A song a day, #10

Een ode aan de nummers die in mijn linkerrijtje van het Songfestival-scorebord terecht zouden komen. Soms met een bijzonder verhaal of leuke anekdote, soms gewoon een nummer dat me meteen pakt, zonder dat ik er veel woorden aan toe te voegen heb. Zo wil ik een bijdrage leveren aan het doorgeven van de inzendingen uit ESF 2020: The Eurovision Year That Never Was. Next up:

#10 | Roemenië | Roxen – Alcohol you

De 20-jarige Larisa Roxana Giurgiu (artiestenroepnaam: Roxen) werd door de Roemeense delegatie vooruitgeschoven als inzending voor Rotterdam 2020. In een nationale voorronde werd het winnende lied gekozen. Jury en publiek kon kiezen uit vier uiteenlopende nummers welke al een tijdje te beluisteren waren op YouTube en Spotify. Vooral het upbeat Cherry Red was bij de fans razend populair. Helaas bleek het allesbehalve favoriet bij Roxen zelf, wat te zien was dankzij de totale en enigszins hilarische desinteresse waarmee ze het nummer tijdens de voorronde ten tonele bracht. Roxen’s voorkeur ging overduidelijk uit naar het nummer dat won; “Alcohol you”, een slepende, moderne ballad. De titel is een slimme/flauwe woordspeling (doorhalen wat niet van toepassing is) op “I’ll call you” en Roxen bezingt een onbereikbare liefde waar ze zich beter niet aan kan wagen maar welke ze zal bellen wanneer ze dronken is. “Alcohol you when I’m drunk”. Minpuntje van het nummer is dat de schrijvers er zonodig de term ‘fake news’ in moesten verwerken, wat het lied dat van zichzelf al niet bepaald vrolijk is, nog eens wat nare associaties meegeeft. Maar ik vergeef het ze, ik ben gevoelig voor dit soort emo-ballads en daarom zet ik het in mijn top 10!