Kliekjesdag

Vorige week vrijdag zat ik aan een typisch Spaanse latte macchiato in de Starbucks van Port Vell te Barcelona. Bij dezen excuseer ik me dus voor mijn afwezigheid tijdens aflevering 5 van The Voooiiiiice! Of Hollaaaaaannnnd! Ik heb hem wel bekeken en vond hem vermakelijk. Maar de spreekwoordelijke ‘zjeu’ gaat er een beetje vanaf. De kandidaten zijn minder interessant. Word ik auditie-moe? Nu al? Gelukkig is dit de zesde en tevens laatste auditie-uitzending van dit seizoen. Hierna tovert het magistrale #TVOH zich weer om tot reguliere talentenjacht.

Spant! in Bussum verwelkomt de eerste kandidaat van vandaag.

Shannon (spreek uit ‘Sha-NON’, als in kanon) Saracco (25) is masseur en geeft sportles aan kinderen en jongeren met een beperking. Hij wil nu de muziek ook een kans geven. Shannon zingt Another Day (Jamie Lidell) op gitaar, Nick en Simon drukken na 1 zin al. Shannon heeft een hoge stem en het klinkt wel aangenaam, niets-aan-de-hand. Marco drukt en draait. Lekker muziekje voor in de tapasbar. Shoebiedoewa, lekker kauwen op inktvisringen. Hangmatje erbij. Bij de laatste ‘yeah’ drukt Angela ook. Angela vindt het heel goed, ze vindt Shannon klaar als artiest maar terwijl ze dat zegt hangt ze er een beetje verveeld bij. Marco lijkt ook niet z’n beste verkooppraatje te houden. Roel was te veel afgeleid door de gebrekkige engelse uitspraak. Nick vond dit (weer) ‘een geWELdige auditie’, zoals hij veel audities vindt. Shannon kiest Nick en Simon.

Dominique Eissing (24), heeft haar moeder en haar vriend meegenomen. Ze zingt “Seven nation army” (Ben l’Oncle Soul versie). De variatie aan nummers in dit programma wordt steeds beperkter. Alhoewel Marco al een heel harem heeft, drukt hij ook weer voor deze dame. Ze klinkt niet slecht maar het is niet heel bijzonder. Nick en Simon draaien om. Het is wel allemaal on key maar weinig inspirerend. Angela en Marco geven aan dat ze weinig ruimte in hun team hebben, daarom drukte Angela niet en ramde Marco toch al na amper 20 seconden op de knop. Logica, uw naam is geen Borsato. Maar toch kiest Dominique voor hem.

Denise Wijngaarden (49) was een van de zangeressen van Boney M. In de afgelopen 30 jaar is ze qua uiterlijk misschien 4 maanden ouder geworden. Ze zingt “Natural woman” (Aretha Franklin). Tsja, Boney M moest het toch van de catchy liedjes en de moves van Bobby Farrell (r.i.p.) hebben. Niet van dit zangtalent. Niemand drukt. Denise vat het toch positief op. De jury schrikt als ze hoort dat ze al 49 is, Denise zegt dat vrouwen van 49 nog steeds hun droom kunnen najagen. Gelukkig maar! Guy’s Theme klinkt in de achtergrond.

35-jarige Gino Emnes (35) studeerde conservatorium en was een danser. Eerst klassiek ballet, daarna Lucia Marthas. Hij vond dansen echter nooit echt leuk want het deed alleen maar pijn. Had hij last van een stage mom? Hij speelde in de musical Fame en daarna deed hij nog wat dancedeuntjes. Gino draagt een sjaal als een slab, dat doe ik ook vaak, en nu zie ik dat het er niet altijd flatteus uit ziet. Veel mensen kunnen zo’n ding met eenvoudige nonchalance om zich heen draperen en het ziet er modieus uit maar ik blijf het lastig vinden. Gino zingt “I’m easy” (The Commodores). Hij heeft een soulvolle stem met beperkingen in de hoge tonen en de uithalen. Het is allemaal niet zo vast. De coaches twijfelen ook lang. En in de laatste zin drukt Angela en met de typische Ang-pose (rechterarm op de leuning, hand nonchalant met de rug van de hand naar de kin, tevreden glimlachend) draait ze haar stoel. En je ziet haar denken “Oh, ja, uhm. Oké. Shit, nu is ie van mij.” Ze zegt dat ze een heeeeele rare vraag heeft, namelijk “Je lijkt wel een musicalzanger. Dat is niet zo toch?” “Ja, echt!??” Goed geacteerd, Ang!

Online auditant (score 7.4) Carmen de Vries is 24 jaar en naar Bussum gekomen met moeder, broer en 2 vriendinnen. Ze heeft in bandjes gezeten maar moest een jaar stoppen omdat ze haar stem verkeerd gebruikte. Dit heeft Shakira er nooit van weerhouden door te gaan dus waarom zou je, Carmen? Ze gaat Ordinary People van John Legend zingen en vraagt zich backstage hardop af waarom ze hieraan meedoet. Carmen heeft een mooie lage, Allison Moyet-achtige stem. Ze staat er wel bij alsof ze een carnavalskraker aan het zingen is. Hey ja hey ja ho, waar zijn die handjesss! Marco, Angela, Nick en Simon drukken vrijwel tegelijkertijd. Uiteindelijk drukt Roel en dan wordt ze blij en vliegt ze uit de bocht en denken de coaches ‘oei’. Angela uit haar ontstane twijfel. Marco geeft toe dat hij een dubbel gevoel heeft nu. Eigenlijk baalt iedereen nu, ook Roel lijkt spijt te hebben. Simon wilde liever niet drukken maar probeert nog wat enthousiasme te tonen. Enigszins beduusd vraagt Carmen zich af wat ze moet doen en slachtoffert Angela. Carmen blijft tof reageren backstage, zelfs op de lege vragen van Wendy dus ik vind haar cool.

Frank Geisink (21) wil iets nieuws toevoegen aan de Nederlandse muziek. Maar momenteel doet hij voornamelijk kindershows en circussen. Hij vindt zijn stem lijken op iemand van Nick en Simon maar haalt ze altijd door elkaar dus weet hij niet wie wie is. Net zoals de rest van Nederland. Mensen, laat ik het nog een keer uitleggen: Simon is die ene zonder gitaar, voor de kijkers op de linkerstoel. Nick is die ene met gitaar en zit links van Simon, voor de kijkers rechts. Tenzij ze in de loop van dit programma van plaats wisselen, dan is Nick degene die op de plaats van Simon zit en blijft Simon zonder gitaar. Duidelijk? Frank (de auditant, weet je nog?) speelt wel gitaar en wil Nick en Simon nu ‘omver laten draaien’. Riskant is dat hij ‘Pak maar m’n hand’ van het duo zingt en warempel het heeft qua stem inderdaad wat weg van Nick. Maar dan minder goed. Na een tijdje draait Marco om en kijkt hij alsof de duim die hij omhoog steekt eerst nog met een klauwhamer was geslagen. “Ik had mezelf voorgenomen bij twijfel, dit keer wel drukken.”, aldus Marco.

Rudi Sibma (25) heeft z’n vader, vriendin en broertje meegenomen. Rudi was drummer bij Van Velzen en hij denkt dat Roel van z’n stoel afvalt van het lachen als hij hem ziet. Dat zou een doodsmak worden dus ik hoop dat het niet gebeurt. In een momentje gesponsord door Coca-Cola gorgelt hij wat van het troepje voordat hij Everything I do (I do it for you) van Bryan Adams zingt, zichzelf begeleidend op de piano. Het is niet fantastisch. De uitspraak, het stemgeluid en het rare vibrato in zijn stem, de auditie is allesbehalve perfect. Rudi’s vriendin ziet het mis gaan en huilt. Wendy slaat een arm om haar heen en het is best aandoenlijk. Je gaat daarom hopen dat toch iemand voor hem draait. Maar dat gebeurt niet. Na het optreden, wanneer de coaches de kandidaat zien, staat Roel van schrik op van zijn stoel, graait zijn handen in het haar en roept “GAST!!!” Ik gok dat dit niet gescript was, hij is oprecht verbaasd en flabbergasted. Angela zegt dat Rudy moet blijven drummen.
Wendy probeert nog wat lege woorden in de oren van de vriendin van Rudi te pompen en legt haar typisch quasi-amsterdams troetelaccentje op, compleet met verkleinwoordjes, zoals je een huilend kind zou troosten.

Loisa Jade Christensen (23) trekt een gesponsord cola’tje uit de automaat terwijl haar vriend vertelt dat ze niet beseft hoe goed ze is. Loisa Jade zegt dat haar vader kanker heeft en er daarom niet bij kan zijn. Ik voel hier een doorlopend verhaal aankomen waar het programma op stuitende wijze gebruik van gaat maken. Live-verbinding vanuit vader’s ziekbed middels het webcambeeld dat ze op de eveneens platgesponsorde gelleksie-tep ziet. Loisa zingt “Bottles” (Krystl). Ze begint twijfelachtig maar in de hoogte klinkt het mooi, echter het is te Jennifer Ewbankerig. Er zit weinig power en vertrouwen in. Dit is niet het goede nummer ervoor. Roel drukt en Marco volgt en in de laatste toon gaan ook Nick en Simon overstag. Roel is not amused. Loisa Jade’s vriend roept naar de tv dat ze eens trots op zichzelf moet zijn en vertelt Martijn dat ze veel te kieskeurig is. Houden die gast, Loisa Jade! Ze onthult dat ze in een Country-band zit en voordat ik zie dat ze voor Van Velzen kiest, zet Roel dit bericht al op twitter dus daar gaat de verrassing. Louisa belt haar vader met het heuglijke nieuws, met de gelleksie foon. Kijk, daar begint ‘t al.

Pien Ankerman (42) is werkeloos maar staat ook in het theater als stand-up comedian. Ik zie haar eerder in een hokje op de kermis achter een glazen bol maar da’s puur op uiterlijk gebaseerd. Ze is met haar vriend die ze kent van World of Warcraft Internet en ze zijn nu 10 maanden samen. Ze heeft een grote glitterjurk aan. Ja, gevoel voor humor heeft ze. Terwijl de reclame ons laat wachten op het lot van Pien, besef ik dat ik toch eigenlijk wel hoop dat ze een dijk van een stem lijkt te hebben. Want dat zou dan de eerste keer dit seizoen (en misschien ook wel het vorige seizoen) zijn waarin dit blind audition concept echt doeltreffend is.
Nou, daar gaan we. Gooi ’t eruit, Pien. “Fragile” van Sting. Gelukkig zit er een relatief lang instrumentaal stuk in zodat we niet al te veel zang horen. Dit is niet bijster bijzonder, een beetje jazzy achtig maar dan nog slaapverwekkender (sorry, geen fan van jazz). Dankzij de achteruitkijkspiegels van de coaches drukt er niemand. “Je kwam niet echt aan.” zegt Nick. Deze open deur trap ik niet in, maar ik doe het toch.

*trap*

De vrolijke Emmanuel Anning, 32, is te laat op de audities. Maar hij blijft lachen. Zijn entourage, bestaande uit twee dames, is er bij om hem aan te moedigen. Hij zingt “Seven nation army” (ja, die ene versie), met overtuiging en Marco drukt, staat op en doet een dansje. Nick en Simon draaien ook om. Ik vraag me af of ik dit ook oké had gevonden als ik geen beeld had van een swingende Emmanuel. Waarschijnlijk niet. Dankzij de tweet van Nick en Simon, die nog verschijnt voordat de coaches gaan smeken, weet ik wie Emmanuel kiest. Handig! Marco is gefrustreerd en was zeker van zijn zaak dat hij voor hem zou kiezen maar dan had hij maar een tijdmachine moeten kopen, naar vandaag moeten reizen, de tweet van Nick en Simon moeten lezen, en dan weer terug moeten komen.

De Turkse Gamze Zeriner (26) wil (in haar woorden) “een voorbeeld zijn voor allochtone meiden die niet mogen zingen.” Ze zingt “Natural Woman” zo: “Lookinou onde morniray.” Ik vind dat allochtone zangeressen in dit geval eerst een engelse les moeten volgen voordat ze überhaupt mogen zingen. En wat extra zanglessen waren ook welkom geweest voor Gamze. Nick en Simon draaien toch om en ik besluit nog maar eens mijn oren met flink wat slaolie uit te spoelen. Blijkbaar is er iets mis.

En dan zijn we ineens in de studio’s van radio 538. Dus de reguliere blind audities zijn voorbij? Vaarwel draaiende stoelen, tot volgend seizoen?

We zien een aantal kandidaten op weg naar de studio om de wildcard-auditie te doen in de uitzending van Edwin Evers. De coaches, gewapend met drukknoppen, zitten klaar. Marco zit op een tropisch verblijf met een geïmproviseerde knop (pan en pollepel) klaar om mee te luisteren en wat extra kandidaten bij elkaar te schrapen.

Bo Jeuken (17) is eerst, kennen we die? Ik herinner me haar niet. Ik ben inmiddels wel tot de conclusie gekomen dat doorsnee namen niet door de eerste audities komen. Ze zingt Valerie. Bo klinkt wat agressief en niet fijn qua stemgeluid. Exit Bo, want niemand drukt.

Dan volgt Jomy Boky (WAT ZIJN DIT VOOR NAMEN?) en ze zingt Three Days in a Row van Anouk. Een vreselijk nummer dat je al op een ijzige -12 zet. Nick en Simon ding-ding-ding’en voor Jomy en ze mag zich voegen bij Team N&S.

Soumia Abalhaja (23), ook onbekend. Ze heeft ooit een nummer gezongen met Ali B genaamd ejejo ejejo ej ej. Dit typ ik fonetisch en ik heb geen zin het op te zoeken want het programma laat een deel van het nummer horen. Het zal mijn leven geen grote meerwaarde geven als ik het zou leren kennen. Soumia zingt “Someone like you” van Adele. Het nadeel van het zingen van nummers van Adele is dat het prima kan klinken (zoals hier het geval is) maar het is nog steeds geen Adele. Er drukt niemand voor haar.

Miguel van Dillenburg (25) zingt Ordinary People (John Legend) en Marco ramt op zijn pan. En terecht want dit klinkt erg lekker. Wellicht klinkt het beter over de telefoon dan live want de rest van de coaches blijven roerloos zitten en doneren deze prima zanger graag aan hem.

Er zijn nog twee plekken over. Ik snap deze opzet niet en het wordt alleen maar ingewikkelder. Waar komen deze mensen vandaan? Van straat geplukt? Brachten backstage de koffie rond?

Kyara Kuiper (19). Zingt “Michel” van Anouk. Met valse uithalen en terecht is ze exit.

Hey! Daar heb je Alice Springs, a.k.a. Elles Springs, die ken ik nog wel. Die zong Summer of ’69 op haar gitaar met haar rode haar. Nu zingt ze “Sweet Child o’ Mine” (Guns ’n Roses) en wanneer ze de ding-ding-ding! (van Angela) hoort, schreeuwt ze “YES!” tussen haar zinnen door. Ik denk het zelfde, tussen het typen door. Roel drukt ook. Ze kiest Roel.

Angela heeft nog plaats voor 1 kandidaat en moet kiezen tussen twee meiden. Julia Verbeek (20) en Kimberly Fransens. Kimberly is ‘porn’ om ‘on stage’ te staan zegt ze. Ik hoop dat ze Born bedoelt. Ze schreeuwt Adele’s “Someone like you” door de microfoon. Oké, het programma heeft nu echt uit een grote graaibak naar restkandidaten lopen grabbelen neem ik aan?
Julia middelmaat zich door ALWEER een Seven Nation Army. Succes, Angela. Ze kiest voor kandidaat 7. Zeven? Ik weet niet wie dat is want ik zie er twee. Maar het is in ieder opzicht slecht nieuws. In dit geval zelfs de slechtste van de twee. Kimberly.

Het is klaar. Of niet? Angela beseft zich dat ze nóg 1 kandidaat moet kiezen. Ze had verkeerd geteld. Wat is dit voor chaos? De eerdere afgewezen kandidates worden weer opgetrommeld in de studio. Nu moet ze uit al die slechte middelmaat de minst slechte kiezen. Wat een armoe in Team Ang ineens. Ze kiest voor kandidaat 2, genoemde kandidaat 2 hupst en is blij en springt en juicht. Vervolgens ontstaat er verwarring en consternatie omdat kandidaat 2 als tweede in de rij stond en er daarom vanuit ging dat het om haar ging. Maar ze was het derde fragmentje en degene die als eerste in de rij stond was als tweede en die bedoelde Angela dus en ach maakt het uit? Ze ligt er in de battles straks toch uit. Het was die ene met die krullen, met de ejo ejo ejo.

Ik ben voor mezelf deze aflevering al aan het afsluiten. De teams van de coaches worden nog een keer, in hun volledigheid, gepresenteerd. En dan blijkt dat we nog—niet—klaar zijn. We zijn ineens weer terug bij de blind auditions. Team Marco: De auditie van iemand die niet echt geweldig zingt is te zien en horen. Ene Ricardo Kolleman waar iedereen in extase van raakt. Marco kiest hem. Eh, welkom?

Een jongen met een wollen muts zingt “I’m yours” van Jason Mraz met een kwaakstemmetje en een gitaar. Angela vindt het reuzeleuk en draait. De jongen heet Erwin Lima.

We zien Roel’s line-up. Daar zit nu ineens ook ene Lauren Wisman bij die “Don’t know why” (Norah Jones) zingt. Pittig uitziende tante met een onverstaanbare stem die me net zo veel doet als een wattenstaafje.

Nick en Simon round-up. Ik ben toch wel fan van Jomy Boky want de naam heeft zo’n Yogho Yogho gehalte.

De volgende uitzending, de Battles beloven weer heftige shit te worden als ik de voorstukjes moet geloven. Onverwachte dingen worden gedaan! Iemand valt van een kruk! Mensen gillen, mensen die ik herken van eerdere audities dus het is duidelijk dat die doorgaan (blijf spoileren)! Charly wordt in het gezicht geslagen! Ohmygod! Tot volgende week!