Frankrijk

Frankrijk stuurt ieder jaar het Franste Frans dat ooit heeft geFranst. Behalve in 2022, toen zonden ze het Bretonste Bretons dat ooit Bretonde en dat leverde ze een een-na-laatste plaats in de finale op. Dus men dacht, laten we niet meer zo gek doen, allez-hup met die chansons. Entrez La Zarra, met la chanson Évidemment.

Wat patriottisme betreft gaan ze echter niet voor de volle 100%: La Zarra komt namelijk uit het Canadese Québec. Om te voorkomen dat het volk in rep en roer raakt en van schrik zelfs stopt met staken, is er in de tekst van het nummer een slimme goedmaker verwerkt:

Ai-je réussi à chanter
À chanter la Grande France ?

Oftewel: “ben ik er in geslaagd om (voor) het Grote Frankrijk te zingen?”

Als ik Française zou zijn, zou ik hierop een volmondig OUI op antwoorden. Dit is DiscoPiaf. Zelfmedelijden waar op gedanst kan en mág worden. Op allesbehalve opbeurende teksten als “na zonneschijn komt regen” en “ik zoek naar liefde maar kan het niet vinden, net als spullen in mijn tas”. Ik stel me daar wel een flinke schoudertas met talloze vakken bij voor en niet zo’n klein envelopje want dan mag ze wel wat meer moeite doen.

Évidemment gaat van langzaam naar midtempo, houdt de spanning er in, gooit er nog een uithaal uit en disco’t door naar het einde waar er een mooie strik om het lied wordt gedaan en het pakketje kant en klaar is voor het Eurovisie-podium en een hoge notering. Met een nu al overvolle 2024-agenda met het organiseren van de Olympische Spelen, Junior Eurovision en diverse andere grote toernooien zullen de Fransozen stiekem content zijn dat Loreen dit jaar meedoet en ze zich niet nóg een groot evenement op de hals hoeven te halen.