Laat de schreeuw niet in z’n hempie staan

Allereerst excuses voor de wat verlate blog. Ik had een geldige reden, want ik had namelijk kaartjes gewonnen voor de showcase van Snow Patrol in de Melkweg. Thuisblijven was geen optie (ik ben niet gek) maar de DVR is mijn redding dus uiteindelijk hoef ik niets te missen van The Vooooiiiiiiice! Of Hooollllaaaaaaand!

Previews: kijk je deze, dan ken je de helft van de uitzending al dus ik zap hem door.

We zijn in de Gashouderfabriek in Amsterdam. Het publiek staat op, Martijn loopt de boksring in. De tweede lading battles zijn in aantocht.

Team Angela.
Het duel gaat tussen Laura Estevez vs Soumia Abalhaja (van de 538 wildcard auditie). In de ring is Soumia al wereldkampioen Thaiboksen geweest en om dit nog duidelijker te maken zien we fragmenten waarin ze een andere thaibokster in haar gezicht trapt. Laura en Soumia zingen “Sweet child o’ mine”, de Sheryl Crow versie maar we weten allemaal natuurlijk dat het origineel van Guns ’n Roses is. Jawel, de bloedbroeders van Christopher Max.

De sidekicks van de coaches worden nog even kort voorgesteld, wat namen worden gedropt en de thuiscoach-app wordt gepromoot. Ik heb dat ding ooit geïnstalleerd en niet lang daarna crashte mijn gsm.

Laura en Soumia repeteren. Soumia zegt dat ze Laura de afdankertjes in de tekst wil geven. Of ze daarmee de makkelijkste of de moeilijkste delen bedoelt wachten we af. Ze wil Laura een ‘vocale high-kick’ geven. Er volgen nog veel meer boks-referenties. De repetitie in het computerkamertje klinkt als twee straatkatten die vechten om een kipnugget. In de repetitie met de band klinkt het anders, namelijk als twee straatkatten die vechten om een likje melk. Martijn vindt ook dat het op een ‘catfight’ lijkt maar ik denk dat hij dat niet op de zelfde manier bedoelt.

Eindelijk gaat de battle van start. Laura heeft meer dat rauwe randje in haar stem, Soumia klinkt poppier. Het is wel duidelijk dat Soumia eerder met ‘afdankertjes’ de ‘makkelijke stukken in het lied’ bedoelde. Laura scheurt het lied aan stukken en Soumia zingt het netjes van A naar B via H naar Z en blijft binnen de randjes. Ik zou voor Laura kiezen maar wie ben ik? Marco zegt dat Laura zingt zoals het lied bedoeld is en dat Soumia het lied naar zich toe trekt en het ‘van jou’ maakt en uiteindelijk de battle zou moeten winnen. Ik denk dat hij de namen verwisseld heeft maar aangezien dit Marco is, zou het me niet verbazen als dat niet het geval was. Roel is het ook niet met hem eens. Angela zegt dat Laura veel kilometers heeft gemaakt met haar zang, veel met haar stem kan en veel stijlen aan kan. En dat Soumia verraste, ze zich doodvechtte en dat het heel erg goed was. Ze kiest voor de meeste kilometers, dus voor Laura. De vriendinnetjes van Laura (die allemaal op elkaar lijken) gillen haar welkom backstage.

Team Nick en Simon.
Emmanuel Anning vs Laurie Reijs. In beide gevallen overschaduwde volgens N&S de performance de zang dus ze willen nu een lied laten zingen waar ze zich in kunnen leven (‘Face in a crowd’ van Lionel Richie en Trijntje Oosterhuis). Wacht even. Als de performance de zang overschaduwt, betekent dat toch dat ze juist WEL meer gevoel in het lied (dus de performance) leggen dan de moeite die ze vocaal gezien doen?  Denk ik te veel na? Ik geef het op, ik kijk verder.
Emmanuel flirt met Laurie, Laurie wil er niks van weten. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat Emmanuel’s vriendin backstage meekijkt tijdens de battle. Laurie doet in de kleedkamer nog een gesponsord kristalhangertje in haar rechteroor, Emmanuel lurkt van een eveneens gesponsord frisdrankflesje. De battle begint. Emmanuel klinkt als Lionel Richie, Laurie Reijs als Laurie Reijs. Het is allemaal erg Sky Radio. Het klinkt wel oké samen maar qua styling had het wel beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Coach-overleg. Angela vond dat Emmanuel beter was. Marco zegt dat Laurie het nadeel heeft dat hij het lied zo goed kent van Trijntje. Uhm, dus niet van Lionel? Hij heeft er geen moeite mee om het steeds met Lionel te vergelijken maar wel met Trijntje? Het is toch een duet? “Maar”, zegt Marco, “ze heeft wel een pluspunt.” Het publiek lacht want het denkt “Haha, haar boezem!” “Zo bedoel ik het niet!” roept Marco, maar ik weet het niet zo zeker. Nick en Simon zeggen dat één iemand duidelijk beter heeft gepresteerd deze battle en dat was Emmanuel.

Team Borsato
Iris Kroes (harpmeisje, weet je nog?) vs Miguel van Dillenburg (538 wildcard). Marco kiest als battle-nummer voor Adele’s, “Set fire to the rain”. Ik denk omdat de favoriet al vaststaat en we gewoon willen weten hoe Iris Adele zonder harp zingt. Miguel vindt het nummer helemaal niks, vertelt hij Wendy. Ze kunnen elkaars toonhoogte niet aan. Wat klote om zo’n goede stem als dat van Miguel te paren met zo’n hoge stem en dan nog met een Adele nummer. Borsato, wat ben je toch een prutser.
Het nummer is het makkelijkst voor Iris, Miguel heeft er duidelijk meer moeite mee maar is ook zeker niet slecht bezig. Er zitten lage stukken in waar Iris moeilijk bij kan maar dit nummer haalt voornamelijk bij Miguel niet het beste in hem naar boven. Het wordt te monotoon op 1 hoogte. Marco port constant z’n sidekick en roept “help me nou! Help me nou!” Roel vindt dit een lastige beslissing. Met grote twijfel vanwege de laatste uithaal kiest hij Iris. Nick zou persoonlijk voor Iris kiezen. Onpersoonlijk voor Miguel dus. Angela zag 2 totaal verschillende zangers die keihard aan het werk waren en welke uiteindelijk gewonnen werd door Iris. Marco twijfelt nog enorm en z’n meegebrachte sidekick wil ook niet echt helpen. Geen idee wat het nut van die gast is als hij er constant als een zoutzak bij zit te grinniken en uiteindelijk raad geeft met de wijze woorden: ‘volg je hart’. Marco kiest….Iris. terwijl hij verder godvert op de stoel wordt Iris backstage juichend ontvangen door haar vriendinnen.

Team Nick en Simon
Danjil Tuhumena vs Jeevan Chopra. Twee gasten die met de gitaar zongen op de blinde audities en in de zelfde stijl speelden. Kijk, dit vind ik nou een eerlijke battle. N&S kiezen “Father and friend” van Alain Clark want in plaats van naar de muziekvoorkeur van beide jongens te kijken (blanke singer/songwriter a la Jason Mraz, John Mayer-stijl) kiezen ze ervoor deze twee allochtone jongens in het voorspelbare R&B hokje te duwen. Trouwens, Jeevan wil even voor de camera vertellen dat veel mensen hem op Ali B vinden lijken en dat hij daar schijtziek van wordt. Beste Jeevan, als je het niet had verteld was het me niet opgevallen maar nu je het zegt: verrek ja, je lijkt op Ali B!
In de battle begint Danjil op gitaar terwijl Jeevan zingt en het is op het valse af. Daarna speelt Jeevan gitaar en zingt Danjil en het is vocaal misschien iets beter. Iets. Het is ook nog eens een slechte uitspraak van beide heren. Halverwege gaan de gitaren op de rug en is het puur vocaal. Danjil wordt beter maar Jeevan rampeneert het lied de vloer in. Dit moet toch geen moeilijke keuze zijn, toch? Angela werd niet helemaal weggeblazen en vond Danjil meer jus hebben. Marco vond dit een gedurfde keuze en zegt dat ze toch wel wat soul moeten hebben om dit goed te kunnen zingen en kiest Danjil. Roel vond dat Danjil zich liet meeslepen in de slechte prestatie van Jeevan en baseert zijn keuze (Danjil) puur op de eerste auditie. Nick en Simon zeggen dat ze iets meer soul nodig hebben voor dit nummer (bericht aan N&S: niet iedere niet-Nederlander is bij uitstek een geweldig soul-zanger. Kies dan ook niet dit soort nummers). Ze kiezen Danjil, die overigens ook vond dat het niet zo lekker ging.

Team Angela.
Erwin Nijhoff vs de Bij Voorbaat Ongelukkige Carmen de Vries. Ah, die ene waar alle coaches aan het eind van de audities spijt van hadden dat ze gedrukt hadden. Erwin vs Angela’s Afdankertje dus! Dit wordt extra duidelijk wanneer blijkt dat ze “Dancing in the dark” van Bruce Springsteen heeft gekozen als nummer. En laat Erwin nou juist in zijn blinde auditie al een Springsteen nummer te hebben gezongen. Carmen zegt dat ze het nummer niet kent dus ik krijg al minder medelijden met haar exit. Gaat The Voice het nog spannend maken voor de kijker bij deze battle? Jawel, door te discussiëren over hoe Erwin het beste zijn gitaar om zijn nek kan houden (en waarom mocht Iris ook alweer geen harp?). En door Angela te laten zeggen dat de toon beter bij Carmen past. Dat is het zelfde als een muis en een kat in 1 ruimte zetten en zeggen “maar onderschat die muis niet hè, want die heeft me toch lange tanden!” De reeds gedesillusioneerde familie van Carmen staat backstage met trieste blikken haar zachtjes aan te moedigen. Het nummer begint rustig en wordt dan uptempo (zoals het hoort). Het is Erwin en zijn back-up zangeres. Twee prima stemmen maar het nummer wordt door Erwin uitgezweet en door Carmen gewoon gezongen, met rare twijfelachtige uithalen op het eind. Is een evaluatie van de coaches überhaupt nog nodig? Oké, hup, even iedereen nog even langs, Carmen krijgt nog een complimentje hier en daar en Nick gooit nog een knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat hij voor haar zou kiezen. Angela zegt dat Carmen het verdient dat dit gelukt is voor Carmen (wat? Het zingen van een nummer? Zou het niet wat raar zijn als ze het niet zou verdienen?) maar kiest (tromgeroffel) voor Erwin.

Team Nick en Simon
Daan Meijer (met het haar dat weg wil lopen) vs Jomy Boky (538 wildcard). Allebei volgens N&S gezegend met een rockstem maar in het nummer dat ze hebben gekozen zit een uitdaging in de hoge noten, namelijk “She’s so high” van Tal Bachman (hulde aan N&S door Kurt Nilsen hier niet bij te vermelden). Met een gesponsord muziekmachientje wordt Jomy bekend gemaakt met het nummer. Jomy krijgt een kristallen sponsorketting om haar nek. Er worden rocknummers gespeeld tijdens de opkomst van beide battlers dus ik verwacht op z’n minst een partijtje grunten. En dan begint Daan te zingen en het is net zo rock & roll als het drinken van Roosvicee op een schuurfeest. Jomy is ook niet echt rock maar het komt meer in de buurt. Halverwege het nummer komt Daan toch wel los maar vocaal heeft Jomy de overhand. Angela zegt dat dit een goede battle was en vindt Daan interessant en jong en interessant en leuk, zo leuk! Angela denkt dat de jongens gaan voor Jomy maar stiekum houdt ze van Daan. Marco vindt Jomy de betere zangeres maar hij weet ondanks dat toch zeker dat Nick en Simon voor hem gaan, want zo logisch is Marco nu eenmaal. Mensenkennis heeft hij niet want Nick en Simon kiezen voor Jomy.

Ik vind het overigens best sneu dat naaste familieleden en beste vrienden van kandidaten de battles vanuit een armoedig zijkamertje op een flatscreen mee moeten kijken.

Team Angela.
Gino Emnes vs Erwin Lima. Enkele soundbites van Angela die volgen: “Ik was de enige die voor jullie omdraaide!” en “Ik ging voor hun stemmen terwijl ze niet eens zo goed zongen!”
Afdankertje vs Afdankertje dus? Interessant. Kunnen we hier een kort item van maken, programma? Angela heeft overigens een ongelofelijk slecht zittend ensemble aan. Ze kiest “Feeling good” van Michael Bublé. Jawel, van Bublé. Niet alleen haar ensemble is slecht. Van Gino werd gezegd dat zijn stem nog te veel musical is. De battle begint verrassend, want beiden zijn goed bij stem. Beter dan tijdens de blinde auditie. Maar die van Gino klinkt voller en (dare I say it) meer musical, meer dingetjes eromheen. Wat leuk is dat ze elkaar aankondigen wanneer ze beginnen met zingen. Erwin probeert ook wat dingen, wat scatten en het klinkt wat minder pompeus en krachtig. Ik vind het aangenamer. Ik weet het niet hoor. Zeg ’t maar, coaches. Marco zegt dat Erwin’s stem overal doorheen snijdt en weer denk ik dat hij de namen door elkaar haalt. Hij zou desondanks voor Gino kiezen. Roel maakt weer wat musical-referenties, zo ook Nick. Dit hadden ze waarschijnlijk nooit gedaan als ze niet hadden geweten dat Gino in musicals zat. Nick en Simon kiezen ook voor Gino en de ‘bitch please’ gezichten van de aanhang van Erwin kijken steeds zuurder. Angela kiest Gino.

Team Nick en Simon.
Marloes van Ommen vz Gamze Zeriner. N&S kiezen voor hen “Fucking perfect” van P!nk. Gamze is recht voor z’n raap en zegt dat ze het een kutnummer vindt. Ze kan niet knallen want ze voelt het liedje niet. Zo’n liedje kan je alleen niet voelen als je je niet kan voorstellen dat andere mensen ook fucking perfect kunnen zijn. Gamze huilt nog even verder over het feit dat ze zo ontzettend baalt van het nummer en ze kan niet meer energie geven om meer te bereiken dan nu. Wahwah. Ze begint in de boksring al goed fout door te laat in te starten. Ondanks de hulp van Marloes, die haar de nummers voor-playbackt, brengt ze de eerste regels er niet goed vanaf. Marloes’ stem ligt veel fijner in het gehoor en heeft meer volume. En dan blijkt: Gamze heeft geen moeite met het nummer zelf. Ze heeft moeite met het nummer omdat het meer power in haar stem vereist dan ze in zich heeft. En omdat dan haar vocale zwakte wordt blootgesteld. Eigenlijk zijn ze allebei niet fucking perfect maar terwijl Gamze baalt, straalt Marloes. Angela zegt dat ze het nummer en Gamze zo leuk vindt en dat ze het dapper vindt dat ze, ondanks de misser aan het begin, zo goed doorgaat. Maar Marloes was ook geweldig. Nick en Simon zeggen dat Gamze geen probleem had met de tweede stem (wat Gamze’s initiële zorg was) maar wel met het begin. Marloes liet zich volgens Simon niet gek maken en heeft ze daarmee overtuigd voor haar te kiezen.

We zien The Fabulous Paul Turner in een bontjas met daaronder (wederom) een viezig hemd. Nu gaan we het meemaken. Team Roel.
Gianna Tam vs Paul Turner. Dat is mooi, ik vond Gianna’s blind auditie niet bijster interessant en dus zou ik goed kunnen leven met een verrassende winst voor Paul freakin’ Turner. Het nummer is “Animal” van Neon Trees. Paul kent het niet, ook niet nadat Gianna een stukje voor hem zingt. Roel laat Gianna haar auditie zien om aan te tonen dat ze toch wel een erg sikkeneurig gezicht heeft, constant. Zet daar Paul Turner tegenover en je hebt de personificatie van Jantje lacht, Jantje huilt.
Let’s go. Gianna en Paul starten met de ruggen tegen elkaar en het lied start akoestisch en… wauw, dit is best fantastisch, van beiden. Ik vind dit een leuke versie. Na het eerste couplet gaat het over naar uptempo. Paul in zijn strakke rode broek en Gianna in een uitstraling die mijlenver staat van het chagrijn dat ze in de blind auditie was. Dit lied is wel perfect gekozen voor Paul, vanwege de gelijkenis van zijn stem met dat van het origineel. Maar Gianna is een prima tegenhanger, maar wel meer in een tweede stem functie. Maar ik Vind. Dit. Leuk! Ik wil eigenlijk stiekum dat Paul doorgaat maar, dit is The Voice. Focus op The Voice. Beiden gaan dit nooit winnen maar Gianna heeft de betere stem. Nick kiest voor Gianna. Simon zegt dat Gianna zonder twijfel de betere zangeres is, iedereen lacht en klapt en arme Paul snapt er natuurlijk geen donder van. Simon kiest toch voor Paul. Angela zegt dat dit “The Voice of Holland” heet en daarom voor Gianna kiest. Ik neem aan dat ze hiermee ‘voice’ benadrukt en niet ‘Holland’. Marco prijst de authenticiteit van Paul en kiest daarom voor hem. Nu wordt het spannend, het is aan Roel om te kiezen: Hij wilde dat Gianna uit d’r schulp zou kruipen wanneer Paul tegenover haar zou komen te staan. En dat was gelukt. Maar toch bleef hij naar hem kijken. Roel kijkt wie van de twee deze wedstrijd zou kunnen winnen (enige goede antwoord: niemand) en kiest voor…. PAUL??? Wauw. Backstage vliegen Paul’s vriendinnetjes hem aan.

Martijn vertelt ons nog dat we vooral #TVOH moeten blijven tweeten, volgen facebooken, hyven en woensdag moeten kijken naar The Real Life en eigenlijk vooral 24 uur per dag met het programma bezig moeten zijn. En natuurlijk volgende week weer moeten kijken! Want we zijn er nog niet, oh nog lange niet!