Geweldige noten

Martijn grijpt zijn boksmicrofoon en roept dat we ready moeten getten om te rumbellleeehhhhh! Vanavond worden de laatste tickets voor de liveshows uitgedeeld. De previews beloven ons geweldige optredens, longembolies, Borsato’s darmkrampen en gillende meisjes. This is the Voice! Of Hollaaaaaaaaand! 

Team Borsato:
Jan Hendrik Niemeijer vs de jonge maar oh zo doorgewinterde Sharon Doorson. Marco zegt dat hij hiervan nu al pijn in zijn buik heeft. Voor Sharon heeft hij een nummer uitgekozen dat haar uit haar “comfort zone” zal halen. Namelijk ‘One’ van U2 feat. Mary J. Blige. Met “comfort zone” bedoelt Borsato dus waarschijnlijk “iets dat helemaal in je straatje ligt”.  Hij snapt de term niet helemaal. Ik wil zijn comfort zone graag meemaken, volgens mij moet dat hemel op aarde zijn. Tijdens de repetities is Marco op van de zenuwen. Hij kijkt met bange ogen hoe Jan Hendrik goed meekomt met Sharon’s powerhouse-stem en vindt het nu extra sneu dat hij deze prima gast moet offeren. Sharon krijgt nog wat extra bling, haar haar staat op volume 11. Het staat in schril contrast met het platte petje van Jan Hendrik. De battle is haast een 1 op 1 kopie van het origineel, dat eigenlijk geen origineel is. Jan Hendrik heeft een mooie, heldere stem maar dient slechts ter voorprogramma van het vuurwerk dat Sharon qua stem en performance geeft.
Coaches, Roel: vond JH’s optreden veel beter dan zijn auditie, waarvoor hij destijds niet eens omdraaide. Sharon adlibde volgens hem te veel maar was wel muzikaler dus hij kiest voor haar. Nick zegt dat Sharon overduidelijk de overhand had. Angela vertelt dat JH de pech had tegen een bloedmooie vrouw te moeten battelen (want in een wereld met lekkere wijven maakt het niet uit hoe goed of slecht ze zingen, zodra mannen ze moeten beoordelen winnen ze altijd). Marco zegt dat JH voorzichtig was geweest en dat Sharon een onvoorstelbaar mooie stem heeft en hen heeft overtuigd.

Team Roel.
Wouter Vink (met die leuke oudere broer) vs Loisa Jade Christensen. Omdat Wouter graag power ballads zingt, koos Roel voor ‘Against all odds’ van Phil Collins. Lees deze zin nog eens: “Omdat Wouter graag power ballads zingt.” Oftewel, eigenlijk is ook deze battle overbodig. Dit wordt pijnlijk duidelijk middels een aanslag op de trommelvliezen, veroorzaakt door Loisa Jade die tijdens de repetities een paar keer flink onderuit gaat in de uithalen. Tijdens de battle zingt Wouter iedere noot raak terwijl Loisa Jade meer moeite heeft en onzeker op haar centimeters hoge hakken staat. Backstage krijgt een vriendinnetje van Loisa Jade kippenvel, welke ze trots toont aan haar buurman, die chagerijnig naar de flatscreen kijkt.
Coaches. Nick kiest voor Wouter, Angela hoort de country-feel in de stem van Loisa Jade maar geeft de wedstrijd gewonnen aan Wouter. Roel kreeg geen kippenvel van deze battle vanwege Loisa Jade’s foutjes en kiest daarom voor Wouter. Logisch. Next! Maar niet voordat Wouter ons nog vertelt dat hij de hele nacht nat in het zweet had gezeten.

Team Roel.
Chahra-Z (best artist of the world international nummer 1 in Marokko award winnares) vs Puck Cyson (sjaaltjes-fetishist), worden gevraagd ‘I wanna be the only one’ van Eternal feat. BeBe Winans te zingen. We zien de twee repeteren in de computerkamer (ik kan die ruimte niet anders omschrijven. Er staat een computer. Er liggen wat papiertjes en een pen. Wendy komt er af en toe naar binnen kruipen en op knoppen drukken en vragen stellen.) De battle: Puck begint laag, heeeeel laag en zachtjes en zet dan ineens heel hoog in, het is onprettig. Chahra-Z kopstemt er nog wat onaangename noten bij. Ik moet heel veel Paul Turners beluisteren om dit drama’tje weg te spoelen.
De coaches: Nick vindt Puck als artiest iets interessanter. Simon vond dat Puck halverwege de battle ontspoorde en dat Chahra-Z de betere kandidaat was. Marco zegt dat wat Chahra-Z in het midden deed, hem overtuigde. Is er een striptease tussenuit geknipt? Roel vond haar uithaal in het midden heel erg goed. Oh, het was de uithaal die heel goed was? Ik was bezig met het trekken van het geluid uit mijn tv met een gootsteenontstopper. Toch gaat Roel voor Puck.

Team Marco.
Marieke Dollekamp (met de lange rode krullen) vs Ricardo Kolleman (restantje). Gekozen is voor het lied ‘Every time I think of you’ van Lucie Silvas en Marco Borsato. Het is een cover maar dat vertelt de muziekpolitie er niet bij en eerlijkheid gebiede te zeggen dat ik ook even niet weet van wie het origineel is. Dollekamp vs Kolleman, het is net een cabaret-duo! Marco kijkt verliefd naar Marieke wanneer ze de battle begint. Marieke kijkt verliefd naar Ricardo wanneer blijkt dat hij de mindere vocalist van de twee is.
Coaches: Roel kiest ondanks de mime-spelerij van Ricardo voor Marieke. Simon ziet haar ook liever in de finale. Marco vertelt Ricardo dat hij een geluid heeft dat hij nog nooit in The Voice of Holland heeft gehoord (wees blij, Marco!). Hij bedankt hem voor het komen en wenst Marieke welkom in de volgende ronde.

Team Roel.
Sacha van Beek vs Lauren Wisman. Hun battle- lied is ‘It ain’t over ‘til it’s over’ van Lenny Kravitz. In de computerkamer gluipt Wendy achter de twee dames naar binnen en probeert sexy te dansen en vlot te doen, als een tante tijdens de 25-jarige bruiloft van je ouders wanneer ‘Paradise by the dashboard light’ wordt gespeeld. Lauren is wars van medeklinkers tijdens het zingen. Sacha’s stem heeft meer ‘knauw’ en soul en ze heeft een hoedje op. Verder is het wat lui en oninteressant.
Coaches: Nick wil Sacha zien in de liveshows, Angela idem dito. Roel deelt hun mening. Exit Lauren, welkom Sacha.

Team Borsato.
Ivanildo Kembel (pin door de lip) vs Joyce Aarsman (3 pond hete aardappelen en een kikker in de keel). In de repetities klinkt Aarsman een stuk relaxter en met veel minder opgezette Shakira-keel dan tijdens die afgrijselijke, onbegrijpelijke blind audition van haar. Maar dan vertelt ze dat haar stem niet werkt. Ze mist dus die oude vertrouwde Kermit-sound. Ivanildo is niet met genoeg ijzer behangen en krijgt wat sponsorbling aangemeten door Aarsman. Het lied dat ze zingen is ‘You give me something’ van James Morrison en Joyce begint goed. Maar ze doet raar krols en zwoel en dan is ineens Kermit terug! Goddank voor Joyce, jammer voor de luisteraar. Ivanildo draait nog wat om Joyce heen terwijl Joyce alleen met zichzelf en het Ding in haar Keel bezig is. Het wil er om een of andere reden niet uit, hoe hard ze ook kwaakt. Misschien dat een sponsorsnoepje helpt?
Coaches: Roel vond dat Joyce het verhaal het mooist vertelde maar qua performance kiest hij voor Ivanildo. Nick kiest ook Ivanildo. Marco vond het een lastige battle en vond dat beide kandidaten beter konden. Joyce begon goed maar raakte Marco wel kwijt. Ivanildo was ook niet foutloos maar was in deze battle de bovenliggende partij en dus de winnaar van de battle.

Team Marco.
Luca Savazzi (Italiaan, dus voorsprong, want Team Marco) vs Stanley van der Brugh (rustige jongen met gitaar). Het nummer dat ze moeten zingen is ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5. Marco vraagt of Stanley zonder gitaar mag zingen. Omdat anders zijn geliefde Luca weer op achterstand komt? Veel tijd om ons te keren tegen Luca hebben we niet want hij moet ineens terug naar huis om zijn vader bij te staan, die in elkaar is gezakt als gevolg van een longembolie. Na de reclame is Luca echter weer terug. Dat was spannend! In de battle zet Stanley te laat in en start zwaar onder de maat. Luca lacht opgelucht en het maakt hem niet uit wat hij doet en hoe hij zingt, Stanley is ten dode opgeschreven. Hij komt niet in het ritme en de tonen. Luca lapswanst dolgelukkig wat in de rondte.
Coaches: Roel vond het slecht maar kiest voor Stanley. Simon zegt dat Stanley er doodongelukkig uitzag maar vond hem toch muzikaler dan Luca. Angela vond dat Luca het minst door het ijs was gezakt. Marco is verbouwereerd en probeert Luca’s onkunde te verwijten aan zijn gebrek aan repetitie. Marco heeft hier pijn in zijn buik van (alweer?) en kiest “onder omstandigheden, ondanks je muzikaliteit Stanley” voor Luca. Is dit Marco’s comfort zone?

Nu is het tijd om te schrappen in Team Marco. 6 van de 8 mogen door, van wie 5 rechtstreeks. En hun namen zijn Iris, Marieke, Nora, Sharon en Bart. De sing-off gaat tussen Christiana (‘Don’t know why’, Norah Jones), Ivanildo (‘Seven Nation Army’, Ben L’Oncle Soul) en Luca (‘Faith’, George Michael. Dit is toch zeker zijn laatste poging tot zingen in dit programma, toch? TOCH?). Marco is dankzij deze sing-off overtuigd van zijn keuze en neemt Ivanildo mee naar de liveshows.

Het gehele Team Borsato wordt nog een keer voorgesteld. En we gaan verder naar Team Roel. Roel kiest voor Guy Barzily en Ben Littlewood het nummer ‘Somewhere only we know’ van Keane. Dit nummer mogen ze met piano zingen, want als de bij voorbaat verkozen Guy dit niet mag doen valt hij namelijk meteen door de mand. De battle begint, de duelling pianos. De zangstemmen van beide mannen blijken bij het horen van de repetitie niet voldoende om elkaar (of de andere kandidaten) van het podium te blazen. Roel probeert de missertjes van Ben te tellen en hem daarop af te rekenen terwijl Guy net zo niet-bepaald-imposant klinkt en oogt. Hij is zelfs vals in sommige uithalen. Ben is zelfverzekerder in zijn performance maar qua zang ook niet geweldig.
De coaches: Nick hoort de pure vakmanschap bij Ben. Ondanks de foutjes van Guy kiest hij toch voor Guy. Simon refereert nog eens naar zijn door Guy tijdens de blind audition veroorzaakte chicken skin. Angela kiest Ben. Marco kiest Guy. Roel zegt dat Guy de emotie goed over weet te brengen en hij is blij dat Ben zijn ogen dit keer open deed tijdens het zingen. Guy heeft echter een plezierigere stem en daarom mag hij door naar de volgende ronde.

Nu gaan we het weer meemaken. Team Van Velzen wordt bekend en wie zit in Team Van Velzen? The wonderfully ridiculously fabulous Paul Turner en zijn strakke rode broek.
De eerste namen worden bekend gemaakt. Rechtstreeks door naar de liveshows zijn: Sacha (nu onder de noemer Sacha V), Wouter, Michelle, PAUL TURNER (!!!!) (Christopher Max schudt zijn hoofd terwijl hij applaudiseert), Christopher Max. De overgebleven kandidaten die moeten zingen voor een plek in de liveshows zijn Puck Cyson (‘Blow me away’, Alain Clark, op het eind klinkend als de laatste noodkreet van een kip op de slachtbank), Marjan (‘Times are changin’, Di-Rect), Guy (‘True colors’, Cindy Lauper, zichzelf begeleidend aan de piano). Met het optreden van Guy spoelt hij ons een paar maanden terug naar die eerste uitzending van dit seizoen. Toen er nog geen mannen met sjaaltjes, meisjes met tatoeages, gekken in strakke broeken en grote pruiken te zien waren. Maar gewoon Guy, schuilend achter z’n pianootje. Hoe gaat hij zich verder ontwikkelen in de liveshows, die hij ongetwijfeld gaat halen? Geen idee. We zullen het volgende week meemaken. Team Van Velzen is compleet (tuurlijk kiest hij Guy) en de 24 kandidaten kunnen zich gaan voorbereiden op een wekenlange wedstrijd om de harten van tv-kijkend (en met name sms’end) Nederland te veroveren. Dit is vanaf nu geen Voice of Holland meer maar X-Factor, gehuld in een ander jasje.

Helaas kan ik er volgende week niet ‘live’ bij zijn en volgt mijn blog dus wat later!