A song a day, #2

Een ode aan de nummers die in mijn linkerrijtje van het Songfestival-scorebord terecht zouden komen. Soms met een bijzonder verhaal of leuke anekdote, soms gewoon een nummer dat me meteen pakt, zonder dat ik er veel woorden aan toe te voegen heb. Zo wil ik een bijdrage leveren aan het doorgeven van de inzendingen uit ESF 2020: The Eurovision Year That Never Was. Next up:

#2 | Nederland | Jeangu Macrooy – Grow

Net als vorig jaar maakte Nederland vrij laat in het seizoen (begin maart) het nummer bekend waarmee ‘we’ naar het Songfestival zouden gaan. En net als vorig jaar bezorgde het nummer me, op een goede manier, meteen kippenvel. Maar nu was de laag dubbel zo dik. Niet alleen vanwege de tekst, maar ook omdat de zekerheid van een doorgang van het ESF steeds meer wankelde en iedere zin, elk woord nog gelaagder en zwaarder werd. “Grow” is een heel persoonlijk nummer, geschreven door Jeangu, gebaseerd op zijn eigen gedachten, gevoelens en ervaringen. Een nummer dat gaat over verwachtingen die niet uitkomen, over je eigen onredelijkheid wanneer je bedroefd bent, om welke reden dan ook, over je humeur en gemoedstoestand welke – net als het weer – continu wisselen tussen ultieme hoogte- en dieptepunten. En hoe jij en je omgeving daar mee omgaan, hoe je daar mee leert omgaan, en hoe je daar uiteindelijk sterker uit komt. Want through every high and every low, I grow.

De opbouw van dit lied is niet heel toegankelijk, omdat het zo’n twee minuten in beslag neemt. Dit is het (plat gezegd) ‘depressieve deel’, de gospel kickt daarna in, duurt amper een minuutje en wordt vervolgens abrupt (en als ik abrupt zeg bedoel ik ABRUPT, zo van “hier heb je een schaar, knip effe door”) beëindigd. Voor het grote publiek (lees: de mensen die op een zaterdagavond inschakelen op het ESF om lekker licht geëntertaind te worden) wellicht iets té zwaar en eigenzinnig om er massaal voor te stemmen en ons een tweede overwinning op rij te bezorgen. Maar jongens wat is dit een inzending om trots op te zijn, wat legt Jeangu hier zijn hart open en bloot neer voor iedereen en wat ben ik benieuwd naar wat hij volgend jaar gaat leveren. Want godzijdank is hem voor Locatie X 2021 een herkansing gegund.

Is dit mijn favoriete nummer van ESF 2020? Dat net niet.
Vind ik Arcade een geweldig allemachtig prachtig nummer? Jazeker.
Vind ik dit nóg beter omdat het me nog meer raakt? Absoluut.
Dames en heren, ik presenteer u mijn favoriete Nederlandse inzending aller tijden.