Taeke That

Sorry voor de titel. Ik wil ‘m al 8 weken maken.
Kort samengevat: drie opdrachten, waarvan twee in verlaten panden, met veel leegte, rust en roestige buizen. De derde vindt plaats in een ruimte waar al het leven en geluid ter wereld op 5 vierkante meter is gepropt. Een mooi contrast. De finale is in zicht.
‘min of meer uitzonderlijk’

Dag 16
De vier overgebleven kandidaten bespreken het fenomeen Wie is de Mol. Tim vindt het spel net als ganzeborden met je moeder, en dat drie weken lang, terwijl hij alles moet onthouden wat z’n ma doet. Ik zou het eerder vergelijken met Monopoly, waarbij iedereen de melkkoeien Den Haag en Rotterdam negeert en aast op het kopen van de Kalverstraat, omdat daar het woord KLAAS in zit.

Ik denk dat het best lastig is om toestemming te krijgen voor het filmen op bepaalde locaties waar veel mensen komen. En dat er daarom zo vaak opdrachten zijn in de inmiddels alombekende “creepy spooky karakteristieke verlaten loods/fabriek/afgraving”. De Dominicaanse autoriteiten zaten misschien niet te wachten op een stel blonde reuzen die hun heilige pleinen en kerken gebruiken voor een spelletje Ren je Rot met Portofoons. Enfin, de eerste opdracht was dus weer in zo’n aftandse oude loods. Art wrijft de groep nog eens in dat ze amper 7000 Euro in de pot hebben en dat dit vijf keer zo veel kon zijn. Misschien moet je niet zo’n lastige opdrachten verzinnen, Art.

Hij heeft een kluis met 2000 Euro en deze moet binnen een half uur worden geopend. Grappig dat er ook zo veel opdrachten met een kluis zijn want dat lijkt veel op Klaas.
Voor de kluis liggen een cijferreeks (6352) en een maquette dat het speelveld in de loods vertegenwoordigt. Ze moeten de loods op dezelfde manier indelen door touwen te spannen. De vakken die corresponderen met de cijfers uit de reeks, bevatten tegels en het aantal tegels in die vakken vormen de kluiscode. De groep krijgt slechts één kans om deze te openen. En om deze opdracht te snappen. Na wat strategie-besprekingen, besluit Klaas de eerste bos touw te pakken zodat Annemieke deze uit kan gaan leggen. Klaas draait zich om en gaat heel onhandig doen waardoor het touw meteen in de war komt. Hij roept hard ‘ho ho ho’ zodat het lijkt alsof Annemieke de boel in de war trekt maar wij weten wel beter.

Het spel speelt zich per slot van rekening ACHTER JE RUG af.

Oh jongens, Annemieke, dit is NIET HANDIG, kijk nou hoe in de war dit is!
Oh jongens, Annemieke, dit is NIET HANDIG, kijk nou hoe in de war dit is!
Serieus, alles in de frut! KIJK NOU! Of nee, doe maar niet, dan haal ik het nog verder door elkaar.
Serieus, alles in de frut! KIJK NOU! Of nee, doe maar niet, dan haal ik het nog verder door elkaar.
Lukt het een beetje? Ik hussel nog gewoon even verder hier. Komt goed.
Lukt het een beetje? Ik hussel nog gewoon even verder hier. Komt goed.
LET MAAR NIET OP MIJ HOOR.

Er wordt druk touwtjes gespannen en tegeltjes geteld. 3217 is volgens de groep de code en zonder veel twijfel toetsen ze deze meteen in. De kluis… gaat open! 2000 Euro er bij in de pot en, nog belangrijker, een minder chagerijnige Art. En dát is waar ze het voor doen.

In de biecht dekt Klaas zichzelf in door te zeggen dat hij denkt dat de Mol het moeilijk heeft omdat iedereen zo fanatiek is en hij/zij dan maar gewoon even meedoet.

Annemieke biecht dat ze geld niet zo belangrijk vindt. Oei, hier komt een soapbox-momentje. Ik stap er even op.
Geef me één BN’er die ooit heeft gezegd dat ie iets deed om het geld. Niemand is zo eerlijk. Maar goed, ze hebben het vaak ook niet echt nodig, zo’n extraatje. Hoe leuk onze BN’er-variant van Wie is de Mol? ook is, het zegt genoeg dat er zo weinig wordt gestreden om het geld en zo veel om het bereiken van de finale. Ik vind dat geld voorop moet staan. Net als bij Expeditie Robinson pakken de programma’s BN’ers niet hard genoeg aan. Al die dagelijkse diners op een onbewoond eiland waar je geacht wordt te overleven op een kokosnoot en het karkas van een buidelrat.
En hier dus die opdrachten waar naast geld de grootste buit bestaat uit jokers en andere toegangen naar de volgende ronde. Want de finale en de titel ‘winnaar’ is het doel, niet de geldprijs die eraan verbonden is.
Weg ermee!
Kandidaten moeten platzak meedoen en minimaal 20.000 Euro nodig hebben om het komende jaar van te kunnen leven. Strijden om die centen, verdomme! Iedereen die afvalt, moet naar het UWV.
Hè hè.
Einde soapbox-momentje.

We vervolgen onze reis naar wederom een verlaten fabriek. Hier werd suiker verwerkt. Het zou ook kunnen dat Art steeds bij het zelfde verlaten pand staat, maar dan op een net iets andere plek, en er dan een ander verhaal over vertelt. Er ligt in totaal 4500 Euro verzameld in de fabriek. Die bedragen zijn aangegeven op klokken waarvan de tellers in 30 minuten aflopen. Niet naar 0, maar naar min-bedragen. Ze krijgen foto’s mee zodat ze een beetje kunnen zien waar de 9 geldklokken te vinden zijn, en een lijst waarbij aangegeven staat tot hoe veel de klokken aflopen. De klokken zijn 100 tot 900 Euro waard. Annemieke vindt eerst de 100-klok en zet hem stil op 18. Taeke vindt een klok die hij bij 407 op stop zet. Daarna vindt hij klok 600. Annemieke vindt klok 300. Tim is de hele opdracht bezig om de weg te vinden naar klok 200, die hij in het vizier heeft maar waarvan hij geen flauw idee heeft hoe hij die moet bereiken. Hij klautert richting een ladder maar wanneer hij bij de ladder staat ziet hij dat het een lopende band is. Annemieke roept door de portofoon tegen Klaas ‘achter jou achter jou’! Want daar staat klok 200 en hij is er maar een paar stappen van verwijderd. Maar Klaas weet niet precies waar hij moet kijken. Misschien omdat het spel niet achter zijn rug afspeelt.

IMG_0879Na wat moeilijk gedoe zet hij de 200-klok stil op min zoveel.

Taeke is nog niet klaar met geld naar binnen harken. Hij vindt ook nog eens de 900-klok, zet hem op 568 Euro stil en op weg terug stopt hij de 400 klok. Wat een baas. Dat domme ‘Doe Maar Lekker’ petje vergeef ik hem. Art is blij en vertelt dat ze 2695 Euro hiermee hebben verdiend. Hij legt er nog 5 Euro bij van z’n eigen zakgeld.

Tijdens het avondeten mijmeren ze over de leukste ervaringen van het spel. Tim vindt het ook tof dat hij er een paar maten bij heeft, terwijl hij mensen over het algemeen helemaal niet zo leuk vindt.

Dag 17
We zijn bij het mediacentrum van Santiago, het ‘kloppende hart van de tv industrie’. Art zoekt een couch potato en drie kandidaten die willen schitteren in de spotlights. Annemiek wil de potato zijn. Over een dik uur begint een live uitzending, met in de hoofdrol de mannen die in het Spaans een presentatie gaan verzorgen. Omdat Tim en Taeke baarden hebben denkt de visagie dat Klaas een meisje is en krijgt hij lipgloss.

Annemiek moet de uitzending (een show genaamd Casi a las Doce – ik heb het opgezocht, het bestaat echt) bekijken vanuit een huiskamer dat vol staat met alles dat je (zonder onderhandelen) voor 20 cent op een rommelmarkt krijgt. Inclusief een kalender uit 2011 van een wannabe Ricky Martin. Ze heeft een woordenlijst gekregen en moet voor 250 Euro per woord kijken welke vijf woorden er niet worden genoemd in de uitzending.

Het tv-programma is een mix van alles wat hier in één avond op tv komt. Een mengeling van Live & Cooking, Zapp Live en de TV-Kantine, met BNN-presentatoren aan de LSD en het niveau en diepgang van alles SBS6. Er komen wat filmpjes en reclames voorbij. De heren hebben alle drie een papier met een tekst die ze in de uitzending moeten opzeggen. Taeke is als eerste aan de beurt. Hij kan een beetje spaans, althans, ik vind het vloeiend klinken maar voor echte Spaanstaligen zal hij vast Luíz van Gaal zijn. Ondanks dat hij leuk vertelt over de spontaniteit van Dominicanen hoort Annemieke niets dat op haar woordenlijst voorkomt.

IMG_0884
Na zijn daverende succes in de keuken van vorige week wordt Klaas ook hier aan het koken gezet. Hij roert wat en verexcuseert zich voor zijn gebrek aan Spaans. Natuurlijk voegt hij hier ook zijn Van Kruistum-dressing toe aan het gerecht.

IMG_0885
“Even afkoelen hoor.”

Annemiek ziet weer geen enkele woord van haar lijst dat is gezegd. Tim zit op de bank met een presentatrice over Twitter te praten. Na de reclame volgt de afsluiter van het programma: een dansje met rare hoedjes. Kijkers konden tijdens de show foto’s van zichzelf sturen, met als gevolg dat het dansje wordt afgewisseld door selfies van minderjarigen met ontblote bovenlijven. Ik weet niet wat storender is.

Carnaval de Santiago!
Carnaval de Santiago!

De presentatrices dansen mee, Tim doet de pony en na afloop zit Annemieke met haar lijst en duizend vraagtekens hier en daar wat af te strepen totdat er vijf woorden overblijven. Ze verontschuldigt zich voor haar nonchalante gekras en geeft de lijst aan Art. ’s Avonds voegt ze zich bij de rest en vertelt ze tijdens het eten dat ze om onverklaarbare reden toch 4 woorden goed had en zo 1000 Euro voor de pot won!
Dat, of ze heeft 250 Euro gewonnen en Art heeft weer zakgeld gedoneerd. Of ze liegt en laat wat geld uit de pot zien dat ze al hadden gewonnen. Het is een beetje raar gemonteerd allemaal.

Tijd voor de test. Wie verdenkt wie?
Klaas: Tim
Tim: Klaas (hij zet twee jokers in)
Taeke: Klaas en Tim
Annemieke: die heeft een vrijstelling en hoeft dus niks in te vullen. Of ze heeft iets ingevuld maar we mogen het niet zien omdat ze een vrijstelling heeft.

Nadat Klaas een groen scherm heeft gekregen, wordt duidelijk dat de broederschap tussen Tim en Taeke vlak voor de eindstreep wreed verbroken gaat worden. 🙁 Taeke delft het onderspit. We kunnen nu gaan hopen dat hij in besprekingen is met de tv-bazen voor een onderhoudend reisprogramma met Tim, met z’n tweeën in een barreltje cruisen door de landschappen. Petjes op, dakje open en gaan.

Tot volgende week!