ESF play-by-play #4: Nederland

Wie? Trijntje Oosterhuis
Wat? Walk along
Whyyayyayayyy!? won’t you walk along walk along baby!

“Zo, we zijn binnen. We hebben een melancholisch nummer van een zwaar getatoeerde eind-dertiger de finale in gekregen. Daarna zijn we dwars door alle kritieken en Verlindes heen met een deprimerend liedje zonder crescendo tweede geworden mede dankzij perfect geacteerde chemie en een weergaloze uitvoering van übergod Hans Pannecoucke. En het liedje bleek achteraf toch best goed te zijn. Mooi! De gêne en de frustratie zijn we voorbij, de verwachtingen zijn weer hooggespannen.

Wat gaan we dit jaar doen?
…hallo?
Iemand nog een leuk idee anno 2015 dat de concurrentie doet verstommen en Nederland’s positie als ESF-vernieuwer verder verstevigt?”

Trijntje’s nummer hebben we natuurlijk veel, veel vaker door haar vertolkt zien worden dan welk ander nummer van deze halve finale. En dan vallen dingen op, zoals die rechterhand waar ze bij! elke! beat! en! uithaal! mee de lucht in bokst. De uithaaltjes. De interviews waarin ze verkondigt dat ze dit liedje uit Anouk’s laptop heeft gevist, wellicht na een avondje doorhalen met wijjijijijjntjes en vragen zoals “wat zit er in deze map genaamd ‘Trash’?”
Genoeg dingen om negatief te zijn, maar laten we het ook van de zonnige kant zien.

Ik vind het namelijk best een aardig nummer, ik houd wel van dit soort throw-away pop. Niks mis mee, het past prima in het songfestival anno 2015 maar ook anno 1994, 1999, 2002, 2008. Ik noem maar wat jaartallen. Wil je daarmee winnen? Als het kan, graag. Alhoewel ik liever tweede word met The Common Linnets.
Nee ben je mal, winnen willen we. Trijntje mag de finale halen, het kan de finale halen. In de bookmaker-lijstjes staat het niet echt hoog. Het zal afhangen van Trijntje’s vocale optreden op de dag en, voor een groot deel, wat Pannecoucke gaat bakken. Juist dat laatste zou voor die broodnodige extra punten kunnen zorgen die ‘we’ zo hard nodig hebben om zaterdag weer aan te mogen komen waaien. Net zoals we ze vorig jaar nodig hadden om tweede te worden.

Want ieder stukje impact dat we deze minuten maken, zullen vervolgens compleet teniet worden gedaan door de, eh, speciale inzending van Finland.

Morgen meer.