Santa Klaas is coming to town

It’s the most wonderful time of the year!
There’ll be much paranoia
and theory-destroyin’
with laughter and fear!
It’s the most wonderful time of the yeeeaaaaaaaaar.

Wie is de Mol? Seizoen 16, is begonnen.

De officiële titel van aflevering 1 luidt “wijsmaken” maar ik geef er m’n eigen draai aan omdat de makers er alles aan doen om de verdenkingen op Klaas te laten rusten.

In een donkere loods in Ergens, Nederland, heeft Art een geheime ontmoeting met De Mol. Hij overlaadt hem of haar met een shitload aan informatie. Dat heeft De Mol natuurlijk niet nodig, maar het is een leuke manier om nog even de spelregels uit te leggen aan eventueel nieuwe kijkers.

Hoi, hallo Eventuele Nieuwe Kijkers! Welkom. Waar waren jullie in godsnaam al die tijd?

De niet-nieuwe kijker zit ondertussen met de neus tegen het beeldscherm gedrukt om te kijken of die iets herkent in het silhouet van De Mol. Ik denk dat ik blonde haren zie.

Het strijdtoneel is de Dominicaanse Republiek. Hier worden in totaal 25 opdrachten uitgevoerd in steden, op zoutvelden, door duinen en aan parelwitte stranden. Variatie genoeg en wat nog belangrijker is: het is er wárm dus ik verwacht veel shots van Zweterige Art in Korte Mouwen Met Extra Veel Zomersproeten.

Ook dit jaar is er een vrijstelling en een zwarte vrijstelling te verdienen. Maar, en je zou het niet denken als je de voorgaande seizoenen hebt gekeken, uiteindelijk gaat het om het prijzengeld.

Hierbij heeft volgens Art “Follow the money” een extra betekenis. Molgeld, en ik noem het vanaf nu Moloponeygeld, ziet er nu extra fleurig en kleurig uit en de koppen van de kandidaten staan erop afgebeeld. Op de achterkant van de Moloponey staat een mozaïek met, en ik quote Art terwijl hij een Klaasbiljet oppakt, deze aan De Mol toont, hem terug op tafel legt en er nog eens op wijst, “…daarop een afbeelding van jouw gezicht.”
Jouw gezicht. JOUW. JA DIE VAN JOU, KL… eh, Mol!

Moloponey
Check dat vingertje!

Dit zou een reden moeten zijn om nu eens wél wat briefjes bij elkaar te willen sprokkelen in plaats van die oervervelende deals en verbondjes te sluiten en te sjoelen met jokers tot de kijker er gek van wordt.

Ten laatste licht Art De Mol in over de kandidaten. Een club Minder Bekende BN’ers en een harpspeler. Op alfabetische volgorde, eerst de vrouwen (Airen, Annemieke, Cécile, Ellie en Marjolein), dan de mannen (Klaas, Rémy, Rop met een P, Taeke Taekema met de Gemene Ouders en Tim).
Trouwens: zet de name van alle kandidaten op alfabetische volgorde en je krijgt dezelfde rij als bovengenoemd: alleen de naam van Klaas staat dan verkeerd. Daarvoor zou zijn naam bijvoorbeeld met de M moeten beginnen. De M van… juist. 

Over Klaas gesproken…
Alsof de verdenking het afgelopen kwartier al niet genoeg op hem wordt gelegd, krijgt hij ook nog eens de focus tijdens de eerste opdracht.

Art ontmoet hem op het metrostation van Santo Domingo. De kleurstelling van de ondergrondse is blauw/geel, net als de NS dus toen ik even niet oplette dacht ik dat ze nog op station Schiphol waren en vroeg ik me af sinds wanneer ze daar de aanduidingen in het Spaans hebben staan.

Klaas krijgt van Art een envelop met een opdracht: ga de metro in, zoek daar 1 muzikant en neem die mee naar het eindstation, ongeveer 20 minuten verderop. Art geeft hem meteen een andere opdracht, namelijk om die opdracht niet uit te voeren en daarvoor in de plaats een andere speciale missie te volbrengen.

De rest van de kandidaten wordt eveneens de metro in gestuurd, ieder met de taak om een X aantal mensen uit een Y categorie onder lichte dwang mee te sleuren naar Station Art. Je kan er een leuk kinderliedje van maken:

Twee 36-jarigen voor Annemiek.
Drie in uniform voor Marjolein.
Vier Maria’s voor Tim.
Vijf baarden voor Airen.
Zes rode nagellakjes voor Rop.
Zeven Juans voor Rémy.
Acht rugzakken voor Cécile.
Negen mooie meisjes voor Taeke.
En tien hoofddeksels voor Ellieiieeeieee.

Annemiek spreekt Spaans en heeft geen moeite om zichzelf verstaanbaar te maken in de bomvolle wagon. Des te meer moeite heeft ze om leeftijdsgenoten te vinden. Oude mensen reizen nu eenmaal niet graag met het openbaar vervoer.

Ellie laat mensen zonder hoofddeksel in het Engels horen dat ze ze niet nodig heeft en mensen met hoofddeksel vraagt ze of ze engels spreken, in plaats ze meteen de arm achter de rug te draaien en voor zich uit te duwen, zoals ze zo goed kan. Tim doet dat wel met zijn Maria’s.

"Beter vier Maria's in de hand dan tien petten op de vlucht."
“Beter vier Maria’s in de hand dan tien petten op de vlucht.”

Taeke weet dat ‘mooi’ relatief is en hoopt dat zijn meisjes mokkelwaardig genoeg bevonden worden door de productie.
Gelukkig hoeft Rop niet verder te kijken dan handen en voeten en toch heeft hij moeite met zijn vrouwen met rode nagellak, oftewel oenjos roggas.

OENJOS ROGGAS, OENJOS ROGGAS!

Ja ik zie het, jullie zijn mannen maar HEBBEN JULLIE ROGGAS AAN JULLIE OENJOS.
Ja ik zie het, jullie zijn mannen maar HEBBEN JULLIE ROGGAS AAN JULLIE OENJOS?

Tim helpt hem en samen bulderen ze OENJOS ROGGAS OENJOS ROGGAS MARIA OENJOS ROGGAS MARIA ROGGAS. Dit zorgt ervoor dat Tim een ongewenste Dominicaanse koter in z’n handen geduwd krijgt. Wat daar verder mee gebeurt wordt niet echt duidelijk. De volgende keer dat we Tim zien, heeft hij het kind niet meer. Aangezien De Mol in treinopdrachten altijd de boel saboteert door dingen uit het raam te gooien hoop ik dat Tim De Mol niet is.

Cécile vindt het vreselijk dat ze in een bomvolle metro moet stappen, dit is ze niet gewend want normaal gesproken laat ze zich vervoeren over een centimetersdik vliegend tapijt met een butler. Ze spreekt geen Spaans en het woord voor rugzak is haar onbekend. “Louis Vuitton-hutkoffer” kan ze echter wel in 53 verschillende talen zeggen.

Bij de laatste halte staan Art en Klaas de rest op te wachten. De meiden van Taeke, de Maria’s van Tim en de baarden van Airen zijn compleet maar het 36-jarige duo van Annemieke en Ellie’s tien petjes zijn niet gevonden. En Klaas? Die had van tevoren tegen Art gezegd dat het ze niet zou lukken om 54 mensen mee te krijgen en door deze juiste voorspelling wint de groep toch 1000 Euro.

Overigens was zijn afgelaste opdracht wel gelukt, want er staat 1 muzikant op het eindstation en dat is Rémy.

Iedereen krijgt een groen Moloponeybriefje t.w.v. honderd Euro met de afbeelding van Cécile. Tim en Taeke willen hun eigen briefje eerst nog een nachtje bij zich houden. Omdat ze nog niet iedereen vertrouwen, is de reden. Of misschien zijn ze bang zich de eerste nacht nog heel eenzaam te voelen.

De volgende ochtend voeren Ellie, Klaas en Tim een toneelstukje op over het penningmeesterschap. Deze functie heeft Ellie zichzelf toebediend en ze is nu al bang dat ze hem gaat verliezen. To be continued.

Voor de tweede opdracht rijdt het busje de groep naar de zandduinen van Bani. Art heeft er een parcoursje klaargelegd, gemarkeerd met paaltjes en aan het begin een motherfucking giant topito. Een topito is een driehoek dat onderdeel uitmaakt van een schijf, een soort Triviant-puntje. Een aantal jaar geleden was dat een ding in het spel waardoor veel kandidaten meer bezig waren met Triviantjes verzamelen dan met geld winnen. Erg jammer. Ik hoop dus dat dit de eerste en de laatste keer is dat we dit seizoen een topito zien. Misschien is het voortslepen van de reuzentopito wel een symbolische uitvaart. Rest in pieces, stomme topito.

Enkele vakken in het parcours staan, oplopend, voor een geldbedrag. 500, 1000, 1500, 2000. Het doel is om de reuzentopito binnen een bepaalde tijd naar een geldvak te slepen.

Maar dat is niet alles.
Elke kandidaat trekt een naam en moet die naam in een van de vakken plaatsen. De volgorde is belangrijk, want hoe verder de topito het parcours op wordt gesleept, hoe meer kandidaten vrijgesteld worden van een scherm tijdens de executie.

Maar dat is nog steeds niet alles.
Het kan zo maar zijn dat het parcours bij de executie omgedraaid wordt, dus als je aan het begin van het parcours staat, is dat geen garantie voor een vrijstelling.

Het is volgens Art bij deze opdracht heel belangrijk wie je achter je hebt.

The Passion: Dominicaanse editie. Met veel Maria's en Jésus.
The Passion: Dominicaanse editie. Met veel Maria’s en Jésus.

Tim en Taeke hebben een verbond, dus Taeke zet Tim in het midden zodat hij grote kans heeft om veilig te zijn. Rémy zet Taeke ver weg, op plek 8, want Taeke is een sportman en dat zal hem extra motiveren om de reuzentopito zo ver mogelijk over het parcours te sleuren. Rop zet Marjolein in het midden, Tim zet Rop aan het begin, Ellie zet Klaas op 2 en Marjolein zet Annemieke op de eerste plaats omdat er geen andere plaats meer over is.

Annemieke wil niet te lang overleggen over hoe de opdracht moet worden uitgevoerd, ze wil dat ze ‘gewoon doen!‘. Ze beveelt Taeke de leiding te geven omdat hij de sterkste is. Al snel sleurt de groep de topito met de punt het zand in. Het is vooral voor Cécile een lastige klus want ze is uit haar comfortzone met haar platte schoenen. Daarop kan ze volgens haar niks. Op haar 15-inch Louboutins had ze natuurlijk meer grip gehad en zou ze eigenhandig die mojito tot ver buiten de duinen in een soepele handbeweging de oceaan in kunnen torpederen. Ellie roept dat de heuvel oploopt en dat het zwaarder wordt.

Marjolein moet de tijd in de gaten houden. Ondertussen aait ze wat aan het touw en maakt ze lichte krommingen met haar ellebogen zodat het lijkt alsof ze meetrekt.

Zo speel je gitaar, maar zo trek je geen Triviant door de duinen, Mar.
Zo speel je gitaar, maar zo trek je geen Triviant door de duinen, Mar.

Bij het geldvak van 1500 Euro rijst de discussie op of ze door moeten gaan of in het geldvak blijven zitten. Taeke vindt geld niet belangrijk en wil doorgaan. Of dat Taeke de Sportman of Taeke de Mol is die spreekt is nog te vroeg om te zeggen maar het is verdacht. Rémy’s veter zit los en gaat deze doodleuk nog even strikken want je zou maar struikelen en in dat keiharde mulle zand neerkomen.

Er staan nog 30 seconden op de klok en met man en macht trekt de groep de topito… UIT het geldvak. Dit begint pas na de opdracht bij Taeke te dagen. Er is dus niets verdiend maar er zijn wel zeven schermen weggespeeld. Annemieke, Klaas, Rop, Rémy, Ellie en Taeke lopen gevaar, afhankelijk vanaf welke zijde het parcours wordt bekeken.

Ellie wil in het hotel even officieel het penningmeesterschap bespreken. Tim wil dat niet zonder overleg doen, hij zou het zelf ook wel leuk vinden om het geld te bewaken want dat geeft een extra dimensie aan het spel. Ellie zegt dat ze altijd nog kunnen wisselen en het is wederom Annemieke die besluit de discussie te stoppen en te vragen wie iedereen als penningmeester wil. Met als resultaat dat een kleine meerderheid voor… Klaas gaat. Zijn reactie is te beschrijven met één blik:

Tsja.
Tsja.

Tim voegt er nog een dreigement aan toe: “Als er één cent weg is, echt, ik kak in je bed hoor.”
Tim lijkt me een jongen die zich aan deze belofte houdt.

Lurkend aan Magnums leest iedereen hun aantekeningen nog eens door. Volgens mij is het voor het eerst dat we die aantekeningen best goed te zien krijgen.

Tijd voor de test. Wie verdenkt wie?

Annemieke: vult er vier in, waaronder Klaas
Klaas: Airen, verdenkt ook Annemieke
Airen: Klaas
Cécile: ?
Tim: Cécile want ze had veel groen aan en stond op het groene biljet. Top-motivatie, Tim.
Rémy: zit volledig op Tim
Ellie: Rop
Rop: Airen, Klaas, Cécile, Taeke
Taeke: Marjolein
Marjolein: Rop

Art staat klaar met zijn Laptop of Doom en het schema van het parcours uit opdracht 2.
Taeke draagt een pet met de tekst DOE MAAR LEKKER. Ik heb even gepuzzeld en het is een anagram van DE KERK RARE MOL.

De groene variant van het parcours uit de tweede opdracht is het huidige speelveld, rood is het alternatief. Art husselt twee gekleurde latjes door elkaar, doet ze in een doosje en trekt de rode variant.

In sommige delen van de wereld is dit een zwangerschapstest.
In sommige delen van de wereld is dit een zwangerschapstest.

Annemieke, Klaas en Rop zitten in de gevarenzone. Heeft één van de drie een rood scherm? Nee natuurlijk niet. Dus na 1 aflevering is er niets veranderd aan de samenstelling maar is de toon gezet. Veel verdachte acties, semi-aanwijzingen, zand in de schoenen en het vermoeden dat Tim dit seizoen de Zegers/Boissevain/Gernandt gaat wezen.

Tot volgende week!