België

Verkiezingen. We kunnen er hier in Nederland flink wat mee overhoop gooien, maar ook bij onze Zuiderburen loopt het niet altijd soepel. En toch dacht de VRT dat na een paar jaar afwezigheid een nationale Songfestivalvoorronde een goed idee zou zijn. Tijden veranderen nu eenmaal, smaken evolueren, artiesten staan te trappelen voor de deuren van het hoofdkantoor om zich kandidaat te stellen en het budget is toereikend genoeg. Huur een grote zaal in Brussel af, gooi het vol met publiek en vlieg wat Songfestival-deskundigen over voor de kritieken. Eurosong 2023.

Voorafgaand aan de finale vond in een Beste Zangers-achtige setting nog een voor-voorronde plaats. Hierin werden de zeven acts op een boerderij Ergens In Vlaanderen gestopt om ieder twee van hun nummers voor hun directe concurrenten te spelen. Eén van die nummers mocht mee naar Brussel. Het niet-bindende advies van de rivalen zou er voor kunnen zorgen dat de uitvoerende in kwestie misschien nog ging twijfelen, maar vrijwel iedereen bleek heerlijk eensgezind dus er was weinig drama. Slechts één van de adviezen werd in de wind geslagen en dit pakte meteen slecht uit toen The Starlings voor Rollercoaster gingen, een regelrechte kopie van Ed Sheeran’s I See Fire.*

Allez, op naar de nationale finale. Eurosong 2023 was voor publiek en kijker een vlotte, strakke show om te zien. De stemming werd bepaald door een combinatie van jury- en kijkersstemmen. Een panel bestaande uit Songfestivalgerelateerde personen zoals Laura Tesoro (10e in 2016), Nikkie Tutorials (presenteerde in 2021) en Alexander Rybak (won in 2009 en haalde in 2018 de finale met een oenig liedje) liet na elk optreden weten wat ze ervan vonden. De drie absolute topfavorieten The Starlings, Chérine en Gala Dragot, kregen matige kritieken en vielen live door de mand. En zo ontstond een situatie “waar drie honden vechten om één been”.

Iedereen kreeg kritiek, iedereen viel een beetje tegen
behalve Gustaph.

Gustaph, met een grote hoed op en gekleed in wat ik alleen kan omschrijven als iets waar je aan het einde van de wasstraat met je auto tussen rijdt, was goed bij stem en bracht Because of you. Een repetitief uptempo nummer, rechtstreeks uit de jaren ’90. Hoe gedateerd het ook is, Gustaph bracht het feestje en het publiek ging LOS. Waar anderen het minder deden bij publiek of jury, scoorde Gustaph constant bij beide, met als onvoorstelbaar gevolg dat hij won, tot ieders verbazing, vooral zijn eigen.

Because of you leek gedoemd om te blijven steken in de halve finale, maar na verloop van tijd kruipt het steeds verder naar boven bij de bookmakers en zou het toch nog verrassend de finale kunnen halen. Het is het party anthem voor de artiesten van Eurovision 2023 geworden en krijgt zo ook nog eens gratis exposure over heel Europa zonder echt een hit te zijn. Er is iets met het nummer dat het enthousiasme bij mensen aanwakkert zonder dat ze het echt góed vinden. Het dreunt lang na in je kop en ik kan niet ontkennen dat het gewoon goed wordt gebracht en wat dat betreft geheel terecht heeft gewonnen.

*The Starlings, een bekend duo met o.a. Tom Dice, die in 2010 zesde werd op het ESF, bracht de nummers Oceanside en Rollercoaster uit. Laatstgenoemde was een directe kopie van Ed Sheeran’s ‘I see fire’. Niet alleen een couplet of refrein – het HELE NUMMER. Oceanside daartegenover was favoriet bij de fans, bij de andere artiesten, bij ondergetekende en het zou vrijwel gegarandeerd een finaleplek betekenen. The Starlings kozen ondanks dat voor Rollercoaster en smeten daarmee hun eigen glazen in.