Roepie roepie

We zijn in Kandy, de pot staat op een perfect afgeronde 8000 Euro en Chris is de penningmeester. Alles is nog oké in het universum. Maar dat duurt niet lang. 

De overgebleven vier kandidaten boemelen in de bus door nauwe straten en langs steile afgronden. We zien prachtige shots door dorpen en over bergen en velden. Daar ergens ligt diep verscholen het nieuwe hotel. Rik en Marlijn slapen natuurlijk weer bij elkaar, dus Chris heeft geen andere keus dan hokken met Margriet.

Al het natuurschoon ten spijt is de volgende opdracht erg statisch. Het vindt plaats achter een rond tafeltje. Wel een heel mooi rond tafeltje hoor. Stad en land is afgezocht naar het perfecte meubilair en diep in het tropische woud van Sri Lanka is een keurig afgewerkt Ceylon ijzerhouten staander gevonden.

Koning Art bij zijn Ronde Tafel
Koning Art bij zijn Ronde Tafel

Wat blijkt ook nog eens: ondanks de lange dodemansrit over de bergen naar een andere locatie zijn we nog steeds in Kandy. Ze hebben een rondje gereden en niemand had het door.

Enfin, aan dat schitterend ronde tafeltje staat Art met een doosje, wat geld en een envelop en de boodschap dat de komende tien minuten “allesbepalend” kunnen zijn en dat een “foute beslissing of verkeerde timing het verschil kan maken tussen wel of niet de finale halen”. Marlijn was nog redelijk relaxed maar ze wordt nu zenuwachtig. Art gaat een aantal keer iets op tafel leggen. Wie ’t wil hebben mag ’t pakken, maar dit mag maar één keer.

Voor wie dacht dat er een revolver in het doosje zat, die heeft het mis. Het woord ‘executie’ wordt in het WIDM universum nog steeds louter in figuurlijke zin gebruikt. Maar je weet maar nooit, misschien neemt SBS dit format ooit nog over.

Uit het doosje komt eerst een joker. Wanneer niemand toehapt, zegt Art “Da’s een joker, hè?”. Hij legt er nog een joker bij. Chris pakt ze. Art pakt weer een joker uit de doos. En nog een. Margriet kon in de doos kijken en zag er meer jokers in liggen. In plaats van te wachten op de derde joker graait ze de twee jokers weg. Ook Rik had in Art’s doosje gekeken en besluit te wachten tot er meer jokers op tafel liggen.

Wanneer Art geld naar voren schuift (500 Euro), pakt Marlijn ze weg, tot ieders verbazing. Je kan wel blijven roepen dat je voor het geld gaat maar als je dat dan ook echt gaat doen dan vinden ze je een beetje gek, Marlijn! Rik blijft over en Art legt de envelop in het midden. Rik pakt deze en leest het bericht voor. Hij mag twee jokers afpakken van zijn medekandidaat. Zijn slachtoffer: Chris. Boe, Rik. Boooeeee. Weg zijn z’n jokers. Chris baalt voor het eerst in zijn leven ergens van.

Marlijn en Rik zitten aan de rand van het zwembad pootje te baden. Zonder al te veel moeite flikt Marlijn het weer om Rik één van zijn twee jokers aan haar af te staan.

We zijn amper halverwege de uitzending en het is (schrik niet)
TIJD VOOR DE TEST!

  • Rik denkt dat de Mol een vrouw is. Hij zet zijn joker in.
  • Margriet denkt dat Rik de Mol is. Ze zet twee jokers in.
  • Chris gaat vol op één persoon: Margriet.
  • Van Marlijn horen we het niet wie ze verdenkt, maar we zien wel dat het favoriete boek van haar Mol The Fountainhead is. Ze zet haar joker in.

Art geeft Marlijn en Margriet met zijn Laptop of Doom een groen scherm. Dan is de beurt aan Chris. Oh jongens, hier wordt het hartverscheurend. Zijn scherm kleurt rood.

Bloedrood. Klaproosrood. Brandweerautorood. De mouwen-van-zijn-Alamo-shirtje-rood. Verdomme verdomme verdomme!

Verdomme.
Verdomme.

Chris barst in huilen uit. Snikkend vertelt hij dat het pure blijdschap is, iets dat hij na het emotionele afscheid van de rest van de groep nog een keer vertelt tegen Art. Hij is gewoon zo blij dat hij dit heeft mee mogen maken.

Oh, Chris Zegers.
Zelfs als hij huilt, is hij blij. Hij lacht door zijn tranen heen. Ik wil dat Chris’ verjaardag een nationale feestdag wordt, een soort van Nederlandse Thanksgiving. Dan is iedereen verplicht om dankbaar te zijn voor alle leuke dingen en als er geen leuke dingen te bedenken zijn, dan meld je dat even en dan komen andere mensen jou leuke dingen brengen.

Even kijken, zijn verjaardag is 7 februari. Dat is net geweest, dus dan maar een andere dag. Hij mag kiezen. Als het maar in de lente is. Nogmaals:

VERDOMME.
VERDOMME.

Margriet noemt het een “tombola van emoties” en dat is waar, en trouwens, ‘tombola’ is een anagram van ‘mol boat’.

Mijn hart breekt. Niet een beetje. Het breekt als een vetzak die op een zak Croky chips gaat zitten. Maar we moeten door. Chris had dat zo gewild. Art trakteert ons op een terugblik waardoor we even tijd hebben om de pijn te kunnen verwerken en ons af te vragen waarom Art het nodig acht om ons te vertellen wat er de afgelopen weken gebeurd is. We hebben toch gekeken?


Marlijn, Margriet en Rik dus. Dat zijn de finalisten en De Mol.

Art wappert triomfantelijk met 2000 Euro. Weet je die stemronde nog, in dat dorpje, waarbij de lokale bevolking hun Mol/Favoriete Persoon Op Aarde kozen? Als ze op een persoon zouden stemmen die niet de Mol is, zou dat 2000 Euro opleveren. Aangezien Chris de verkiezing won maar hij niet De Mol (maar wel de Favoriete Persoon op Aarde) is, betekent dat winst voor de groep.

De allerlaatste opdracht dan. Die is op een drukke en vooral LUIDRUCHTIGE markt. De marktlui schreeuwen door elkaar heen en even –heel even– denk ik dat ik weet hoe het er aan toe gaat op de Huishoudbeurs, maar dan met minder haakwerkjes en meer knoflooklucht. Tussen al het JALALALALALALALA KALALA ALALALALA NKAATALALALAKOOPDEZEKNOFLOOK door moet het drietal, op gepaste afstand van elkaar gesitueerd, een persoonlijk bericht van de Mol doorgeven. Dat bericht is verdeeld over enkele zinnen. Ieder goed ontvangen en juist uitgeschreven bericht levert 500 Euro op en in totaal is er dus 1500 Euro te winnen. Rik staat in het midden en is daarmee het communicatieknooppunt van het drietal. Je zou verwachten dat dat een slimme opzet is want Rik is nieuwslezer en dus een ware professional op het gebied van het correct overdragen van informatie en duidelijke articulatie. Tenzij hij de Mol is.

De Mol heeft zinnen gemaakt zoals “Marlijn, wat hadden we een fijn verbond samen.” En “Rik, ik dacht aan jou een harde dobber te hebben” (dit zou dus betekenen dat Rik de Mol is want alleen Rik zou een harde dobber krijgen van Rik).

Een van de zinnen voor Rik onthult dat hij 750 Euro uit de pot stal in ruil voor twee jokers. En de rest leert ook dat Margriet op verzoek van de Mol penningmeester werd.

Van de zin “Een leugentje om bestwil…” (correct doorgegeven door Margriet) maakt Rik herhaaldelijk “Een leugentje VOOR bestwil…”, wat Marlijn in eerste instantie verstond als “een neukertje voor bestwil…” Ik mis Chris. Hij zou allang tussen de galiameloenen liggen krioelen van het lachen.

Over en weer worden boodschappen geschreeuwd voor met name Rik en Marlijn. Margriet vraagt zich in de biecht af “Waar zijn mijn zinnen?” Wat een leuke referentie is naar de titel van deze aflevering, ‘zinloos’.

Verse vis! Ik kan het ruiken!
Verse vis!
Ik kan het ruiken!

Een kwartier en 6000 Decibel later is de opdracht teneinde en maakt Art de balans op: Marlijn heeft een zin teveel, Margriet heeft er een aantal tekort en Rik’s laatste zin was niet goed. Er is wederom géén geld verdiend.

Er rest nog een nachtje hevige studie om alles, maar dan ook alles over de Mol uit het hoofd te leren voor die laatste, bepalende test. Marlijn en Rik zetten beiden in op Margriet. Margriet denkt dat Rik de Mol is.

Het oordeel wordt geveld in een aparte opstelling: Rik staat naast Art, Margriet en Marlijn staan tegenover de twee mannen, alsof Art de twee vrouwen in de echt gaat verbinden.

In de naam der wet verklaar ik u bij dezen Mol en Vrouw.
In de naam der wet verklaar ik u bij dezen Mol en Vrouw.

Even, heeeeeeel even lijkt het of dit keer op z’n minst een winnaar of verliezer bekend wordt gemaakt. Maar helaas, Art vertelt leuke verhaaltjes over iedere kandidaat, voert de suspensie op en op het moment suprême, na de vraag “Wie…. is de Mol?” kijkt hij schalks de camera in en zegt “… dat hoor je volgende week…”

Nooit duurde een week zo lang.
Tot dan!