A song a day, #14

Een ode aan de nummers die in mijn linkerrijtje van het Songfestival-scorebord terecht zouden komen. Soms met een bijzonder verhaal of leuke anekdote, soms gewoon een nummer dat me meteen pakt, zonder dat ik er veel woorden aan toe te voegen heb. Zo wil ik een bijdrage leveren aan het doorgeven van de inzendingen uit ESF 2020: The Eurovision Year That Never Was. Next up:

#14 | Zweden | The Mamas – Move

Drie soulvolle dames met de gospel in de stem brengen een explosie aan positiviteit in “Move”, het nummer dat Zweden naar Rotterdam wilde sturen. Het is zoals alle Zweedse inzendingen van de laatste jaren: professioneel, muzikaal, gelikt, herkenbaar en niet bijster origineel. Maar altijd lekker in het gehoor. Vandaar deze 14e plek! Wie vorig jaar het Songfestival keek herkent The Mamas misschien – ze waren het achtergrondkoor van John Lundvik. Deze man.

Of we het trio volgend jaar terug zien? Daarop is door SVT, de Zweedse omroep een duidelijk antwoord gegeven: nee. Melodifestivalen is in Zweden de voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Een aaneenschakeling van halve finales, herkansingsshows en een grote finale die in uitverkochte arena’s in het hele land worden gehouden en waar wekelijks miljoenen tv-kijkers op afstemmen. Het is meer dan een kweekvijver voor aanstormend talent, ook gevestigde namen uit de Zweedse muziekscène doen hier graag aan mee voor exposure. Het is dus begrijpelijk dat SVT dit niet even een jaartje wilde laten varen omwille van zekere deelname van The Mamas in 2021. Het is ze natuurlijk altijd toegestaan om zich voor volgend jaar weer in te schrijven, maar het is uiteindelijk aan het publiek of ze hun nieuwe nummer waardig genoeg vindt om ze nog een keer te laten winnen.