maar het lukt ze aardig om de groep overtuigend te misleiden. Ze zaaien met nepfeitjes, verwarring en nep-subopdrachten (zoals het tellen van de mannen en de vrouwen op de foto’s) zodat Marlijn alle kans krijgt om uit iedere donatiebox een joker te jatten. Rik staat op een gegeven moment zowat de horlepiep bovenop zo’n box te dansen en nóg lukt het Marlijn om de joker er uit te halen zonder dat Rik het ziet. Maar ja, mollen zijn dan ook blind.

Alleen Chris merkt dat iets niet in de haak is, maar Marlijn weet hem makkelijk af te leiden. Daar is ook niet veel voor nodig want Chris lacht om alles, dus die tijdelijke blik van verwildering maakt al snel plaats voor zijn perma-grijns.

Wanneer Art zichzelf weer tevoorschijn tovert, vertelt hij tegen de rest wat de opzet van de opdracht was en dat daarmee geen geld is binnengehaald. Voor nu. De jokers van Marlijn en Carolina kunnen namelijk weer teruggehaald worden als ze een paar basisvragen over de rondleiding goed beantwoorden. Ze kunnen er ook voor kiezen om voor iedere goed beantwoorde vraag geld te winnen. Maar, je raadt het al, daar gaan ze niet voor. Weg met die jokers. Iedere vraag wordt goed beantwoord. Dus er is he-le-maal niets gewonnen (of verloren) deze opdracht. Man man man.

Nu begin ik het ook een klein beetje irritant te vinden. Zo’n Bekende Nederlander doet natuurlijk ten eerste mee aan Wie is de Mol? omdat het een geweldig leuk en spannend spel is en je hebt Art iedere dag aan je ontbijttafel. Fair enough. Ze kunnen met hun deelname tevens hun portfolio mooi aanvullen. Ook prima. En dan is er nog de Eeuwige Roem die je krijgt als je wint. Stukje onsterfelijkheid. Ook daar zou ik het voor doen. Maar! Het Grote Geld!

Oh ja, het geld. Da’s ook een leuke bijkomstigheid maar echt niet zo relevant voor die mensen. Ik zeg niet dat ze bakken verdienen, maar lijkt (lijkt!) me wat minder belangrijk voor ze. Wat de kandidaten vooral willen is winnen, winnen, winnen. En de kans daarop vergroten ze door het vergaren van vrijstellingen en jokers. Wat meestal ten koste gaat van het bedrag dat gewonnen kan worden.

Feitelijk strijden dus zowel de Mol als de niet-Mollen om overleving en sabotage om zo lang mogelijk in het spel te blijven. Met als enige verschil de zekerheid dat de Mol heeft dat deze ook daadwerkelijk de finale haalt.

Dit maakt het voor de kandidaten en voor de kijker steeds lastiger de werkelijke Mol te achterhalen, en voor de Mol is het moeilijk het verschil te maken binnen een groep die zichzelf al zo keihard saboteert.

Einde frustratie-uitinkje. Ik stap weer van mijn zeepkist af. Er moeten nog twee opdrachten worden uitgevoerd.

Carolina deelt informatie met Viktor over een vermeend gesprek tussen Marlijn en Rik waarin ze hem vertelt dat ze een joker heeft gestolen. En voordat je “Viktor, wees geen slachtoffer van slechte editing in Carolina’s hoofd!” kan zeggen, staan we met de blote voeten op het hete strand.

OPDRACHT 2

Art heeft daar een aantal papiertjes in zijn hand, genummerd van 1 tot en met 14. Iedere kandidaat trekt twee papiertjes. Daarna stelt Art aan ieder twee vragen, ze mogen een goed of een fout antwoord geven. Alsof er iets tussenzit. Een halfgoed antwoord. “Wie is de Mol?” “Nou, Art, dat zal ik je vertellen, het is Marrik.”
Die vraagt (Wie is de Mol?) krijgt iedereen voorgeschoteld. Samen met een andere vraag uit de test. Nadat alle vragen zijn beantwoord, liggen er zeven nummers op corresponderende onderdelen in een grid bestaande uit 14 vakken dat in het zand is getekend. Dat zijn de nummers uit de vragen die goed zijn beantwoord. Iedereen krijgt een schep en moet in een genummerd vak graven, in de hoop dat minstens één van die vakken geld bevat. HAHAHA, nee dat gebeurt dus niet.

Vooral Margriet is in dit deel van de opdracht erg fanatiek aan het graven. Laat dat een belangrijk karakteristiek van een mol zijn. Ander opvallend iets is het shirt van Chris. Er staat NEVADA ALAMO op en dit is duidelijk een anagram van AAA VAN DE MOL. En AAA staat voor triple A, oftewel een batterij. Maak er maar wat van. Ik vond ‘VAN DE MOL’ al verdacht genoeg.

Chris pakt even zijn Zwitserlevengevoelmomentje.
Chris pakt even zijn Zwitserlevengevoelmomentje terwijl Margriet met een onzichtbare kar wat zand vooruit trekt.

Wat ik dus al eerder zei, ook deze opdracht levert nul Euro, niks, nada op. Viktor denkt dat de winnaar met die kleine 5 mille straks op het strand van Salou ligt, “en dat wil toch niemand”. Ik ben het deels met je eens, Viktor, maar van 4500 Euro kan ik de goedkoopste comazuipbus naar die plaats nemen, een dag in die zure touringcarlucht afzien (je moet er wat voor over hebben) en vervolgens een leuk retourtje naar een Dubais resort kopen. Ik denk dat het mogelijk is met zo’n bedrag.

Viktor en Carolina maken een infographic van opdracht 2. Conclusie: In vak 10 had het geld moeten liggen. High-five, doorbraak, eureka! Wie verder verantwoordelijk was voor het beantwoorden van die vraag wordt niet besproken, dus eigenlijk heeft niemand er wat aan.

Marlijn vraagt aan Rik of hij de Mol is en hij zegt heel sexy tuurlijk niet en vraagt het zelfde aan haar. Wat vroeg je ook alweer Rik?

OPDRACHT 3

In een groot meer dobberen Nederlandse plaatsnamen op vlotjes. Op een aantal vlotjes liggen pakketjes. 2000 Euro is er te verdienen. Chris zit midden op een vlot met een portofoon aan de rest de codes van pakketjes door te geven die ze met bootjes moeten ophalen in de door hem aangewezen plaats. De codes lijken op elkaar, daar heeft Chris een beetje moeite mee. Daarbij werkt het dobberen op een vlot extra op zijn lachspieren. Ze moeten vooral veel in Brabant en in de buurt van Enschede wezen maar de spil van het spel ligt in Geldrop. Of all places.

"Ja hallo? HAHA! Met Chris, ja HAHA! Het wil maar niet vlotten! HAHAHA! HA!"
“Ja hallo? HAHA! Met Chris, ja HAHA! Het wil maar niet vlotten! HAHAHA! HA!”

Met een snelheid die geheel on-PostNL’s is worden de pakketjes door heel Nederland geslingerd. Margriet noemt het ook nog steeds de ‘PTT’. Je kan daarom lachen maar ik zou uit een reflex in nood ook nog steeds 06-11 bellen. Gelukkig reken ik al een tijdje niet meer om naar guldens. Maar misschien moeten ze dat met de pot wel doen, dan lijkt het tenminste nog wat.

Zoals Guus Meeuwis ooit zong in ‘Kedeng kedeng’, kom ik op plaatsen waar ik nooit ben geweest. Duur, Huppel, Kleine Huisjes, Bokt, Slabroek, Achter het Klooster, Poolland. Misschien valt er wel een zin van te rijgen die verraadt wie de Mol is. Ik zal er nog eens over nadenken.

Na het verstrijken van de tijd blijkt dat de pakketjes met geld op het vlot van Geldrop liggen. Want het is ‘geld drop’, snap je! Leuk geintje van Art. Ander grappig bijkomstig feit is dat het ook Art’s geboorteplaats is maar dat wordt niet vermeld. Dat weet ik dan toevallig. Misschien is Art het zelf ook wel vergeten. Misschien moet ik het zelf ook maar uit mijn geheugen wissen.

Er zijn maar liefst 3 van de 4 pakketjes bezorgd, wat ze 1.500 Euro oplevert voor de pot. Zo zo! Geld erbij! Kan de pot dat wel aan? Stoot de portemonnee onderhand niet automatisch ieder vorm van briefgeld af?

Tijd voor de test. Wie verdenkt wie?

Marlijn: zet in op Margriet en Chris

Viktor: Rik, Chris, Margriet en Martine

Margriet: Chris

Carolina: Rik

Martine: Rik

Chris: Martine, Margriet

Carolina ziet als eerste een scherm en de kleur is groen. Daarna is het de beurt aan Viktor. Die krijgt een rood scherm. Toch misleid door de valse hints van Carolina (die nog steeds groene en zwarte nagels heeft en daarbij nu ook een sjaal draagt met groene accenten?)? Feit is dat de mannen het onderspit aan het delven zijn. Who run the world? Girls! En Margriet.

Tot volgende week!