Stoorzenders

Seizoen 17, aflevering 7: ‘Verblinden’ 

Vorige week hoefde niemand naar huis dankzij de privilege die Imanuelle had gewonnen. Dit wordt in het bos gevierd onder het genot van aardbeien en belegde broodjes en de aanstelling van een nieuwe penningmeester. Thomas stelt zich beschikbaar, hij zegt dat hij niet meteen het geld wilde beheren omdat hij in het begin nog niet wist wat het penningmeesterschap inhield (antwoord: het vasthouden van een tasje met nepgeld). Grote kans dat Thomas’ werkelijke reden is dat hij even wilde wachten tot de envelop genoeg inhoud had zodat deze straks op mysterieuze wijze kan verdwijnen.

De eerste opdracht wordt gespeeld in McKenzie Pass. Heuvelachtige lavavelden, grote zwarte keien/kolen/rotsen, dorheid, dood en tussendoor gezellige paadjes om te lopen en te fietsen. Iedere speler wordt neergezet op een plaats waar twee vogelhuisjes staan met portofoons erin geplakt. Eén portofoon is om te praten, één om te luisteren. Iedereen heeft 5 vragen die beantwoord moeten worden en elk juist antwoord zal na afloop worden beloond met 100 Euro. Er mag niet tegelijkertijd gepraat en geluisterd worden, wat ook fysiek onmogelijk is aangezien de vogelhuisjes een meter of 10 van elkaar af staan. Tenzij je roept, maar dat mag ook niet van Art. Mr. Lava lava.

De vragen variëren van persoonlijk (van wie kreeg Diederik zijn eerste zoen en hoe oud was hij? [hoe oud was Diederik, niet het lijdend voorwerp]) tot zeer persoonlijk (wie voerde Sanne in als De Mol tijdens de laatste test?). En hier is de twist: ieder persoon kan maar één iemand verstaan en dat is niet degene om wie de vraag gaat. Dus alles moet eerst in een cirkel rondgaan voordat het bij de juiste persoon terecht komt. Dit heeft de groep pas door als er nog maar 8 minuten op de klok staan. Vooral Diederik krijgt de schuld hiervan omdat hij een hele tijd de lijn bezet hield met een monoloog over hoe iedereen moet handelen, in de veronderstelling dat hij tegen vier anderen aan het praten was terwijl Sanne de enige was die hem hoorde. Thuis zit Femke blij te wezen dat het maar bij een zoen bleef.

De vorige alinea duizelt een beetje en dat doet de hele duur van de opdracht (15 minuten in real time, maar het voelt voor de kijker ook als minstens een kwartier). Veel gekwetter en heen en weer geren. Van etherdiscipline is weinig tot niets te merken. Totale chaos en al met al geen fijne opdracht voor de kijker. Het is voor de uitvoerder ook niet te doen. Als het niet mislukt door de Mol dan mislukt het wel door de algemene onmogelijkheid ervan.

Wat halen we wél uit deze opdracht? Dat Jochem’s favoriete eten pitabroodjes met knoflooksaus zijn, maar een paar minuten later heeft hij liever spareribs van Gaya. Thomas wordt emotioneel van het nummer ‘klassieke muziek’. Sanne heeft bij de laatste test Diederik als Mol ingevuld. En Imanuelle’s top 3 lievelingsnummers zijn de hits ‘Top 40’, ‘EDM’ en ‘Techno-house’.
Van de 25 vragen zijn er 8 goed beantwoord dus komt er 800 Euro bij in de pot. Hooray!

Onderweg naar het hotel komt Jochem er achter dat zijn zelfgebrande joker weg is. Hij zat nog wel heel veilig opgeborgen in het zijvakje van zijn rugzak! Loop je in de Londense metro ook met je nieuwe iPhone in je kontzak rond, Jochem?
De dader blijkt Thomas te zijn. Op de hotelkamer toont hij de buit aan Diederik en vertelt hij over hun geheime opdracht van een paar weken geleden. Hij heeft echter al meteen spijt en denkt erover om de joker als blackmail te gebruiken. Wordt vervolgd…

Opdracht twee en de groep wordt weer gesplitst: Thomas en Jochem zitten, met Sanne achter het stuur, in een cabrio. En Imanuelle en Diederik krijgen ieder hun eigen luchtballon met onderaan het mandje een telefoonnummer naar de ballonvaarder in kwestie. Wanneer Team Cabrio die in het vizier krijgen, moeten ze een code (362) doorgeven. Ondertussen verschalkt Art zich op een geheime locatie en pas als ze hem vóór 8 uur ’s avonds hebben gevonden, innen ze 1500 Euro voor de pot. Gebeurt dat niet, dan wordt hij opgegeten door grizzlies.

Jochem krijgt een echte verrekijker-verrekijker. Thomas heeft zo’n schuifbuis-verrekijker waar hij, naar eigen zeggen, niets door ziet want hij moet het scherpstellen. Dat moet Jochem ook, sterker nog, DAT MOET JE BIJ IEDERE VERREKIJKER, maar Thomas ziet dus niets, net als een… juist.

‘Wat zie je, Jochem?’ – ‘Imanuelle die een domme vraag stelt.’


Cabrio belt naar Imanuelleballon, Imanuelleballon krijgt de code, code opent een tasje, tasje bevat twee enveloppen, enveloppen bevatten een code en het telefoonnummer van Diederikballon. Diederik geniet met volle teugen van het feit dat ie een keer in de lucht kan kijken naar de omgeving en niet op een paard (geniet ervan zolang het kan, Diederik). Hij wordt wakkergebeld door Team Cabrio, krijgt een code, de code opent een tasje, het tasje bevat de locatie van Art. Art staat in een park genaamd Terrebone. VOL GAS NAAR TERREBONE! Oregon is groooooooooot en er staan nog maar 15 minuten op de klok als het Diederik eindelijk gelukt is om het eindpunt letter voor letter door te spellen. Maar toch is Team Cabrio dicht genoeg bij Terrebone om om 5 voor 8 aan te komen. We zien de klok op 7.55 staan en Jochem vertelt in de biecht dat het ze op tijd is gelukt. Je zou het als programma voor de kijker nog spannend hebben kunnen maken door noch de klok, noch Jochem in beeld te brengen en te wachten tot Art het oordeel zou vellen, maar waarom zouden ze. We worden al getrakteerd op droneshots. Heel. Veel. Droneshots.

Het gezelschap komt bij elkaar in een dinerhut dat aan het houterige interieur te zien vroeger een sauna was en waar alle gegrilde en gestoomde ‘murricans plaats hebben gemaakt voor bejaarden en familiefeestjes. Die zien voor het eerst in hun leven een Nederlander. Jochem vertelt de rest van de groep dat zijn joker kwijt is en hoe het komt dat hij überhaupt een joker had. Sanne lijkt hoogst verbaasd over de opdracht want ze had helemaal NIETS gemerkt van het knetteren van het vuur, het geritsel van de slaapzakken en het brandmerken van de schijfjes. Knap hoor.

Laatste opdracht van vandaag. We hebben nog geen cowboy of paard gezien dus het moest er maar weer eens van komen. Ik vermoed dat we weer in de zandbak van een paar weken geleden zijn, en de hooibalen plaats hebben gemaakt voor pionnen. Ieder moet met een paard een parcours afleggen en de snelste moet de opdracht als eerste uitvoeren. Vrijwel iedereen claimt nog nooit van hun leven op een paard te hebben gezeten maar toch brengen ze het er redelijk snel vanaf. Ik zou na een half uur 1 pionnetje verder zijn en in de tussentijd minstens zes keer van het beest af zijn gesodemieterd.

Thomas is met 32 seconden de snelste. En wat is de opdracht? Ze moeten aan ‘Cowboy Mounted Shooting’ doen. Dat betekent: rennen met die knol en onderweg op targets (in dit geval ballonnen) schieten, met 5 kogels in je register en binnen de tijd die je gelopen hebt. Ze krijgen gelukkig een korte demonstratie van wereldkampioen cowboy Dan. Er zijn WK’s Cowboy Mounted Shooting! Vermoedelijk bestaande uit 12 redblooded Amerikanen en een verdwaalde Canadees. Cowgirl Tally doet ook een demonstratie. Ze zal er wel als bonus in het pakket bij hebben gezeten, want als je eenmaal iemand op een paard ballonnen kapot ziet schieten dan snap je het principe wel, lijkt me.

Pief! Paf! Potverdomme, mis.

Thomas schiet een ballon of twee kapot, maar komt te laat binnen. Hij vertelde dat hij vanwege zijn oordoppen de anderen niet hoorde roepen om terug te komen. Jochem schiet 3 ballonnen aan flarden (krijgt dat paard trouwens ook oordoppen?). Diederik 1, Imanuelle 3 en Sanne 4. In totaal 1100 Euro er bij in de pot!

Voordat we aan de test beginnen nog een kort stukje drama, dit keer verzorgd door Jochem en Thomas. Thomas biecht op dat hij zijn joker heeft gestolen en dat hij hem terug wil geven. Maar hij wil er wel iets voor terug: 2 minuten gluren in zijn molboekje. Jochem gaat akkoord. Thomas gluurt en wordt niets wijzer, zegt ie. Het klinkt misschien dom dat je een joker afgeeft voor zo’n tamelijk nutteloze actie maar wanneer heb je helemaal niets aan een joker? Juist…

De test!
Diederik zet 75% in op Sanne, 25% op Jochem. Jochem gaat vol op Diederik en zet zijn joker in. Sanne ging vorige keer vol op Jochem, gaat nu ook op hem inzetten maar ook op Thomas. Thomas gaat voor Sanne en Jochem.

En Imanuelle? Daar horen we niet van wie ze verdenkt en dus is het geen verrassing als ze een rood scherm krijgt. We zijn bijna bij het eind! Nog maar 4 mensen over! Wie zal er uit gaan? Zal er een paard in een van de opdrachten voorkomen? Valt er nog een vrijstelling te winnen? En hoe lang duurt het voordat de batterij van zo’n drone op is?

Tot volgende week!