A song a day, #3

Een ode aan de nummers die in mijn linkerrijtje van het Songfestival-scorebord terecht zouden komen. Soms met een bijzonder verhaal of leuke anekdote, soms gewoon een nummer dat me meteen pakt, zonder dat ik er veel woorden aan toe te voegen heb. Zo wil ik een bijdrage leveren aan het doorgeven van de inzendingen uit ESF 2020: The Eurovision Year That Never Was. Next up:

#3 | IJsland | Daði & Gagnamagnið – Think about things

Ook als je helemaal niets hebt gevolgd van het Eurovisie Songfestival dit jaar, is de kans groot dat je deze inzending toch niet ontgaan is. Met enige regelmaat is “Think about things” op diverse radiozenders te horen. Dat is niet alles. Er is de afgelopen maanden een wereldwijde hype ontstaan rondom dit nummer. Maar laat ik even stilstaan bij het creatief genie die hiervoor verantwoordelijk is. De 27-jarige Daði Freyr komt uit IJsland, is woonachtig in Berlijn en deed al eens eerder een poging om naar het Eurovisie Songfestival te gaan. In 2017 haalde hij de tweede plaats in de voorronde, waar hij net als dit jaar werd bijgestaan door zijn band Gagnamagnið. Die band is niet echt een band want niemand speelt een instrument; zijn zusje, zijn vrouw en een paar vrienden verzorgen het achtergrondkoor, voeren de dansroutines uit en spelen op ’80s-geïnspireerde nep-instrumenten. Om het opvallende plaatje compleet te maken gaat iedereen gehuld in turquoise truien met daarop een gepixeld zelfportret en houden ze een continue stoïcijnse gezichtsuitdrukking aan, tot aan de laatste eindpose. Dit is hun ‘ding’, dit deden ze in 2017 en dit deden ze dit jaar, met meer succes – ze wonnen en kregen een ticket naar Rotterdam.

Nu valt er veel te zeggen over de oersimpele maar oh zo effectieve act zelf, het lied mag er ook zeker wezen. Het heeft een jaren ’80 disco-vibe, het schuurt tegen de lounge-muziek aan, het luistert simpelweg lekker weg. “Think about things” gaat over Daði’s eenjarige dochtertje, ze kan nog niets zeggen maar hij vraagt zich af wat ze nu denkt. Het is echt zó schattig, zoek de songtekst maar eens op.

Though I know I love you
I find it hard to see how you feel about me
‘Cause I don’t understand you
Oh, you are yet to learn how to speak

De combinatie van het nummer, de aankleding en het ongelofelijk niet-hippe dansje sloeg niet alleen aan bij Eurovisie-fans, binnen enkele weken breidde de populariteit zich uit tot vér buiten de Songfestivalstratosfeer. Russell Crowe tweette er over, het nummer werd in Britse talkshows besproken, ‘de jeugd’ (oma spreekt) ging er mee los op TikTok, er werd op gedanst in lockdowns, wat weer viral ging, wat vervolgens weer éxtra viral ging doordat P!nk het op haar Instagram plaatste, en ga zo maar door. Als er één nummer is dat op het perfecte moment de perfecte hype wist te creëren, dan is het deze.

Nadat bekend werd gemaakt dat dit jaar het Eurovisie Songfestival niet doorgaat en we dus geen winnaar hebben, grepen diverse fansites en omroepen de kans om alsnog een alternatieve jurering en stemming uit de grond te stampen. Om zo toch een beetje een idee te hebben “wie er had gewonnen”. Als je uitgaat van de uitslagen en kijkt naar de wind in de zeilen die Daði meehad in aanloop naar het ESF, zou IJsland dit jaar zijn allereerste winst boeken en zou in mei 2021 het aantal mensen in Reykjavik verviervoudigen.