Vrienden voor het leven

De telelenzen, Story’s en Verlindes mogen weer van achter de struiken vandaan komen, terug het riool in: Boer zoekt Vrouw kent geen geheimen meer. Zondag werd bekend wie er nog een setje vormt en wie keihard gefriendzoned is. 

Yvon heeft een onooglijke combinatie bestaande uit een gebreid vestje + spijkerbloesje aangetrokken en ontvangt de boeren in het landhuis waar ze hun vrouwen voor het eerst zagen, tijdens de speeddate. Full circle, prachtig.

Wanneer Jan en Rianne binnenkomen, is Jan blij en/of verrast om Rimke te zien en zegt hij “Wat leuk dat JIJ er bent.” Die had, net als de rest van Nederland, ook gedacht dat Tom haar allang had geruild voor een lokaal mokkeltje.
Blijkt later dat hij daar misschien gelijk in had, maar laat ik niet op de feiten vooruit lopen en enigszins chronologisch tekeer gaan.

Yvon bespreekt eerst met de vijf boeren hoe ze de afgelopen weken ervaren hebben. Het was, op z’n zachtst gezegd, hectisch. Geert heeft het meest te verduren gehad van de media. Hij moest ze met een riek het erf af jagen en weigerde met ze te praten nadat hij veelvuldig werd uitgemaakt voor ‘Geile Geert’ en ‘Hitsige Geert’. En ik geef toe; ik maakte me ook schuldig aan het afschilderen van Geert als een grijpgraag opdringerig mannetje. Maar met één gevleugelde uitspraak maakt hij heel wat goed. Ik moet en zal dit op een tegeltje zetten. Aldus geschiedde:

geert-tegeltje

Als ik ooit in de buurt van Groningen kom, ga ik aardbeien bij hem halen. Wetende dat de eerste en laatste keer dat ik die provincie bezocht in ’96 was, kan dat nog wel even duren.

Ook Bertie is niet ongeschonden gebleven, maar het weet haar niet zo hard te raken als bij Geert. Ze vond het gek hoe sommige dingen uit hun context gerukt werden. Jan vindt dat hij er goed vanaf kwam en bedankt de rest dat ze net niet gewoon genoeg zijn zodat alle negatieve aandacht naar hen ging en hij rustig op z’n eiland kon blijven lammeren met Rianne.

En Theo? Theo krijgt veel bezoekers en kampt met een kaastekort. Zelfs Nancy weet hem daar niet mee te helpen. Tijd om deze twee even apart te nemen en te vragen hoe het met ze gaat.

Nou, ze zien elkaar twee keer in de week en dan is het ‘hartstikke leuk’.
Stilte.
Als twee poolkappen zitten ze naast elkaar. Zet ze in de woestijn en er ontstaat lokale bevriezing. Ze hoeven niet veel te zeggen om duidelijk te maken dat er van liefde weinig sprake is. Maar, hartstikke leuk dat ze het hebben. Nancy mist betrokkenheid, interesse, een sms’je op de tijden dat ze elkaar niet zien. Eigenlijk vindt ze hem een lul van een vent maar het is zo hartstikke leuk. Echt. Als ze zegt dat het allemaal gezellig is, maar voor vrienden, vraagt Theo verward “h..hoe bedoel je voor vrienden?” Oh Theo. Laat varen, dit schip. Hij belooft Yvon, wiens plank voor de kop nóg groter is dan dat van hem, er hard aan te gaan werken. Aan zijn zelfvertrouwen en aan een ander slot op zijn voordeur, hoop ik.

Hoe is het nu met Bertie en Esther? We zien wat sfeervolle opnames van de stiltes aan de ronde tafel in de hoek van haar woonkamer. Het ploeteren door de modder, de snackbar, Darth Vader het minipaard en de oranje jas, wat gaan we het missen.
Yvon is on-ge-lo-fe-lijk trots dat ze de eerste vrouw is die het is gelukt om in dit programma een vrouw te vinden. Chapeau! Ze was ook tot nu toe de enige vrouw die een vrouw zocht dus zo’n prestatie is het ook weer niet. Maar, tegen alle verwachtingen in zijn zij en Esther nog steeds een setje! En gelukkig voor Bertie weet Esther nu helemaal zeker dat ze niet hetero is.

Vraagje tussendoor:
Hebben de boeren die te weinig brieven kregen ook wat aan de haak geslagen of zitten die nog steeds alleen tussen de geiten?
Jazeker zijn er succes-stories! Gert-Jan had twee briefschrijfsters die in z’n stal kwamen eten. Nadat deze met succes zijn weggejaagd kreeg hij veel telefoontjes en brieven van mensen die medelijden met ‘m hadden. En toen was daar mooie Anita. Die stalkte hem net zo lang tot hij geen nee meer kon zeggen en nu is ze er voor altijd. Zegt ze. Ze zien er gelukkig uit.
Helaas is de relatie ondertussen alweer voorbij, bleek vandaag bij DWDD. Dat programma had ik per ongeluk op gezet want alle boeren waren te gast. En toen vertelde Gert-Jan het trieste nieuws.

Willem, kennen we die nog? Die chagerijn die niet in zijn hum was vanwege de te lage oplage post waardoor hij niet op tv zou worden gevolgd. Zijn zoontjes waren zo blij met alle brieven voor papa. Maar vaders kon niet lachen want er zou nooit een Lucky TV voor hem gemaakt worden. Ik denk dat hij maar even met Geert moet gaan praten zodat hij beseft dat hij van geluk mag spreken dat alle ellende hem bespaard is gebleven.

Janko doet het nu met Esther, die Yvon samen met de andere briefschrijfsters had uitgenodigd op zijn erf, dat scheelde hem portokosten en beltegoed.
Mario had wel interesse van vrouwelijk schoon maar ze waren niet naar z’n zin en eentje was er zelfs ‘te pastoraal’.
Leo heeft af en toe contact gehad met een schrijfster maar dat was ’t ook niet.
Dit werd allemaal zonder ondertiteling gebracht dus de exacte details zijn me ontgaan.

Geert en Hetty.
Het gaat goed met ze. Ook met de liefde, na een heftige periode. Geert zit zenuwachtig te duimendraaien en Hetty ziet er gestresst en boos uit. Ze vindt dat het niet allemaal te snel moet gaan. Het ‘té’ moet eraf. En Geert is nog steeds een beetje te té. Daar gaat hij aan werken.

Ook Tom en Rimke zijn samen. Maar ja, wat is samen? Ze vinden elkaar leuk, maar zijn niet smoorverliefd en ze hadden op meer gehoopt. Te hoge verwachtingen die niet uit zijn gekomen. Dat kan je niet forceren. Yvon probeert nog van alles om er meer uit te halen want dit moest en zou toch het droompaar van ’t seizoen worden? Achttien-honderd-en-acht brieven! Tom, jongen toch!
Yvon denkt dat als ze heel erg hun best doen, ze na veel aandringen vast wel hoteldebotel worden. Omdat het moet. Yvon is het type dat bij het uit elkaar gaan van K3 dreigbrieven naar Studio 100 is gaan schrijven.

Jan en Rianne. Als dat kapot gaat dan heb ik geen hoop meer in de liefde. En goddank zijn ze nog verliefd, lekker gek, lammetjes voederend, pontjesvarend, helemaal in hun element. Jan is blij want Rianne kookt en werkt voor hem. Rianne is blij want Jan heeft twee varkens gekocht en ze namen gegeven. Ik denk Milouska en Alana.

Eind goed, bijna alles goed. Behalve een gevoel van onvrede in Nederland over het ontbreken van spontane verlovingen, zwangerschappen en trio’tjes. Misschien moeten ze maar stoppen met dit programma, vindt men. Want ‘slechts’ drie van de vijf boeren heeft iemand gevonden. Da’s 60%, Nederland! Hoger dan het opkomstpercentage van de Provinciale Staten verkiezingen! Hoger dan het slagingspercentage op een rijschool voor blinden! Hoger dan de kans op kwalificatie voor het EK Voetbal 2016!

Wees blij en neem een blad uit het boek van Tom: soms verwacht je er te veel van en wat er niet is, kan je niet forceren.

En daarmee sluit ik dit BZV-blogseizoen af. Tot volgende keer!