Hello, goodbye

Martijn windt er geen doekjes om. Hij staat al klaar in de Ring. Zijn jullie er ook klaar voor? Welkom bij The voooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiice! Gilt hij door de microfoon.

Geen tijd voor gezellig vooraf gebabbel want er moeten een hoop koppen rollen vanavond. We zijn halverwege de battles. Vanavond zullen 2 teams helemaal uitgestreden zijn na de sing-offs.

Wederom worden de Raadgevers van de coaches in een te snel tempo opgerateld zodat ik de namen niet kan noteren. Ze hebben met de groten der aarde gewerkt. Ben Saunders, Alain Clark. Da’s het enige dat ik opving.

We starten met Team Marco.
Nora Dalal vs Vera de Bree. Marco wil Vera uit haar kleinkunstcomfortzone halen en zet haar daarom tegenover Nora. Ze moeten ‘Mercy’ van Duffy zingen.
Op Wendy’s vraag bij wiens stem dit nummer het beste past antwoordt Nora dat die van haar dat is. Als haar stem gelijk is aan dat van een ballon dat wordt leeggelaten dan, ja, gelijk heeft ze. Maar misschien kan het ook door een minder ‘karakteristieke’ stem gezongen worden.
De ietwat viezig ogende petjesdragende en ongetwijfeld naar zware shag-ruikende rechterhand van Marco geeft de dames nog wat advies. Martijn vertelt dat Nora eerder al succes had in een meidengroep. Het woord ‘succes’ wordt hierin wat ongenuanceerd gebruikt naar mijn mening. De vrouwen brengen het nummer best goed ten gehore, waarbij Nora duidelijk de stukken in het nummer zingt waarin meer mogelijkheden zitten, qua volume en toonhoogte. Ze ad-libt meer en speelt meer met het publiek, ook wanneer ze niet aan het zingen is. Duidelijk de betere performer.
Roel geeft de voorkeur aan Nora. Nick vond Vera meer gedoseerd terwijl hij Nora meer een artiest vindt. Hij stemt voor Vera. Angela zegt dat ze meer zangeressen kent zoals Nora en vindt Vera daarom interessanter. Marco zegt dat hij goed heeft geluisterd naar de andere coaches maar eigenlijk kan het hem geen reet schelen wat ze vinden, daar komt het op neer. Nora knijpt volgens hem met haar stem ‘maar dat doen ze overal in Italië’. In Italië doen ze wel meer dingen die niet door de beugel kunnen maar in hoeverre heeft dat iets te maken met deze battle?
Puur en alleen op zijn persoonlijke smaak (aldus Borsato) wint ‘op een haar na’ Nora. Op een haar na. Zo’n dikke, noestige kinhaar van een oud Italiaans vrouwtje.

Backstage wordt Nora overmand door emoties. Haar (eveneens aan TVOH deelnemende) zus en haar vriendinnen vangen haar op.

Team Angela.
Rodney Elzer (met de krulletjes) vs Lara Mallo. Angela vertelt Lara dat ze haar auditie niet zo goed vond. Waarom ze dan ooit op die knop heeft gedrukt is mij een raadsel. Voelde ze aan dat ze een leuk hoedje op had? Lied: The Script’s ‘The man who can’t be moved’. Rodney en Lara beginnen erg sterk, beide stemmen passen heel mooi bij dit nummer. Rodney geeft er meer kleur aan en Lara geeft het een jazzy sausje. Dit zou best eens als duet, zonder autotune, opgenomen mogen worden en dan ben ik niet te beroerd om het illegaal te downloaden. De zelfverzekerde aanhang van Rodney roept van achter de coulissen al tegen het flatscreen dat hij door is. Marco vond ze allebei goed maar kiest toch Rodney. Zo ook Simon. Angela is ook blij met het resultaat, vindt het fantastisch gedaan maar vindt Rodney net nog even beter. Martijn hijst de arm van Rodney omhoog en als ik in Rodney’s plaats stond zou ik niet blij zijn maar alleen kunnen denken aan de gigantische donkerblauwe zweetplek die door Martijn vol in beeld wordt gebracht.

Team Roel.
Elles Springs vs Mirjam van der Loo. Twee roodharigen. Roel heeft Melissa Etheridge’s ‘Like the way I do’ gekozen. Terwijl ze het nummer oefenen sluipt Wendy naar binnen, zegt ‘oh wat lekker hé’ en zet de muziek af. Ik heb medelijden met Erland Galjaard. Elles en Mirjam doen elkaar nog wat sponsorbling om de vingertjes en de polsjes en de redheads zijn er klaar voor. Elles is bang dat ze een nipplegate veroorzaakt door uit haar krappe corset te springen. Uit volle borst! Dit nummer vind ik trouwens vreselijk maar ik kan mijn vinger er niet op leggen waarom. Beide dames hebben een goede stem maar lang niet zo vol power als een Melissa Etheridge heeft. Ik vind dit meer een imitatie-battle dan een battle waarin ze hun eigen geluid kunnen laten horen. Slechte liedkeuze, Roel. Dit is wat je kan verwachten van deze twee en zal je niet veel helpen in de keuze. Eens kijken wat zijn collega’s ervan vinden. Nick mist bij Mirjam een klein beetje karakter (lees: extra tatoeages) en kiest daarom voor Elles. Simon kan geen keuze maken. Marco heeft het gevoel dat Mirjam meer met hem flirtte en daarvan kreeg hij kriebels in zijn buik maar bij Elles begon dat maar hij zou willen dat ze iets meer deed dan naar voren stappen. Ik begin Marco steeds meer een vieze man te vinden alhoewel ik weet dat hij het zo niet bedoelt. Zijn woordkeuzes zijn gewoon steeds zo ongelukkig. Roel vindt de stem van Elles meer onderscheiden, maar wel een die blijft bij het origineel. Mirjam’s zwakkere punt is de timing. Hij besluit te kiezen voor degene die het best zijn aanwijzingen heeft gevolgd en hij kiest… Mirjam. Verrassend, toch wel!

Team Angela.
Fenneke Pommer vs Milan Kin (uit Staphorst, want dat moet steeds vermeld worden, het is reuzebijzonder). Volgens Angela twee mensen die een verhaal kunnen vertellen met hun stem. Ze zingen ‘Broken Strings’ van James Morrison. Een duet met Nelly Furtado maar de muziekpolitie heeft dit keer niet ingegrepen, zoals het wel vaker doet deze show. Fenneke start het nummer in en Milan maakt er zijn eigen steenkolenengelse versie van. Hij wordt er niet veel beter op en Fenneke gaat alsmaar erger uit de bocht. Marco zou Fenneke kiezen (want: vrouw). Roel vindt het een behoorlijke stap voor Milan omdat hij uit Staphorst komt (woordgrapje), ondanks het feit dat Fenneke een betere zangeres is. Hij zegt letterlijk ‘mijn sympathie-vote gaat naar Milan’. Dus, The VOICE of Holland, daar gaat je formule, door de hakselmolen gehaald door je eigen werknemer. Angela vindt het een moeilijke beslissing maar kiest toch voor Fenneke want dit programma heeft meer mouwtatoeages nodig.

Team Nick en Simon.
Chris Hordijk (Broer Van Lisa) vs Sakina Dalal (Zus Van Nora). Ze zingen ‘Not over you’ van Garvin de Grauw, Gavin de Gral, Garv, Garvin… nou ja, Gavin deGraw. Sarkin…Sakinni…Sika.. Nora’s Zus heeft wat moeite met de naam. Nick en Simon geven Nora’s Zus nog wat tips voor het gebruik van haar stem met dit moeilijke nummer. Lisa’s Broer heeft de zenuwen. Chris’ Zus zit in het publiek. Nora’s Zus lijkt een ander nummer dan Lisa’s Broer te zingen. Het is pijnlijk duidelijk dat dit nummer perfect is voor Broer. Zus swingt erbij en kijkt ernaar en doet alsof het een Mary J Blige nummertje is. Niks mis mee als het een Mary J Blige lied is maar het is Gavin D Graw. Sakina’s Zussen voelen de bui backstage al hangen. Angela en Marco zijn beiden onder de indruk van het geluid van Lisa’s Broer. Maar naast de prestatie van Nora’s Zus is het nogal makkelijk om beter te scoren. Nick en Simon spreken nog wat lieve woordjes richting Nora’s Zus en gaan uiteindelijk voor Lisa’s Broer, die bij dezen wordt omgedoopt tot Chris. Ik vind hem leuk. Zijn vrouw vindt hem ook duidelijk heel leuk en als stel vind ik ze ook leuk. Het is een wandelend Facebook-duim-omhoog-icoon.

Team Nick en Simon.
Shannon Sarracco vs Maria Goosen. Maria zegt dat ze geen vechtlust heeft. Zonder iets tegen elkaar te zeggen kijken ze de teksten van het nummer (‘Wonderful World’ van –daar is ie weer- James Morrison) door. Maria draait verveeld strengen in heur haar. Misschien wil wat sponsorbling haar opvrolijken? De eveneens saaie Shannon krijgt een schreeuwend rood leren jasje aan om de kijker alert te houden. Shannon heeft geen slechte stem maar ik hoor dit nummer en wil de rasperige, rauwe stem van Morrison horen. Dit verlangen wordt alleen maar groter wanneer Maria zingt. En dan kickt het refrein in en wordt ze steeds beter, vooral bij de uithalen. Het haalt het betere in Shannon naar boven waardoor de battle beter wordt. Coaches: Marco verwoordt wat ik denk en daarmee hebben we een unicum. Hij vindt het een lastige klus en een lastige klus geeft hij graag aan Volendam. Is dat hoe de palingsound is ontstaan? Roel stemt Maria. Nick en Simon zijn het unaniem oneens. Nick zegt dat Shannon een rijker palet aan kleuren had maar Maria wist meer toon te houden. Maria is de winnaar van de battle en ze barst meteen in huilen uit.

Nu komt een sing-off. Want de winnaars van de battles uit Team Nick en Simon zijn pas veilig wanneer ze hun krabbel onder het platencontract hebben gezet, blijkt. 8 kandidaten stappen de boksring in en 6 gaan meteen door naar de liveshows. 5 worden door Nick en Simon genoemd en de andere 3 moeten naar een sing-off. Nick en Simon geven de keuzes door voor de liveshows: Emmanuel, Marloes, Charly (duh), Chris (yes!), Jomi (Boki.). De herkansers moeten hun blinde auditie nummer nog een keer zingen. Dit zijn Danjil (Waiting on the world to change), Jody Berghuis (I was made for loving you, “van Maria Mena”. De muziekpolitie staat op non-actief, gok ik) en de kersverse battle-winnares Maria Goosen (World of hurt). Het is appels met peren en daar dan de beste voice uit halen. Ik zou voor Danjil of Maria gaan maar geen van beiden zijn favorieten. Nick zegt dat hij het kort houdt en ratelt vervolgens de langste zin ooit op. Hij kiest Danjil.

Team Nick en Simon is compleet! Erg veel mannen. Team Testosteron.

Team Angela
Kimberly Fransens (538 wildcard) vs Daniel van der Zee. Ze moeten Maroon 5’s ‘This love’ zingen. Kimberly gaat erg de laagte in en Daniel juist de hoogte om de tonen te halen. Bij het tweede couplet gaat Kimberly de hoogte in, gelijk met Daniel en het heeft een rare dynamiek maar klinkt niet echt slecht. Ze hebben beiden wel constant moeite met de juiste toonhoogtes maar ze hebben prima stemmen. Coaches: Marco vindt ze gelijkwaardig en wil alle plussen en minnen optellen maar heeft moeite met tellen. Reden voor Roel om een voorgeschotelde opmerking m.b.t. zijn faillissement te maken. Hij stemt voor Daniel. Nick vond Daniel minder dan bij zijn audities maar gaat toch voor hem. Angela kiest ook Daniel, welke eenmaal terug backstage zijn moeder optilt.

De battles in Team Angela zijn nu gestreden dus de hele mikmak wordt terug het podium op geroepen voor de sing-off. Dit wordt een lastige. De vijf die direct door zijn naar de liveshows: Erwin (duh), Laura, Niels, Rodney (beide zweetplekken nu in de lucht), Gino (huh?). In de sing-off: Daniel (Ordinary People). Amper bekomen van zijn battle (althans, voor de kijker). Hij zingt het heerlijk en ik baal want deze wedstrijd heeft sterk behoefte aan meer vrouwelijke kandidaten en dus zeg ik je bij deze dat een meisje doorgaat. Terwijl ik dit typ weet ik de uitkomst nog niet. Fenneke Pommer (Toen ik je zag), zingt het met een snik in de stem waardoor ze iedere stem met ‘hiijjee hiijnnnee’ begint. Lennie (Pricetag). Angela heeft even overleg nodig om haar keuze te kunnen maken. En…ze gaat voor Daniel! Heerlijk als ik soms geen gelijk heb.
Onder het genot van Guy’s Theme komen de 8 van Ans op. Zwaai naar je publiek! En…. tot volgende week!