Quit playing games with my heart

Tom is zeker van zijn zaak: vandaag gaat hij zijn favoriete dame vragen of ze bij hem wil blijven. Daarmee bedoelt hij niet zijn moeder, wat ik heel even dacht toen ze de keuken binnen kwam met een zelfgebakken cake. MamaTom blijft nog even hangen om de logees te ondervragen. Op Tom’s geheime verzoek stelt ze de lastigste vragen aan Leonie en maakt ze haar nog even duidelijk dat het leven op de boerderij best wel vervelend kan zijn. Ze laat genoeg ruimte in het gesprek over voor Rimke om te roepen dat haar ouders ook boeren zijn en ze dus de perfecte schoondochter is.

In de garage evalueren Tom en MamaTom de voortgang van hun top secret project. Het loopt best gesmeerd: straks is Leonie gewoon niet eens verdrietig dat ze weg moet. Tom’s garage is trouwens een klimatologisch wonder. Zoonlief zit te blauwbekken in een dubbeldikke jas en mams zit in een heel heel heel kort jurkje met kittig jasje, lange laarzen en haartjes in de verf ontzettend te menopauzeren.

Heb ik het zo koud of heb jij het zo warm?
Heb ik het zo warm of heb jij het zo koud?

Dan wordt het tijd om Leonie uit haar lijden te verlossen. In plaats van haar nog een dag te laten wachten vertelt Tom dat ze nu al weg mag. Het komt haar niet als een verrassing. Ze gaat buiten een sigaretje roken en is blij dat ze eindelijk weer uit haar mond mag stinken. Nu komt het leuke werk: Rimke vertellen dat ze met ‘m op vakantie mag! In het veld, tussen de bollen vraagt hij eerst netjes hoe ze het vindt op de boerderij en gelukkig heeft ze het naar haar zin. Ook zijn vrienden en familie vindt ze leuk en ze heeft nog geen slecht puntje kunnen vinden. Maar daarom is ze ook kapster.

Het hoge woord komt er uit en Tom zegt:

“Ik vind je echt een onwijs leuke meid.”

waar op haar antwoord is:

“Ja ik jou ook.”

Dit is een conversatie dat alleen bij Bertie te verwachten of überhaupt mogelijk was maar toch krijgt Tom de primeur. Bravo!

Yvon bezoekt Leonie op de slaapkamer terwijl ze haar koffers inpakt. Ze wrijft het Leonie nog een keer in dat ze heel dichtbij zat. Ze is toch mooi wel tweede geworden! Misschien wil Yvon wel een boottochtje door de Amsterdamse grachten voor haar organiseren. Perfect cadeau voor een tweedeplaatser.


Bij Bertie gaan ze verder met waar we vorige week gebleven zijn: het slepen van takken. Soms pakt ze Esther vast en dit geeft Esther hoop maar dan blijkt dat Bertie haar verwart met een twijgje. Met enige regelmaat vraagt ze aan haar en Katherine of ze dit allemaal nog een beetje leuk vinden. Opvallend genoeg komt er geen negatief antwoord uit. Katherine vertelt ons zelfs dat er een soort van liefde door haar heen stroomt. Ja, er stroomt iets. Pas maar op met lekken.

Het dagelijks dilemma is het avondeten. Na de gastronomische uitspatting van de kaasfondue de dag ervoor, kiezen ze dit keer voor iets simpelers. Oftewel, datgene dat gegeten wordt als kaasfondue NIET op het menu staat: aardappels. Er moet nog iets bij en Katherine heeft liever geen vlees, maar kaas, want kaas is natuurlijk een perfecte vleesvervanger. Daarom heb je vleesfondue en kaasfondue. Er bestaat ook chocoladefondue maar dat past niet zo goed bij piepers. Ik heb nu al meer geschreven over het avondeten dan in huize Bertie over gesproken is. Nu ook dit onderwerp is afgestreept rest er weer stilte in het huis. Katherine leest een boek en Esther bladert door de krant en vraagt aan Katherine of ze naar het Songfestival kijkt. Nee. Zo’n homo is ze niet.

Katherine kijkt pulp-tv en Esther schilt aardappels met de poes van Bertie op tafel. Letterlijk, want Bertie is waar Bertie zich het fijnst voelt. In haar wegwerkersjas, in het donker, in de regen.

bertie-donker

Tijdens het eten vraagt Bertie of hun vrienden net zo leuk zijn als die van haar. Nee, het zijn stuk voor stuk natte dweilen daarom kies je ze uit. Katherine heeft er een hoop waar ze leuke dingen mee doet met de kinderen erbij. Ze is blij dat ze nog net op tijd een kind heeft gekregen voordat ze zeker wist dat ze lesbisch was want dat soort dingen zijn natuurlijk anno 2015 onmogelijk. En Bertie is ook blij met haar kinderen ook al had ze geen kinderwens maar ja, terugkrabbelen is lastig. Katherine vertelt Bertie dat ze het fijn vindt dat ze allebei moeder zijn want dan weten ze hoe dat voelt en hoe het is om verantwoordelijkheid te hebben. Oh wat voelen we ons verheven boven kinderlozen. Esther zegt dat ze huisdieren heeft. En da’s een beetje hetzelfde alleen praten ze niet terug. Maar ze pissen wel op het tapijt.

Bertie wil de meiden nog één keer spreken. In haar sexy oranje jas, op de trekker, hobbelend door de modderige akkers want dan dan hoort ze ze minder goed. Katherine zegt dat ze wel gevoel voor haar heeft. Bertie is vroeger heel erg gepest en wordt daar heel gesloten van, wat ervoor heeft gezorgd dat ze niet snel iets van zichzelf laat zien. DUS DAAROM DIE JAS!

Ook haar eenzame werk draagt bij aan het feit dat ze niet makkelijk samen iets doet met mensen. Esther mag een stukje rijden. We weten niet of dit goed afloopt.


Bij Geert staat een borrel met familie en vrienden op de agenda. De dames stiften de lipjes, lakken de haren en wanneer ze beneden komen zit het bezoek, Geert incluis, al gezellig onderuit gezakt op de leren fauteuils. Nee, sta vooral niet op, we komen wel naar jullie toe gelopen om ons voor te stellen, luie vachten. Hetty vertelt er meteen bij dat ze uit Brabant komt, mocht het bezoek schrikken van zoveel spontane gezelligheid. Niet veel later poseert Geert met z’n armen om de vrouwen heen, zegt dat hij op dit moment superblij is met ze (totdat ze zijn groentensoep laten mislukken) en knijpt hij Hetty in de kont.

*toet*
*toet*

Ria, de zus van de overleden vrouw van Geert (zo staat ze omschreven in de tekstbalk. “Zus van overleden vrouw van Geert”) denkt dat er één dame wel uit springt. En dat beaamt Geert voor de camera. Hij heeft zijn keuze gemaakt. In tegenstelling tot Tom besluit hij echter niet om de andere vrouw al vroegtijdig de laan uit te sturen, maar het er nog een dagje lekker van te nemen, want waarom zou je maar één kont mogen hebben om te masseren?

Vroeger nam Geert zijn vrouw iedere zondag mee naar Duitsland om te frühstücken. Die traditie is hij van plan voort te zetten en daarom neemt hij Hetty en Ada mee. Ik denk dat het net een kwartiertje over de grens is want het dorp dat ze bezoeken is begeven met Nederlandse busjes en winkeltjes en een sfeerloos winkelcentrum. Maar, het is het buitenland en daarom zeggen de dames “Mooi hè!” in koor, alsof ze over de Kurfürstendam lopen. Stiktevreden met zichzelf en zijn chickies loopt Geert met zijn polygamisme te koop en iedereen mag het zien en horen. In het café vraagt hij de ober of hij zijn dames ook mooi vindt. Hij geeft geen antwoord. Slim, want als hij ‘nee’ zou zeggen zou hij de vrouwen beledigen en als hij ‘ja’ zou zeggen zou Geert hem een tik op z’n neus geven omdat hij z’n harem wil stelen. Mocht iemand zich trouwens afvragen of alle liefde die Geert geeft wederzijds is: Ada wil heel graag dat Geert voor haar kiest. Hetty is ook knettergek op hem.

Zeg ken jij de hosselman, die woont in Groningen.
Zeg ken jij de hosselman, die woont in Groningen.

Wanneer ze weer thuis zijn speelt Geert buiten met de hond op het erf. Die krijgt alle hoeken van het erf te zien en eerdaags rent dat beest in al zijn dolheid achter de bal aan de weg op en komt het onder een tractor terecht. Het zou me ook niet verbazen als het met Geert gebeurt want in feite zijn Geert en Geerthond hetzelfde. Hitsig, wit en niet te stoppen. Hetty en Ada kijken vanuit het dakraam toe. Geert kijkt omhoog en roept naar ze of ze het programma Het Mooiste Meisje van de Klas kennen. “Jahaa!” “Daar zijn jullie allebei vast eens in geweest.” Ik denk dat we de opvolger van Seth Gaaikema hebben gevonden.


Jan’s dag van de definitieve keuze is aangebroken. Marieke heeft niet kunnen slapen, Rianne heeft ook geen flauw idee wat het gaat worden maar ze denkt dat ze naar huis moet. Wie het ook moge worden, ze mag zichzelf extra gelukkig prijzen. Niet alleen heeft ze de tofste boer uit dit seizoen aan de haak geslagen (ja, Tom is de knapste maar Jan is de leukste. En lammetjes zijn schattiger dan tulpenbollen)… Maar Jan heeft ook nog eens een ROOMBA.

Yvon zit met Marieke in de lammetjesstal. Die wil nog steeds niet alles uit de kast halen omdat ze Jan heel leuk vindt en heel graag hier wil zijn maar zichzelf beschermt tegen het mogelijke leed als ze niet wordt gekozen. Rianne vindt hem ook erg leuk en probeert de kriebels tegen te houden. Dat lukte, totdat ze samen over het strand wandelden.

Jan vertelt Yvon dat hij heel dicht bij het vinden van de liefde is. Verliefdheid is een groot woord maar hij voelt wel wat, een soort spanning, iets wat hij gemist heeft. Bij degene die hij niet kiest heeft hij geen rilling over zijn rug en mij lijkt het juist positief als je geen rilling over de rug krijgt van een persoon. Maar misschien is dat in ’t hoge noorden net tegenovergesteld.

Hij kiest Rianne. Marieke had haar koffers al ingepakt dus veel hoeft ze niet te doen. Ze baalt enorm en denkt dat ze zichzelf toch meer had moeten laten zien, ook al is ze zo niet. Ze is boos, op zichzelf. Yvon knuffelt haar. Rianne en Jan kussen elkaar op de picknickbank.


Theo en Nancy staan in de ruimte met de meeste gezelligheid en aanspraak: de koeienstal. Ook als ze er niet werken zijn ze er, want dan voelen ze zich niet zo alleen. En het is er donker dus dan hoeven ze elkaar niet zo duidelijk te zien. Theo praat wat over oogcontact. En Nancy zegt dat ze zich wel veilig voelt bij hem. Theo vindt het leuk dat ze hem een kans wilde geven, waarop Nancy zegt dat het inderdaad nog niet voorbij is maar dat ze hem geen hoop wil geven. Theo, dit noemt met een ‘teken’.

Gelukkig heeft de pompoen het naar de zin.
Haha, het lijkt alsof de pompoen het biertje van Theo drinkt.

Nancy is moe en wil gaan slapen maar Theo wil nog een spelletje spelen. Twee potjes Mens-Erger-Je-Niet verder is de stand 1-1 en wil Theo gaan dammen. Want dammen is slechts twee stappen verwijderd van strippoker. Echter is er nog geen winnaar in de Mens-Erger-Je-Niet competitie en wil Nancy deze beslissen door nog een laatste potje te doen. Wie deze uiteindelijk heeft gewonnen weten we niet maar de volgende dag, wanneer Yvon op bezoek komt, zitten ze er beiden weer verslagen bij.

Yvon is verbaasd dat ze er allebei nog zijn. “Wat doen we ermee?” vraagt ze. Theo wil het nog een kans geven. Nancy zegt dat ze niet verder uit elkaar zijn gegaan doordat ze is gebleven, maar misschien zelfs wat dichter bij elkaar. Ze had zelfs last van een beetje aantrekkingskracht maar gelukkig verdween dat toen Theo ging melken en ze met haar gedachten alleen was. Ze weet nog steeds niet of ze dit wil.
Yvon roept HALLO MUTS JE HOEFT NIET MET HEM TE TROUWEN!
En ik roep terug JA NEE YVON DAT NIET MAAR ZE MOET WEL EEN WEEKEND MET ‘M IN EEN HOTELKAMER IN D’R BADJAS DRUIVEN ETEN IN BED EN DAARNA SAMEN IN DE JACUZZI.

Theo praat nog verder op Nancy in door te zeggen dat ze niet zijn uitgepraat en dat ze niets te verliezen heeft. Nancy’s gedachten wisselen van “Mwoah, gratis vakantie en als ik nu wegga wordt de KRO boos” naar “BADJAS DRUIVEN JACUZZI NEE”. Onder een lichte pressie van Yvon/Theo gecombineerd met haar eigen besluiteloosheid en zin in een weekendje weg stemt ze, het snot druipend uit haar neus van verdriet, voor de zoveelste keer in.

#FreeNancy.