Kruistocht

‘misplaatst’

Bij het zien van de zoveelste keer van de intro, valt me ineens iets op. Wanneer Annemieke wordt geïntroduceerd, hoor je een soundbite waarin ze ‘Oh my God! Achter jou achter jou roept. Een constante herhaalde zin in dit seizoen is dat het spel zich achter je rug afspeelt. Hmm. Ga je nóg een stukje verder en pik je de ‘Oh my God!’ mee, dan vertel ik je dat Klaas van Kruistum voor de EO heeft gewerkt én een Kruis in z’n naam meedraagt. En dat Annemiek in het intro na Klaas in beeld komt. Hallelujah.
Over kruizen gesproken… die met wijde armen gespreide Jezusbeelden zijn wel erg veel en vaak in de afleveringen gemonteerd. Natuurlijk, ze zijn net zo onvermijdelijk in dit land als frietkotten in België, maar schrijven jullie dit ook even op? Het zou een hint kunnen zijn. Het zou me niet verbazen. Bedankt.

Door naar de eerste opdracht.

Dag 11, Puerto Plata
Het zestal staat in een theatertje. Art wil dat er twee groepen worden gevormd, die op het podium twee identieke decors moeten bouwen. Dat podium heeft in het midden een grote wand en aan weerszijden staat precies het zelfde witte meubilair. Echt, alles is wit. Zelfs de hamers en de schilderijen.
Als na een half uur het resultaat helemaal Feng Shui des Bouvrie is levert dat 1500 Euro op.

Klaas (in een team met Annemieke en Tim) wil eerst de tafel vrij maken en die een plek gaan geven. Dit doet hij onder andere door de tafel stiekem met z’n kont een stukje naar achteren te schuiven. Op bewegend beeld is het nog duidelijker.

"Ja, beetje naar links, beetje naar rechts, dan zet ik dit tafeltje een beetje naar achteren."
“Ja, beetje naar links, beetje naar rechts, dan zet ik dit tafeltje een beetje naar achteren.”

Annemieke ziet twee witgeverfde jokers in een mand liggen. Omdat ze wit zijn, denkt ze dat ze niet echt zijn. Tim staat erbij en kijkt ernaar, zegt ‘Oh die hou ik wel even vast joh’ en stopt ze in zijn broekzak. Hij roept naar Taeke aan de overkant dat hij ook twee jokers moet zoeken en ze in zijn zak moet stoppen, want dan zijn de decors weer gelijk. Taeke vindt 1 joker en Rop de andere.

Om alles op exact dezelfde afstand te plaatsen, meet de rechtergroep de afstanden op. Er ontstaat wat verwarring doordat er per ongeluk in inches is gemeten. In plaats van verder te gaan met ons vertrouwde metrische systeem gaan ze stug door met inches, want waarom zou je deze opdracht makkelijker maken?

Tussen al het heen en weer gecommuniceer en geschuif staat Klaas opvallend lang in z’n eentje wat te rommelen in de boekenkast zonder dat iemand daar naar omkijkt. Cécile staat tegenover hem en geeft instructies door maar hij doet net alsof hij haar niet goed hoort. Tim gooit een schilderijtje om dus moet de andere groep van hem ook het decor op dezelfde manier slopen.

Na een half uur staan er twee sets die veel op elkaar lijken maar voor Art is dat niet genoeg. De tafels zijn niet identiek gedekt en wat hoekjes zijn fout en de kasten kloppen niet. RTL belt Art maandag om te vragen of hij hun nieuwe programma Help, Mijn Man is Autistisch komt presenteren.

De groep wordt naar een nieuw hotel gebracht en er is een herverdeling van kamergenoten. Rop is terug bij zijn bondgenootje Annemieke, Tim BFF’t nog even door met Taeke, Cécile wordt gedwongen om te hokken met Klaas. Ze dubbelcheckt bij de receptie of het wel twee aparte bedden zijn voor het geval hij haar ’s nachts een potje wil gaan saboteren.
Wanneer ze even alleen is, spreidt ze alle moloponeybriefjes met de achterzijde naar boven op het bed om nog eens goed te kijken of ze een afbeelding van de Mol kan ontdekken. Ze komt er niet uit maar dat hoeft niemand te weten.

Dag 12.
Kabelbaantjes! Ze zien er van een afstandje hartstikke gammel uit, alsof er drie ton oud ijzer aan een dropveter bungelt, maar ik vind ze leuk. Art zoekt drie kandidaten die uit de hoogte zijn (al voordat we naar haar kunnen wijzen steekt Cécile haar hand op) en drie kandidaten die down to earth zijn. Uiteindelijk vormt Cécile samen met Annemieke en Tim een groep die vanaf de bergtop naar beneden gaat. Ze krijgen een woordenboek Spaans-Nederlands en een lijst met Nederlandse woorden die naar het Spaans vertaald moeten worden. De andere groep, die onderaan de berg begint krijgt een Nederlands/Spaans woordenboek en een lijst met Spaanse woorden. Van elke groep moet één iemand na de rit de juiste vertaling van 5 woorden raden. Ieder juist woord is 100 Euro waard.

Annemieke zegt dat ze geen Spaans spreekt, terwijl ze in de allereerste opdracht van dit seizoen in de metro nog een wagon vol Dominicanen te woord kon staan. Klaas moet het woord Bluffer opzoeken. Maar ze zoeken Bluffen op want bluffer staat er niet bij. Zeggen ze. Tim heeft telefoondienst, net als zijn bloedbroeder Taeke in het andere kabelkarretje. De communicatie tussen deze twee loopt voor de anderen stroef. Misschien omdat ze hun eigen T2-lingo spreken. Een verbastering van Spaans, Nederlands, ruis en stiltes waarin ze aan elkaar denken. Of het is de geest van Ellie Lust die wraak neemt op haar eliminatie en nu alle frequenties frustreert. Rop is tot op het bot geïrriteerd en eist de telefoon op bij Taeke zodat hij Annemieke kan spreken. Dit moet qua gevoelswaarde de langste rit zijn die hij ooit heeft meegemaakt, in welk voertuig, naar welke bestemming dan ook.

IMG_0828
Hij krijgt nog steeds Tim aan de telefoon en het wordt er niet duidelijker op. Taeke hangt haast aan de kabels en Klaas probeert ze door te knagen. De rit is bijna ten einde dus Rop hangt snel op om nog wat woordjes in z’n hoofd te stampen.

Wanneer iedereen weer bij elkaar is, is het de beurt aan Rop en Annemieke om ieder vijf woorden goed te raden. Rop gokt wat raak en raadt alleen het laatste woord goed. Annemieke slaag erin om 3 juiste vertalingen naar het Spaans te geven, wat resulteert in 4×100 = 400 Euro voor de pot. De kandidaten laten het bedrag even inzinken. Met een half uurtje voice-overen van een reclame voor schimmelzalf hebben ze dit al verdiend. Maar ze vieren het toch, met een high-five. Art kijkt schaapachtig toe en denkt “Volgende keer help ik mee. Of ik gooi ze van een cliff. Heeft dit land cliffs? Zo nee, onder een bus is ook goed.”
In de bus stelt Tim voor een nieuwe penningmeester te kiezen. Dat vindt Cécile prima. Ze zegt dat ze met het geld heeft gepuzzeld en dat ze heel duidelijk zag wie De Mol is. De rest reageert verbaasd en Tim gelooft haar. Annemieke weet dat ze liegt. Ze trekken lootjes om de penningmeester te bepalen en de naam van Annemieke komt er uit. Ze krijgt het sjieke leren tasje van Cécile en bewaakt het met haar leven.

Dag 12 – Santiago
Midlifecrisis in aantocht! Art komt aangescheurd in een heel hip, rood Volkswagen kevertje met open dak. Verspreid door de stad staan levensgrote kartonnen foto’s van alle kandidaten. Op een kaart staan de locaties van 9 kandidaten en iedere kandidaat heeft een aanwijzing naar de locatie van kandidaat nummer 10. Als de groep de groep bij elkaar heeft, moeten ze de groepsfoto van aflevering 1 reconstrueren.
Wow. Met deze groepception is 2000 Euro te verdienen.

Taeke/Tim/Klaas gaan rijden in de kever, Annemieke/Rop/Cécile proppen zich in een ander modelletje. Ik zou niet weten welk, ik heb geen verstand van auto’s. Er staat een Volkswagen logo op. Als iemand zegt dat ie een nieuwe wagen heeft, vraag ik ‘welke kleur?’ en niet ‘wat voor merk?’. Het is wel een erg lelijk vierkant model. Team Lelijk houdt via de telefoon contact met Team Kever. Team Kever vindt Taeke breed lachend vastgebonden aan een paal. Is er ooit nog een moment geweest waarop we Taeke niet breed zagen lachen? Hij kijkt altijd zo vrolijk.

Yo man dit is lachen.
Yo man dit is lachen.
Ik sta hier aan een paal te chillen. Leuk man!
Ik sta hier aan een paal te chillen. Leuk man!
Klaas, Taeke, Tim en Taeke.
Klaas, Taeke, Tim en Taeke.

Achterop Taeke zat een briefje met het woord ‘De’ erop. Team Lelijk vindt Annemieke (woord: ‘vind’) op een straathoek. Even later pikken ze Marjolein op. Team Kever heeft Cécile (woord: ‘punt’) mee. Rop stript Rémy van zijn paal (woord: ‘je’). Cécile moet kaartlezen maar bewondert liever de etalages en de groep mag zich gelukkig prijzen dat het geld niet meer in haar bezit is, want het is uitverkoop. Het woord bij Klaas is ‘kandidaat’ en dat is natuurlijk erg tegenstrijdig. En misplaatst. Tim is blij de kartonnen versie van Ellie weer te zien. Alle kandidaten behalve Rop zijn gevonden, dus hij is de tiende persoon.

‘Je vindt de ontbrekende kandidaat op het hoogste punt’ is de zin die als aanwijzing van de andere kartonnen kandidaten komt. In sneltreinvaart racen de beide teams naar de top van Santiago.
En dan beginnen er lampjes te knipperen in de barrel van Team Lelijk. De uitlaat begint te roken en te stinken en Cécile zit op de achterbank over haar nek te gaan van de zwarte walmen.

IMG_0841Annemieke geeft plankgas maar de auto komt amper vooruit. Al sputterend en walmend bestijgt het de hellingen. Ondanks het trage tempo vinden ze Rop als eerste, want in de andere groep zit Klaas die de kaart moest lezen en zo de boel heeft om kunnen leiden. Op de trappen van een monument maken ze de groepsfoto na. Dat is een eitje, want ze hadden op dag 1 al afgesproken om altijd de zelfde positie aan te nemen voor de foto. In the pocket, toch? Maar als Art komt controleren blijkt dat Tim en Airen zijn omgedraaid en Cécile niet rechts maar in het midden staat. Klaas had Kartonnen Airen vast en Rop vindt dat verdacht.
Ik ook, Rop. Ik ook.

IMG_0843Cécile heeft extra medelijden met zichzelf want behalve geldgebrek heeft ze geen jokers en geen bondjes gesloten. Ze doet daarover haar beklag aan Klaas. Ze wil geen bondje met ‘m aangaan, wat Klaas jammer vindt, maar ach, hij heeft het toch niet nodig.
Zegt hij zelf. Maar zij misschien wel. Dat zal snel blijken.

Tijd voor de test. Wie verdenkt wie?
Cécile: we krijgen dat niet te horen dus, dan weet je het: potentiële exit.
Klaas: Annemieke en Tim
Taeke: Rop
Annemieke: zat op Klaas, Tim en Marjolein. Ze zit dus al vier executies op Tim, Klaas en degene die er die aflevering uitvliegt.
Tim: gaat geen jokers inzetten maar we weten niet wie hij verdenkt.
Rop: Tim en Klaas. Hij zet 1 joker in.

Art maakt er een battle of the sexes van door aan te geven dat er vier mannen en twee vrouwen over zijn en dat dat misschien wel vier mannen en één vrouw kan worden. Of misschien drie mannen en twee vrouwen. Maar hoeveel vaders en moeders zijn het?
In ieder geval één moeder minder, want Cécile mag haar Louis Vuittonnetje pakken en terug naar Nederland.

Tot volgende week!