Weg wijzen

‘het einde in zicht’ 

Dit is mijn laatste Wie is de Mol?-stukje van dit jaar. Ahhhhh. Volgende week is zo’n terugblik-aflevering waar alleen de onthulling en de mollenstreken van Thomas leuk zijn om te zien en het schrijven daarover is net zo lastig is als het uitbeelden van een balletstuk in gebarentaal. Dus! Geniet er van zolang het kan.
Dit!… is Wie! is de Mol!?!

We hebben nog een eliminatie tegoed. Vanwege zijn vrijstelling is Jochem zeker van een plaats in de finale, maar de hoofden van Sanne, Thomas en Diederik liggen al een week lang op het hakblok te wachten tot Art er met zijn eliminatie-Acer de bijl op gooit.
Het is Diederik die de chop van het rode scherm krijgt en zo strandt voor de finale. Zonde, want ik was erg benieuwd naar zijn finale-shirt.
Om het extra treurig te maken valt zijn stoere cowboyhoedje bijna van zijn hoofd als hij wegloopt.

Terug naar de finalisten. Het is weer game-time, voor de laatste keer. De bondjes zijn ontbonden en Jochem moet nu voor het eerst autonoom gaan denken.

We zullen zien hoe dit voor hem uitpakt.

In Fort Rock is een spookstadje, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Moltown’, wat dus eigenlijk ‘Moletown’ zou moeten heten als je écht Engels wil praten. De groep moet proberen middels info-bordjes binnen 20 minuten erachter te komen wie vroeger in welk huis woonde, en hoe de straten heetten. Zo staan er onder andere anekdotes over celibataire cowboy Sundown Jackson, BFF’s Sweet Daisy en Drop Dead Gorgeous Lizzy en ’49 Tibbe, waarschijnlijk de dorpsgek.

Sanne tuurt minutenlang naar de teksten op de bordjes en probeert zo alles op de juiste plaats te hangen. Jochem stelt voor om de interieurs van de huisjes te checken voor hints. Thomas denkt ‘goed plan’ en besluit een kerk in te rennen. Ehm…om te kijken of er aanwijzingen zijn die aanduiden dat dit een religieuze plek is?
Jochem ziet ergens een naaimachine staan en zegt dat in dit huis geen man kan wonen. Tenzij Sundown Jackson in het weekend Brokeback Jackson is.

Er wordt nog even geruzied over de straatbordjes ‘Way Out West’ en ‘Way Out East’ – moeten die ook echt in het westen en het oosten worden gehangen, of juist tegenovergesteld, ver weg van het westen en het oosten?
Na 20 minuten hangen alle bordjes op een plek (niet zozeer hun plek), dat is al een prestatie op zich.
Art komt er aan en trekt weer zo’n blik van ‘sjongejonge dat jullie bij de geboorte het juiste kanaal naar buiten konden vinden’. Hij legt de opdracht nog een keer uit, alsof er ineens stille hints te ontdekken zijn in de teksten op de bordjes. Maar het was gewoon een kwestie van logisch nadenken en dan alles netjes op z’n plaats hangen. En dat was de groep maar bij 3 bordjes a 50 Euro gelukt. 150 Euro er bij in de pot! Ach, het is beter dan niks.

Sanne, Jochem en Thomas gaan nog even in hun molboekjes lezen, want er is verder toch niks te doen voordat de tweede en laatste opdracht van start gaat.

Die laatste opdracht speelt zich, net als de allereerste, af in een bos. Dit keer is het wel een stuk droger en warmer dus Thomas staat in zijn hemd. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk, want hij moet dit keer gaan winnen, terwijl hij wil verliezen. Ik zal het uitleggen. Er hangen kaarten met de namen van alle opdrachten en het te winnen geld aan de bomen. Er hangen ook losse bedragen. Met behulp van een touw moet iedere kandidaat, met een eigen touw, proberen de bomen te verbinden tot het totaalbedrag de huidige pot van 12.160 Euro bedraagt. Slaag je daarin, dan moet je een puzzel maken en de finalist die als eerste de puzzel oplost, verdubbelt de pot. Maar ALLEEN als die persoon Wie is de Mol? wint.
De productie had dus besloten dat er aan het eind van het programma nog wat budget over is voor een flinke geld-injectie.

Dus, daarom moet Thomas dit keer winnen, want dan komt er geen geld bij, want als Mol win je het programma niet. Wat schrijft het ineens een stuk makkelijker nu ik zo overtuigd van mijn zaak ben. Bij deze opdracht zien we De Mol als een gek tekeer gaan om zo snel mogelijk de puzzel te mogen maken. En Thomas schiet uit de startblokken, terwijl Jochem alles rustig aanpakt en heel hard nadenkt, bij elke boom.

‘Hallo?’

Hoofdrekenen is niet zijn ding. Daarom gebruikt hij na verloop van tijd een stok om wat sommen te schrijven in de aarde. Sanne is als eerste klaar met touwtrekken en heeft meteen het bedrag goed. Ze start aan haar puzzel, een tangram waarvan ze een vierkant moet maken. Niet lang daarna rent Thomas naar Art, maar die stuurt hem terug het bos in en wil niet eens vertellen of het bedrag dat hij had getrokken te laag of te hoog was. Jochem’s brein raakt oververhit en hij is de weg helemaal kwijt als hij ineens een boom gaat knuffelen.
Laat het gaan, Jochem.
Thomas heeft bij poging 2 wél het juiste bedrag te pakken en hij gaat al snel nek-aan-nek met Sanne. Die is als eerste klaar met de puzzel. En dan komt Art met een vierkant plankje, of ze die ook effe in haar vierkante tangram wil verwerken. Of je zelf je plank in je ronde tangram wil steken Art, klerejoch.

Thomas klaart ook zijn klus, maar daar komt Art met zijn vierkant en Thomas roept heel gefrustreerd AAAARRRGH, wat vreemd is aangezien hij maar 3 meter van Sanne af staat en een paar minuten geleden al getuige was van Art’s actie. Hij wist wat er ging gebeuren.

Sanne zucht nog een keer en channelt haar inner Diederik, haar Dieder-IK, en die doet zijn werk: ze lost de puzzel op en is de winnaar van de opdracht! Als ze straks dus de winnaar van Wie is de Mol? blijkt te zijn, wordt de pot 24.320 Euro waard.

Er wordt getoost op de finale onder het genot van rode champagne, aardbeien, worst en een plastic bakje dip. Er worden herinneringen opgehaald aan de afgelopen weken en we worden ‘getrakteerd’ op een flashback-montage. En dan is het tijd voor de test.
Thomas gaat vol op Jochem. Jochem verdenkt Sanne. En Sanne gaat voor Thomas.
In het schitterende Sparks Lake worden de laatste drie met een bootje naar Art geroeid. Het is jammer voor hen dat ze niet, net als wij, kunnen genieten van de begeleidende cliffhanger-muziek om het moment extra dramatisch te maken.

Art maakt dankbaar gebruik van het feit dat iedereen een andere Mol heeft, want zo kan hij openlijk zijn finale-verhaaltje houden tegen de kandidaat over de persoon die hij/zij als Mol heeft. Vind ik wel wat dubbellaags hebben, hou ik van.

En dan eindigt de aflevering met Art’s favoriete moment van de hele trip. ‘Wie. Is. De Mol? [kijkt verleidelijk, geniepig en voldaan tegelijk de camera in] …’Dat zie je volgende week.’

En. Dat. Was het! Volgend jaar (als het volgend jaar weer gebeurt, maar daar twijfel ik niet aan. Als het goed is zijn over twee maanden de opnames alweer) ben ik jullie weer van dienst. Mocht het onmogelijke gebeuren en Thomas is NIET de Mol, dan post ik hier volgende week zaterdag nog een plaatje van een korenwolf met een sombrero.

Ajuu!