Huisje, boompje, beestje

Deze week bezoeken enkele boeren het natuurlijke habitat van hun vers gewonnen scharrelkipje. Jan is thuis bij Rianne en ziet haar paarden Wall of Fame, de ingelijste herinneringen aan haar ex die over het hele huis zijn verspreid en haar reusachtige exhibitionistische pluiskatten. Het is een kwestie van tijd voordat Jan zo’n beest oppakt, goed opschudt, op de bank gooit en dan pas doorheeft dat het geen kussen is. 

rianne_kat2

Strike a poes.
Strike a poes.

En dan nog dit. Rianne heeft een camera in haar huis opgesteld dat in verbinding staat met haar telefoon zodat ze de plofkatten 24/7 in de gaten kan houden. Zodra Jan weer thuis is checkt hij in alle ruimtes of ze er tijdens de logeerpartij toevallig ook een paar op zijn boerderij heeft geïnstalleerd.

Rianne neemt hem mee naar haar ouders. Hij rijdt, dan kan ze ondertussen haar telefoon checken. Jan moet wennen aan het rijden op de snelwegen. In eerste instantie lijkt het drukker en gevaarlijker maar eigenlijk is het niets vergeleken met de dagelijkse bejaarden op elektrische fietsen en schapenblokkades waar hij op Texel mee te maken heeft.

De ouders van Rianne zijn gezellige mensen. Ze heten hem van harte welkom, hebben appeltaart gebakken en gaan met ‘m wandelen. Curieuze huisdiergewoontes zitten in de familie want hun herdershond bezit een heel arsenaal aan knuffeldieren waarvan het alle namen kent. Het is minder bizar wanneer je bedenkt dat Jan zijn lammetjes vermaalt tot worsten.


Nancy wacht samen met haar moeder en dochter op de komst van Theo. Ook zij heeft appeltaart gebakken, of misschien zijn het kliekjes van Rianne’s ouders omdat de hond het niet lustte. Nancy heeft ook een kat. En een hond, in een lijstje, boven de tafel. Hannie, Nancy’s moeder, hoopt heel erg dat het wat wordt tussen haar en Theo want ze is zo lang alleen geweest. Maakt niet eens uit of het een boer is met een aardbeienneus die een leren jas met schoudervullingen draagt. *ding-dong!* Ah kijk, daar zal je ‘m hebben.

Theo wordt bij aankomst naar het hoekje van de keuken gesommeerd (dan kan hij niet weglopen) en ze beginnen met eten.
Nancy’s dochter harkt heftig met haar vorkje in de taart om de stiltes weg te werken. Ze moet ineens denken aan die keer dat haar moeder na een middagje shoppen thuiskwam met een turquoise ribbroek. Het paste haar perfect maar het stond haar voor geen meter.

Theo is een dieseltje en komt langzaam op gang, uiteindelijk fabriceert hij volzinnen. Nancy neemt hem mee naar boven om haar schoenenkast te laten zien. “Wauw, zelfs mijn koeien hebben niet zo veel ruimte”, denkt Theo. Daarna gaan ze naar het strand. Nancy zegt dat haar gevoelens nog alle kanten op gaan. Theo vindt dat het een heel stuk beter gaat en dat er mooie ontwikkelingen zijn. Ik denk dat we vreedzame ontwikkelingen tussen Noord en Zuid-Korea nog eerder mee gaan maken dan tussen deze twee.


Tom stelt Rimke voor aan zijn vriendenkring. In de schuur drinken de mannen bier en in de keuken staat Rimke met de vrouwelijke helft van Tom’s entourage wijntjes te drinken. Tom vertelt zijn vrienden dat ze zo leuk en mooi is maar je weet best dat zodra de crew verdwenen is hij gaat pochen over d’r ferme reet en lekkere kookkunsten. Hij heeft zelfs witte bolletjes gehaald als party-snack. Rimke moet ze beleggen. Tom doet een speech en proost op een goed uiteinde.

Hij gaat naar Friesland, op zoek naar z’n schoonfamilie (blijkbaar heb je na 3x zoenen al een schoonfamilie aan je broek hangen). Rimkes vader STOFFEL (een naam als deze dient altijd in hoofdletters te worden geschreven) is nog steeds werkzaam als boer. Een ongelofelijk onverstaanbare maar leuke man. Tom neemt een grote bos prachtige tulpen mee voor Rimke en voor STOFFEL heeft hij een Malibu-doos meegenomen. Hij legt uit dat er iets in zit dat gaat helpen tegen de heersende muizenplaag.

"Als ik zeg dat dit een poes in een doos is gelooft u me toch niet, dus maak maar gewoon open."
“Als ik zeg dat dit een poes in een doos is gelooft u me toch niet, dus maak maar gewoon open.”

Een fles rattengif met een strikje erom?
Een foto van de kat van Rianne?
De nieuwste CD van Nickelback?
Driemaal nee. Het is een jong katje! Ah wat lief. Stomdronken van de Malibu-dampen waggelt het de doos uit, recht de gierput in.

STOFFEL wordt in eerste instantie voorzien van ondertiteling maar even later stopt dat uit solidariteit met Tom, die ook op eigen houtje moet uitvissen wat er gezegd wordt. De zusjes en broer van Rimke komen ook even kijken en ze hebben allemaal Rimkevlechtjes. Maar misschien worden ze in Friesland allemaal zo geboren, dan kunnen we ze onderscheiden van Scandinaviërs.


De vrouwen van Bertie zitten binnen en daarom is Bertie veilig buiten de paarden aan het dekken.

bertie_paardendekken

Yvon praat met Esther en Katherine en ze weten nog niet echt hoe ze zich voelen. Of hoe Bertie zich voelt ten opzichte van hen. Op een schaal van 0 tot 10 vond Bertie deze week “ver boven haar kunnen”. Dat is, wat, een 11? Net als ik de hoop opgeef dat Bertie ooit een concreet antwoord geeft op een vraag, zegt ze vastberaden ‘ja!’ wanneer Yvon vraagt of er iemand bij zit bij wie ze zich goed voelt. Ze kiest Esther. Katherine kijkt als een actrice die de Oscar aan haar neus voorbij ziet gaan. Bertie denkt dat ze haar niet kan geven wat ze wil (alles). Katherine houdt zich sterk.

Esther nodigt Bertie uit bij haar ouders en het zal de eerste keer zijn dat een vriendin wordt geïntroduceert (in plaats van een vriend). Esther heeft een foxje dat ze onder haar arm draagt als ze voor Bertie de deur opendoet. Bertie geeft Esther drie zoenen en Esther lijkt even teleurgesteld wanneer de hond wordt overgeslagen. Ze gaan eten (ook witte bolletjes). De hond zit mee aan tafel – neeeee niet opeten Bertie, dat is geen Nutella – en mag even later bij Bertie op schoot.

De ouders van Esther vertellen dat ze een beetje verrast waren dat Esther op vrouwen valt. Net zo verrast als toen haar vader thuiskwam met een paar zwarte Uggs. En besloot ze aan te trekken voor de tv. Esther had alle soorten en maten mannen geprobeerd, ook buiten Nederland, maar toen dat allemaal niet werkte concludeerde ze dat het aan de sekse ligt. Bleek ze al die tijd lesbisch te zijn en komt ze nu thuis met de meest mannelijke aanwinst ooit.

De volgende ochtend stapt het stel samen op de trein naar Berlijn. Zes uur lang in een klein hokje, de grootste uitdaging van deze trip wordt de heen- en terugreis.


 

Geert rijdt met zijn heftrucje wat rond. Hij is in gedachten verzonken. Hij wil heel graag NU tegen zijn favoriete vrouw zeggen dat hij met haar het leven wil delen en wacht niet tot Yvon komt om hem daarmee te helpen. Resoluut stormt hij de woonkamer binnen , richting een nietsvermoedende Hettty.

“Hetty.”
– Ja?
“Kom in m’n armen.”
– En dan?

Dan gebeurt er dit:geert_hetty

Hij zegt dat ze de liefde van z’n leven is en dat hij gelukkig wil worden met haar. Ze klauwen, grijpen, pakken, knuffelen en zoenen. Daarna sleurt hij haar mee de akkers in en zegt hij dat hij hoopt dat ze naar elkaar gaan hunkeren.

Voordat er verder gehunkerd kan worden is er nog de Kwestie Ada. Die ligt boven te slapen en weet nog van niets. Samen met de hond zitten Geert en Hetty beneden te wachten als ze weer fris en monter naar beneden komt. Ada wil een stukje gaan wandelen en vraagt of er iemand mee wil. Nee, maar er is nieuws voor je Ada, je mag extra lang gaan wandelen. Richting je huis. Ada had al een voorgevoel en heeft er vrede mee. Geert zegt dat ze altijd op vakantie mag komen, zelfs als het vier weken is. Dan slaapt Hetty wel even in de schuur. Ik wil dat Omroep Max Ada een eigen programma aanbiedt. Maakt me niet uit wat, ik ga het kijken.

Ondertussen is Yvon met piepende bandjes richting Groningen gestuurd om het slachtoffer op tijd op te vangen. Hetty houdt Ada stevig vast. Ze wil niet alleen met Geert zijn denk ik. En het afscheid valt Geert zelf ook best zwaar. Daar gaat z’n laatste reserve.

Voor hem is de tijd aangebroken om zelf in het diepe gegooid te worden. Hij moet niet alleen een wereldreis naar Brabant afleggen, hij maakt ook kennis met het tiptop verzorgde, poepsjieke interieur van Hetty’s flat, wat zeg ik, loft, nee wacht, noem het maar een penthouse. Hetty heeft swag en Geert weet niet wat hij ermee aan moet. Stromend water! Waxinelichtjes, voor de sfeer! Er staat zelfs een buste met een lintje en er zitten lampenkappen om de kroonluchters heen. Hij voelt zich een beetje nederig en om dat gevoel weg te krijgen zegt hij dat hij thuis wel een heel klein beetje huishouden wil doen maar geen nieuw spul aan gaat schaffen. Ik ben benieuwd naar de geweldige mix & mismatch die gaat onstaan als beide huisraden samensmelten wanneer Hetty met Geert gaat samenwonen.

Geert ontmoet Tiny, de ex van Hetty, een man met een meisjesnaam en dat vindt Geert heel gek, maar zo rollen we in Brabant. En misschien is het ook niet zo gek gezien het feit dat Hetty’s ex nu op mannen valt. Gelukkig ontstaat er een leuk gesprek tussen de twee. Hij kan het goed vinden met zijn schoon-ex. Ook met de kinderen van Hetty loopt het gesmeerd. Geert stelt zich aan hen voor als “de nieuwe vriend van je moeder als dat lukt”. Zo wil ik ook dat de man van de CV ketel zich voorstelt als hij aan de deur komt. “Ik ben de man die de CV ketel komt repareren als ik weet hoe zo’n ding werkt.”

Eén van de kinderen heet ook Geert en of dat al niet fantastisch genoeg is, blijkt hij slager te zijn dus is er altijd gratis worst.

Tot volgende week!