Etherbakken

‘het laatste woord, letterlijk’

Bovenstaande titel is natuurlijk voer voor de hint-hunters. Zelf zoek ik me wekelijks ook een ongeluk naar verborgen tips. Zo viel me bijvoorbeeld tijdens het intro op dat Taeke’s stem vertraagd is en klinkt als een zieke zeeleeuw. Dan ben ik even trots op deze vergezochte ‘vondst’, tot er amper een half uur na de uitzending Molloten komen met échte bewijzen die kraakhelder zijn en waarvan ik zou willen dat ik ze nooit had gezien want nu weten we al wie De Mol is. En dat is voor mij nu even het geval. Ik kom er later nog op terug. 

Locatie: hotel, terras
Gemoedstoestand groep: chill

Iedereen is zo relaxed. Er wordt met volle teugen genoten van de zon en Tim zegt dat hij bijna in z’n broek schijt van ontspanning. Na het dreigement van vorige week naar Klaas dat hij in z’n bed kakt als hij geld kwijt raakt, begin ik me zorgen te maken over de stoelgang van Tim.

Misschien werkt zout laxerend? Dat zou goed uitkomen want de eerste opdracht van vandaag vindt plaats tussen de zoutvelden, waarbij de velden bestaan uit water en het zout er in grote hopen langs sporen uit is geschept. Er liggen vier soorten zout. Keukenzout, mineraalzout, zeezout en, speciaal voor onze noordelijke provincies, strooizout. Op de sporen staan karren en Art wil dat de juiste kar met het juiste zout worden gevuld, in drie kwartier, want die zon brandt in z’n nek en hij is vergeten zich in te smeren. Er is 2000 Euro te winnen.

Extra struikelblokken in deze opdracht zijn de jaarlijks terugkerende portofoons, die communicatie dienen te vereenvoudigen. Ervaring heeft uitgewezen dat het duidelijker is om je boodschap op een memoblaadje te schrijven en deze op 3 kilometer afstand omhoog te houden richting de ontvanger.

Iedereen rent in paniek naar het zout en de karren en begint als een wilde te scheppen en te duwen. Logistiek is het een uitdaging want deze opdracht werkt als de NS, inclusief de gebrekkige communicatie. Het juiste materieel staat op verkeerde sporen, doet drie kwartier over een route van 500 meter en wanneer er strooizout aan te pas komt, staat de hele boel stil vanwege gladde rails.

Maar gelukkig is daar Ellie met een cursus Portofonie for Dummies. Want om dingen goed te laten verlopen, is er eigenlijk maar één ding nodig en het sleutelwoord is DISCIPLINE.
IMG_0701

Dit geldt voor je werk, voor je sport, voor je dieet, voor het opvoeden van je kind, je hond, het telen van groente maar bovenal, voor PORTOFOONVERKEER. Het werd eens tijd dat iemand het uitlegt, verdorie. Het is eigenlijk heel simpel. Mocht je ooit in een portofoonsituatie belanden, volg de drie gouden regels van Ellie op.
1. Iedereen op de zelfde frequentie
2. Roep elkaar aan als je wil spreken
3. Begin pas te spreken als de ander aangeeft dat ie je gehoord heeft.

We noemen dit ETHERDISCIPLINE.

Amper twee weken oud en het Woord van het Jaar 2016 is al een feit.

Klaas schept in een berg zout en negeert daarbij het bordje ‘zeezout’ dat in het water staat. Het is Airen die hem daarop wijst. Annemieke is bijtend zout aan het scheppen met Cécile, die klaagt dat haar jurk zo niet kreukvrij blijft, wat ze wel had gehoopt. Ik denk dat ze al die jaren alleen steeds de laatste tien minuten van Wie is de Mol? heeft gekeken en denkt dat het spel bestaat uit het antwoorden van vragen achter een laptop.

Wanneer Annemieke en Cécile een kruiwagen vol zout hebben geschept, schiet Remy te hulp door deze vrijwel meteen om te kieperen.

Rop wil het mineraalzout met de kruiwagen naar de kar rijden in plaats van andersom, want waarom zou je iets over een spoor voortduwen als je met een gammel kruiertje kan gaan slalommen?
Tim vraagt Ellie waar ze mee bezig is.
Ze heeft twee plankjes over het spoor gelegd zodat de kruiwagen daar overheen kan maar dat ziet er zo stabiel uit als een relatie met een profvoetballer.

KRUIWAGENDISCIPLINE.
KRUIWAGENDISCIPLINE. Duw, ik vang het op, de plankjes zijn de buffer en ik hef op een hoogte van 1 meter deze kilo’s in een radius van 66 graden over het spoor, in het water, WAAR HET HOORT.

Dus ze tillen het er maar overheen. “Er komt nu een kar met strooizout aan”, zegt Tim door de portofoon maar het is een kar met mineraalzout in de strooizoutkar die ze naar de mineraalzoutkar rijden. Hé, in Ellie’s Etherdisciplinehandboek staat per slot van rekening niets vermeld over het wel of niet onjuist doorgeven van informatie naar de juiste persoon op de juiste frequentie.

De tijd is om en er zijn maar twee karren met zout binnen de tijd afgeleverd. Er is dus geen geld gewonnen.

Zout maakt dorstig dus ze zetten het op een zuipen in de bar. Ellie evalueert nog een keer wat er allemaal fout ging en ze wil nog één keer gezamenlijk een groepsoefening portofoon-etiquette uitvoeren. Bij gebrek aan portofoons gebruiken ze vorken. Als iemand dan nog in de fout gaat, kan je er zo doorheen prikken (muhahahah. Sorry).

Santo Domingo, dag 4.

Een bont dansgezelschap treedt op, bij een trap op Plaza de España. De kandidaten moeten van Art op de trap zitten en goed kijken wat er allemaal gebeurt. Cécile fixeert zich met name op de synthetische zweetstoffen van de dansers. Art gaat na het optreden een groepsfoto maken van alle toeschouwers, inclusief kandidaten. Daarna wordt iedereen de trappen af gejaagd en moet de foto gereconstrueerd worden.

Rémy heeft volgens zichzelf de leiding maar hij komt er niet echt tussen. Zoekend naar een goed systeem besluit de groep de boel in blokken te verdelen. De trappen worden in 9 stukken verdeeld en Rémy zet Marjolein als observator neer omdat ze alles goed in de gaten houdt maar ook een gigantische stoorzender kan zijn wanneer ze moet lopen en praten tegelijk. Als observator kan ze weinig mollen. Uiteindelijk gaat ze toch lopen en praten en zorgt dit voor verwarring.

Een paar minuten voor tijd roept Art heel schattig dat hij de camera al heeft terwijl het gewoon een tablet is.

IMG_0709

Cecile zegt tegen een Dominicaan dat ie op een banaan lijkt vanwege de leuke schoenen. Het is haar manier om haar blok makkelijk te definiëren. Zo bestaat deze ook uit “een professor met  bril, een diva, een sterk persoon, een intellectueel, en een ruiter”. Groep Cécile moet er dus ongeveer zo uit hebben gezien:

Say cheese!
Say cheese!

Art maakt met z’n spiegelreflextablet een kiekje en de hele bende gaat de trappen af. De reconstructie kan beginnnen. Klaas heeft zijn club als eerste klaar. Steeds meer groepen worden gevormd, onder luid gejoel. Rop mist nog een persoon. Een man met een hoed zet hij neer op de lege plek. Art komt controleren en beoordeelt het resultaat per traptrede. Omdat de groep in blokken heeft gewerkt weet je dus niet waar de fout zit. Ellie geeft toe dat er in haar vak iets is misgegaan. Precies de helft van de traptredes is goed, iedere rij is 100 Euro dus ze hebben 700 Euro gewonnen.

Net als andere jaren klampen de kamergenoten zich aan elkaar vast en smeden ze verbondjes, alsof er geen andere kandidaten in het spel zijn. Annemieke en Rop besluiten informatie te delen.

Terug bij het hotel komt een bediende met een envelop en Rémy besluit deze meteen weg te grissen. De boodschap luidt: In een heel oud klooster is een bijeenkomst van een geheim genootschap. Maak duo’s met degene die je in de gaten wil houden maar soms is het beter om een duo te vormen met iemand die je blind vertrouwt.

Ik weet niet wat voor sensueel verbondje Ellie en Marjolein hebben maar ze kijken elkaar zwoel aan en verschijnen later ’s avonds bij Art in het klooster in dezelfde outfits.

Tim en Taeke arriveren als eerste bij Art. Een van hen mag tien minuten lang de ruïne van het klooster in en daar rondkijken. De ander blijft buiten maar krijgt wel twee jokers. Een tweede optie is dat ze samen naar binnen gaan, vijf minuten rondlopen, maar geen jokers krijgen.

Taeke wil meteen met z’n tweëen naar binnen maar Tim stelt dat het beter is als er eentje naar binnen gaat en degene die buiten staat een joker van de ander krijgt. Taeke maakt het geen moer uit of hij naar binnen gaat of niet (voor een gedreven sportman is dat best vreemd) dus Tim gaat naar binnen. Temidden van tientallen fakkels staan vijf bustes verspreid. Vijf doodenge freaky witte koppen met gezichten van oud-Mollen (Margriet, Kees, Susan, Dennis en Annemarie) erop geprojecteerd die zo veel kletsen dat ik het niet kan onthouden. Ik durf ook amper te kijken, bang voor nachtmerries. Die pratende koppen zijn de reden waarom het me zeker 10 ritten in de Haunted Mansion van Disneyland Parijs duurde voordat ik deze met ogen open durfde te beleven. Ken je die attractie niet? Zoek de verschillen.

De freaky Haunted Mansionkoppen
De freaky Haunted Mansionkoppen

Ik beeld me in dat het beschilderde paaseieren zijn, met een paarse strik eromheen, waardoor het wat minder eng wordt.

Maar goed, die eieren vertellen nuttige ‘tips’. Ik zeg dat tussen aanhalingstekens want het zijn tips zoals “De Mol zorgt ervoor dat er geld in de pot komt maar haalt deze er ook weer uit.” En “De Mol doet meestal het tegenovergestelde van wat je denkt”. En heel veel zinnen die melden dat het spel zich altijd achter je rug afspeelt. Weer die verwijzing naar de rug, net als vorige week.
En dan is er dus die hint waar ik het eerder over had, met de titelverwijzing.

Die staat hier
Maak daarvan wat je wil. Trek je conclusies. Het zal toch niet?

Cécile en Klaas gaan allebei naar binnen, tegen Klaas’ zin in. Cécile zegt na afloop dat ze Susan iets heeft horen zeggen maar ze weet niet meer wat. “Let daar en daar op”, is haar geweldig beknopte versie. En daar heeft Klaas niets aan, maar wellicht is dat niet eens nodig.
In de categorie ‘Meest Waardeloze Samenvatting’, is Rop ook genomineerd. Hij laat Annemieke achter met twee jokers en bij terugkomst zegt hij dat hij veel raden heeft gehoord maar dat het erop neer komt dat niets is wat het lijkt.

Grootste kanshebber voor de award is toch Ellie. Ze is van de pliesie dus Marjolein stuurt haar op onderzoek uit om iedere onderste steen boven te halen. Dat is dan ook precies wat Ellie gaat doen. Ieder hoopje niets ertoe doende keien wordt onderzocht, gecheckt op vingerafdrukken en onderworpen aan verhoor.

Wanneer de keien weigeren antwoord te geven, past Ellie waterboarding toe. Na tien minuten komt ze terug met de mededeling dat ze niets heeft gevonden.

Rémy gaat het klooster in, Airen krijgt twee jokers en wanneer Remy weer buiten staat eist hij eerst een joker van Airen voordat hij haar vertelt wat hij heeft gezien. Dat doet ze zonder tegenspraak en  aangezien we niet zien wat Remy vertelt weten we niet of hij eerlijk is geweest of niet. Of dat hij aanspraak maakt op de Waardeloze Samenvatting Award.

Tijd voor de Test, die dit keer gehouden wordt in een museum voor Moderne Kunst, met daar ook een installatie met portofoons.

IMG_0722
“Eter discipline” – door E. Lust, 2016

Wie verdenkt wie?

Tim: zet een joker in
Annemieke: heeft een lijstje en zet daar nu ook Remy bij
Remy: denkt dat Klaas, Annemieke en Marjolein het niet zijn
Airen: de Mol bestelde een club sandwich
Cécile: Airen, ze krijgt er geen hoogte van. Ook Klaas is een potentiële Mol.
Klaas: Tim, Airen en Marjolein
Marjolein: Ellie, Annemieke en Rop
Taeke: Rop
Rop: zit op vijf mensen en zet een joker in want hij wil echt echt echt niet als eerste naar huis.

Marjolein krijgt een groen scherm en daarna is Airen aan de beurt, die een rood scherm krijgt. Ze geeft toe geen flauw idee te hebben wie de Mol is, maar feit is wel dat ze Remy’s kamergenoot was. Bestelde hij een club sandwich? Ik ben daar nog niet achter. Cécile heeft geen jokers ingezet maar wel haar antwoorden op de test verspreid over Airen en Klaas. Airen is niet De Mol, dus deze zou de test dan nog beroerder dan Cécile hebben gemaakt óf Cécile heeft de andere helft van de vragen uitmuntend beantwoord door op de juiste persoon te zitten.

Tot volgende week!