Eurovisie Songfestival 2015: De Finale

Aan degenen die niet naar de finale van het Songfestival kijken, niet omdat het niet hun ding is, maar “Omdat ‘we’ er toch niet in zitten”, vraag ik het volgende:
Stel dat die glimmende Komo-zak vanavond nog eens drie minuten haar liedje mocht schreeuwen, was het dan wel een hele avond bankzitten waard geweest? Dan zou je blijven kijken voor het dieptepunt van de avond en de 5 of 6 punten die we bij elkaar sprokkelen van wat buurlanden. Want eerlijk is eerlijk, we waren best kansloos dinsdag, maar tegen de geoliede machines van vanavond hadden we echt niet op gekund, geloof me. Als je niet gaat kijken omdat Trijntje op een dood spoor is beland, dan weerhoud je jezelf van een aantal hele leuke nummers. In vergelijking met andere jaren is het Eurovisie Songfestival dit jaar geen freakshow maar vooral een muziekshow. Met gebreken, natuurlijk. Want anders is het inderdaad niet leuk.

Dus als je niets te doen hebt, gun jezelf nog een leuke avond, zet die frustratie opzij en kijk! KIJK!  

Hieronder lees je alvast wat je kan verwachten. Op chronologische volgorde, dus scroll lekker mee terwijl de avond zich vordert.

Wie? Slovenië – Maraaya – Here for you
Waar gaat het over? Iemand die je wil opbeuren als je eigenlijk liever gewoon een beetje dood wil.
Waar lijkt het op? De zangeres Duffy met hooikoorts. Maraaya is een real-life echtpaar. Waar kom je die nog tegen op het Songfestival? Tegenwoordig is het allemaal maar platonisch of hetero vs gay of krijgt het knallende ruzie na afloop. De vrouw doet de vocals en de man schuilt zich achter de piano. Mevrouw Maraaya draagt een koptelefoon waarmee ze zichzelf kan horen zonder nasaalfilter, om zo toon te kunnen houden. Het is een leuk nummer, echt waar!

Wie? Frankrijk – Lisa Angell – N’oubliez pas
Waar gaat het over? Ze is heel verdrietig omdat haar dorp is vernietigd, maar dit kan ook een metafoor zijn.
Waar lijkt het op? Je tante die tijdens een luidruchtig familiefeestje heel veel tegen je praat, ook met haar handen, maar je hebt geen idee wat ze zegt. Met haar 46 jaar is Lisa een fossiel in de competitie te noemen. Ze zingt een net zo ouwelijk lied dat vast genoeg liefhebbers heeft om wat punten bij elkaar te rapen en nog meer mensen die het na 3 minuten alweer zijn vergeten.

Wie? Israël – Nadav Guedj – Golden Boy
Waar gaat het over? Hij is de gouden knul en de koning van de lol.  “Dooo you like my danceeeeeng?” Zijn woorden, niet de mijne.
Waar lijkt het op? Op alles dat Justin Timberlake lachend heeft afgewezen met een zuid-oost Europees sausje er overheen. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde lag ik huilend in foetushouding onder de tafel. Daarna zag ik het tijdens de tweede halve finale en zonder gêne geef ik toe dat het nu een van mijn favorieten is.
Van de uptempo nummers in ieder geval. Ik adviseer je: worstel je door de eerste minuut heen. Het intro is wat traag, de opbouw is te fout voor woorden maar het feestje, mensen het FEESTJE. Dat barst los en dan móet je dansen. Eerst lachen, dan dansen.

Wie? Estland – Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday
Waar gaat het over? Een one-night-stand die een beetje onwennig is.
Waar lijkt het op? Op The Common Linnets versneld afgespeeld, geregisseerd door David Lynch en met minder knipogen en glimlachen. Dit is één van de beste inzendingen maar er zijn veel duo’s deze avond en vanwege de vroege plaatsing gaan ze het nog lastig krijgen.

Wie? Groot-Brittannië – Electro Velvet – Still in love with you

Eurovision_UKWaar gaat het over? Over een koppel dat elkaar vertelt dat ze geen dingen mogen doen waarvan ze ziek worden of doodgaan, en dat op een vrolijk Charleston muziekje.
Waar lijkt het op? Op Doop! van Doop!, wat Nederlands is. En op Caro Emerald, wat ook Nederlands is. Als land distantiëren we ons echter liever van dit soort ongein. Dan is Doop! nog serieus te noemen. Hoe krijgt de UK het de laatste tijd toch voor elkaar om zichzelf continu voor joker te zetten met hun acts? Waarschijnlijk omdat ze voor een breuk in hun reputatie weinig te vrezen hebben, daar hebben ze veel te veel goede nationale artiesten voor die nooit, maar dan ook nooit zullen durven mee te doen met het Songfestival.

Wie? Armenië – Genealogy – Face the shadow
Waar gaat het over? Dat je met teleurstellingen moet leren omgaan. Wijze les voor Genealogy tijdens de puntentelling straks.
Waar lijkt het op? Op Game of Thrones: The Musical (niet de versie die Coldplay onlangs deed).

Wie? Litouwen – Monika Linkyte & Vaidas Baumila – This time
Waar gaat het over? Kalverliefde. Twee verliefde pinken.
Waar lijkt het op? Op “Home” van Phillip Phillips en op het nemen van een grote hap suikerspin.

Wie? Servië – Bojana Stamenov – Beauty never lies
Waar gaat het over? Het is best oké om hamburgers te eten.
Waar lijkt het op? Op een drie-minuten durend gay pride verkleed als zeecontainer met wapperende zeilen. It’s raining men. Alle trossen los, niets dan liefde aan boord van de Bojanaboot. Op z’n minst top 10 materiaal!

Wie? Noorwegen – Mørland & Debrah Scarlett – A Monster like me

Eurovision_NoorwegenWaar gaat het over? Hij heeft vroeger iets heel stouts gedaan en daarom vindt hij het beter dat ze maar weggaat.
Waar lijkt het op? Op The Common Linnets maar dan met nóg minder glimlachen en knipogen dan dat van Estland en een opbouw van jewelste. Jurk van de vrouw is bedreiging voor de Barbara Dex Award die alleen aan Trijntje toebedeeld mag worden. Serieuze kandidaat voor de overwinning, alhoewel de avond vol zit met drama (in de goede zin van het woord) en de landen die het feestje brengen er daardoor iets meer uit springen. Vooral de volgende act haalt daar voordeel uit.

Wie? Zweden – Måns Zelmerlöw – Heroes

Eurovision_Zweden

Waar gaat het over? Over dat we allemaal de beste zijn ooeewoohoooeewow!
Waar lijkt het op? Op David Guetta en Avicii en alle dance die nu in Europa rete-populair is. En daarom, niet eens vanwege de briljante act en graphics op de achtergrond, gaat het hordes mensen over het hele continent aanspreken. Het blijft hangen, het is van 2015, het maakt met afstand het beste gebruik van het decor en regie en het zit gebeiteld tussen twee nummers die in de verste verte niet op ‘Heroes’ lijken.

Wie? Cyprus – John Karayiannis – One thing I should have done
Waar gaat het over? John heeft veel voor zijn liefje gedaan maar één ding niet en dat is dat hij er niet was voor haar. Of ophield met het schrijven van plakkerige odes aan zijn vriendinnetje.
Waar lijkt het op? Op een aardige Cyprioot die heel blij is dat hij met zo’n matig liedje de finale heeft bereikt.

Wie? Australië – Guy Sebastian – Tonight again

Austria! G'day mate!
Austria! G’day mate!

Waar gaat het over? Het vrijwillig oplopen van syfilis door aan te sporen op meerdere one night stands.
Waar lijkt het op? Op iets dat je in de hitlijsten verwacht. Op Bruno Mars’ irritante broertje. Op iets waarvan je denkt “Kijk die Australiërs. Die krijgen één kans en pakken het bij de ballen.” Ik hoop dat ze hoog eindigen. Als Australië de meeste punten pakt wordt het festival volgend jaar niet in dat land georganiseerd, dat staat al vast. Wat mij betreft gaat de winst naar Guy en gaan we de komende weken/maanden genieten van een heerlijke soap/fijn gevecht om wie het festival in 2016 mag organiseren.

Wie? België – Loïc Nottet – Rhythm inside

"Goedenavond en welkom bij Blokken."
“Goedenavond en welkom bij Blokken.”

Waar gaat het over? Als je morgen dood gaat dan heb je nog een ritme van binnen zitten die je terug moet halen. Iets met donder en andere dingen. Ik begrijp Walen zo slecht.
Waar lijkt het op? Op “Royals” van Lorde, gezongen door een Bieber-ventje met de baard nog niet in de keel. Hij tolt en schuifelt met zijn voetjes en gaat er halverwege ook nog efkes bij liggen. Er zit geen vergelijkbaar nummer in de finale en ondanks de zware competitie is het zeker niet kansloos. Loïc is 17 en heeft de choreografie, visuals en aankleding van deze act grotendeels zelf bedacht. Gastje komt net kijken. Ter vergelijking: Trijntje, met al haar ervaring, is 27 jaar ouder. En die kon niet eens beslissen welke schoenen ze aan moest trekken.

Wie? Oostenrijk – The Makemakes – I am yours
Waar gaat het over? Iemand die klaar staat, achter de deur, bij de deur, voor de deur. Een stalker.
Waar lijkt het op? Oostenrijk stuurt weer een vrouw met een baard! Oh nee wacht het is een langharige man! The Makemakes zien er uit en klinken als Hanson en Lennon en Hozier. Een fijn chanson dat er op doet lijken dat Oostenrijk het niet zo erg zou vinden om nog eens dit feestje te mogen organiseren. Ware het niet dat de concurrentie té groot is om een dikke deuk in de boter te slaan om dit te verwezenlijken. Ze winnen wel de prijs voor de stomste bandnaam.

Wie? Griekenland – Maria Elena Kyriakou – One last breath
Waar gaat het over? Een vrouw die haar vriend smeekt terug te komen. Ik verwacht dat zelfs de kijker even vertrekt.
Waar lijkt het op? Céline Dion in eurocrisis. Pak nog wat chips, ga naar de wc, trek een biertje open, ga de hamster voeren. Neem de tijd.

Wie? Montenegro – Knez – Adio
Waar gaat het over? GEEN IDEE. Een vertaalde quote uit het nummer:
I still don’t give you to the mists of the mountains,
I still don’t give you to the depths of the water.
And you ask me to let you go, forever
To sink you into oblivion and say goodbye.
Waar lijkt het op? Wederom, GEEN IDEE.
Ik weet in ieder geval wat het wél is. Een man zonder voorhoofdsrimpels. Compleet gladgestreken. Knez moet al zijn emotie uit zijn stem halen want z’n kop kent geen plooien. Het lijkt alsof er een rare instagram-filter over meneer heen is gelegd! Hierdoor vergeet je het liedje. Maar ik was toch nog bezig met het voeren van de hamster.

Wie? Duitsland – Ann Sophie – Black Smoke
Waar gaat het over? Een relatie die een leugen is en ze beiden beter weten dat ze niet bij elkaar horen. Mooie metafoor voor dit liedje en deze avond.
Waar lijkt het op? Op een meisje dat een liedje zingt. Meer kan ik er niet van maken, het lied is niet bijzonder, het meisje schreeuwzingt een beetje te hard en die uithalen zorgen ervoor dat er tenminste nog iets blijft hangen na afloop. Ook al is dat niet zo plezierig. Een ongeïnspireerd niemendalletje dat tweede werd tijdens de nationale voorronde maar toch naar het Songfestival mocht omdat de winnaar ter plekke besloot toch niet mee te willen. Dus geef Duitsland niet de schuld van dit foutje.

Mocht de hamster tijdens het voeren zijn ontsnapt dan heb je nog minstens 3 minuten om hem te vangen. Of wacht, Polen komt hierna. Maak er maar 6 minuten van. Sorry, ik kan het ook niet helpen, die loting.

Wie? Polen – Monika Kuszynska – In the name of love
Waar gaat het over? Niet bang zijn als dingen niet lopen zoals je wilt.
Waar lijkt het op? Een Pool in een rolstoel die erin is geslaagd wat de Finnen in de eerste halve finale niet lukten. Namelijk middels sympathy votes de finale bereiken met een vreselijk nummer. Het is wel knap dat haar optreden uiteindelijk nog minder statisch is dan dat van Trijntje. Het is het enige pluspuntje. De avond is ingezakt als een plumpudding. Ik vind het oké als je boos bent op de personen die verantwoordelijk zijn voor de loting van de finalisten, ik voel met je mee. Gelukkig wordt het vanaf nu weer interessant. Ik hoop dat de hamster is gevangen.

Wie? Letland – Aminata – Love injected
Waar gaat het over? Een liefdesliedje met bliepjes.
Waar lijkt het op? Een minimalistische versie van “Euphoria”. Met afstand het minst toegankelijke en meest originele nummer van de avond. Je houdt ervan of niet. Het gaat van klein naar hard. Dit zal erg veel jurystemmen binnensprokkelen maar uiteindelijk ten onder gaan aan een gebrek aan liefde van de kijkers.

Leuk feitje tussendoor: vorig jaar wist geen enkele van de Baltische staten zich te kwalificeren voor de finale, nu zijn Estland, Letland en Litouwen allemaal van de partij. Gezellâg!

Wie? Roemenië – Voltaj – De la capat / All over again
Waar gaat het over? Roemeense kinderen die alleen zijn gelaten door hun ouders omdat die in het buitenland carrière wilden maken in diverse fabrieken en gestolen busjes.
Waar lijkt het op? André Agassi die na jaren weer opduikt om zich in te zetten voor ’t goede doel. Het liedje is aardig, het gaat van onverstaanbaar Roemeens naar onverstaanbaar Engels en eindigt met een waanzinnig klef ‘save the children’ momentje. Michael Jackson draait zich om in zijn tombe. Rechterrijtje voor deze mannen.

Wie? Spanje – Edume – Amanecer
Waar gaat het over? Haar man is weg.
Waar lijkt het op? Een Spaanse Shakira, eveneens getrouwd met een Spaanse profvoetballer. Alleen is het liedje niet zo aanstekelijk als die van Shakira en doet ze weinig met haar heupen. Het lijkt of ze over de begintune van Game of Thrones aan het zingen is.

Wie? Hongarije – Boggie – Wars for nothing

So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye.
So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye.

Waar gaat het over? Waarom moeten we allemaal zo veel ruzie maken? Stop daar eens mee, verdorie!
Waar lijkt het op? Op een kleuterjuf die groep 3 toezingt dat ze braaf hun lunchboxjes leeg moeten eten en voor het eten de handen moeten wassen. Er komen meer juffen en meneren bij om haar statement kracht bij te zetten. Mooie plaatjes op de achtergrond, daar word ik rustig van. Er kan elk moment een Teletubbie oversteken.

Wie? Georgië – Nina Sublatti – Warrior
Waar gaat het over? Het maken van meer ruzie
Waar lijkt het op? Op iemand die niet bij juffrouw Boggie in de klas heeft gezeten, dat is zeker. Verwacht veel punten van diverse buren, ook omdat het nummer gewoon goed is. Gewoon, maar goed.

Wie? Azerbeidzjan – Elnur Huseynov – Hour of the wolf
Waar gaat het over? Dat hij vanavond niet gaat slapen. Want hij is een wolf, snap je!
Waar lijkt het op? Op een gepijnigde jongen die gedurende zijn hele performance geen kik lijkt te geven om de twee epileptische streakers op het podium. Na een paar keer luisteren waardeer ik het liedje wel maar ik denk dat het te nietszeggend is voor de meeste eerste-keer-luisteraars en daarom in het rechterrijtje van de uitslag-toto terecht komt.

Wie? Rusland – Polina Gagarina – A million voices
Waar gaat het over? Dat we allemaal het zelfde zijn. Oh, de ironie.
Waar lijkt het op? Op een land dat alle registers open trekt om heel Europa te frustreren door het festival in 2016 naar Rusland te halen. De kans dat ze daarin slagen is groot, heel groot. Het nummer klinkt als een klok, de visuals en de outfit, alles klopt. Het is aan Zweden en Australië om haar van ’t podium te meppen, anders moeten we toch echt volgend jaar met tegenzin een feestje bouwen in een land waar je alleen maar met een regenboog mag wapperen als je die tijdens een avond als deze op een galajurk projecteert.
“Is deze plaatsing zo laat in de avond niet nadelig voor ze dan, hopelijk?”
In 2014 traden The Common Linnets als 24e op. Daar is je antwoord.

Wie? Albanië – Elhaida Dani – I’m alive
Waar gaat het over? Meisje met gebroken hart maar ze blijft doorleven, tot ergernis van velen. Ayayayay.
Waar lijkt het op? Op Trijntje, maar dan minder goed gezongen (althans, in de halve finale was dat het geval) maar met betere visagie, pasvorm, act, alles. Over het lied valt te discussiëren.

Wie? Italië – Il Volo – Grande Amore
Eurovision_Italie

Waar gaat het over? Over een liefde waar de passie vanaf druipt als de quattro fromaggi van de beste pizza die je ooit hebt gegeten. Bolognese dat al 6 uur suddert. Een macchiato dat is gezet door een topbarista. Straciatelli gelato. 
Waar lijkt het op? De Drie Tenoren met een nummer dat je al duizendmaal hebt gehoord, maar nooit hebt gewaardeerd omdat het door vettige pizzabakkers in pakken werd gezongen en nu door smakelijke jongmensen. Een mooie afsluiter van een fijne avond en doordat de stemmen van Il Volo nog een tijd zullen nagalmen in de oren van de kijkers, kan deze best nog eens heel, heel ver komen. Als dat nog geen reden genoeg is om te denken dat ze goed gaan scoren: deze mannen hebben getourd met BARBRA FREAKIN’ STREISAND. Stemmen van de gays!
Rome 2016, het lijkt me wel wat.

Bindend stemadvies:
Australië. Doe eens gek.
Als tweede optie geef ik je Noorwegen mee.

Persoonlijke favorieten:
Australië, Noorwegen, Estland.

Guilty pleasure:
Israël, Litouwen.

Mijn voorspelling:
Zweden wint overtuigend, met Australië als goed tweede. Derde wordt Italië. België eindigt zesde. Laatste wordt Montenegro.
En Trijntje? Die werd een-na-laatste in de halve finale. Nog net voor de Finnen.

Wat denken jullie?