De 8: Talentenjachten

Lijstjes zijn geweldig. Ze zijn resultaten van bewuste voorselectie en eliminatie en uiteindelijke keuzes die iemand heeft gemaakt. Of er veel of weinig over is nagedacht maakt niet zo veel uit, het is in ieder geval leuker dan een lukrake graai uit een grote grabbelton. Zelfs het onderwerp maakt me niet zo veel uit. De Top 10 Meest Favoriete Sladressings van de oudste bewoner in het oostkirgizische oblast Dzjalalabat? Interessant! Lijstjes!

Vooral als ze genummerd zijn, want niet alleen is er dan bewust nagedacht over het samenstellen van een beperkt aantal, maar er is ook besloten om het ene nog leuker te vinden dan het ander en die hoger op de lijst te zetten. En dat is nog maar de mening van één persoon. Kan je je voorstellen hoeveel top-zoveels je tegen kan komen!

En daar komt nu het mijne bij, want ook ik heb een lijstjesdrang. Als ik naar de supermarkt ga en ik heb maar 1 ding nodig, maak ik een lijstje.

– yoghurt
– rechtsdraaiend

Vanaf vandaag ga ik (proberen) lijstjes samen te stellen, een top 8. Want 10 is zo definitief, zo rond. En de nummer 10 is altijd lastig want dat is er eentje die je er eigenlijk niet in wil hebben maar toch inzet om de boel aan te vullen. Nummer 9 is dan eigenlijk van alle favorieten de minst favoriet en dat is ook zo sneu. Acht is mooi, acht is prima. Het is tevens ook, samen met 4 (want: de helft) mijn geluksgetal, althans, dat praat ik mezelf aan omdat 7 zo voorspelbaar is.

De 8 Van Vandaag:

DE MEEST NIET-VOOR-DE-HAND-LIGGENDE, OPMERKELIJKE MOMENTEN IN TALENTENJACHTEN

Talentenjachten, wie is er niet groot mee geworden? Ik kijk er veel, te veel, alhoewel ik ook mijn grenzen trek. Een Patricia Paaij in de jury is bijvoorbeeld zo’n linie. En er moet wel gezongen worden, niet gepingpongbald met je oorlellen. Nationaal of internationaal, ik vreet de Voices en Idols op. Vandaar dus mijn debuutlijst met dit als onderwerp. Welke 8 momenten uit alle talentenjachten die ik in de afgelopen jaren heb gezien, zijn me het meest bij gebleven, om wat voor reden dan ook? Van 8 tot 1, hieronder zie je ze.

*tromroffel*

8. Clay Aiken
Ten tijde van de eerste Idols werd in de VS het tweede seizoen van American Idol uitgezonden. De strijd tussen de donkere tientonner Ruben vs de bleke, roodharige geek Clay was nog spannender dan die van Jim vs Jamai. De auditie van Clay was al opvallend te noemen omdat de stem niet bij het uiterlijk werd verwacht, of andersom. Ik werd fan. En daarmee ook half Depends-slip dragend Amerika.

7. Cougar Braxton
Tijdens de finale van het vijfde seizoen van American Idol mochten de finalisten zingen met celebrities. Taylor Hicks kreeg de eer om een duetje te doen met Toni Braxton. Toni had het tijdens het duet iets te veel naar haar zin. In plaats van te zingen was ze vooral bezig met het maken van wulpse bewegingen en genante pogingen tot verleiden.

6. Kees Versluys: bloed, zweet en kranen
De wat, hoe, wie? Ja, deze komt uit den ouden doosch! Lang, lang voordat er Idols was, had Nederland een zeer populaire talentenjacht genaamd Soundmixshow. Namen als Glennis Grace, Gerard Joling en ene Marco Borsato kregen dankzij dit programma faam. En Kees Versluys, ik zal hem altijd herinneren. Ik weet nog goed dat ik als klein meisje keek naar zijn optreden en halverwege zag dat er iets niet goed was. Iets kroop onder zijn pruik over zijn voorhoofd naar beneden. Vanaf 1.05. Kijk en huiver.

5. Jacob Hoggard – Space Oddity
In 2004 besloot ik een seizoentje Canadian Idol mee te pikken. Ik viel met mijn neus in de boter doordat Jacob Hoggard in de liveshows zat. Jacob, met zijn lippiercing en zijn karakteristieke stem en zijn vreemde liedkeuzes. Daar kwam tijdens de British Invasion-thema-show ook nog een opvallende outfit bij. Na 7 jaar talentenjachten heb ik ondertussen wel vreemdere snuiters gezien maar dit was toch wel een van de Originelen.

4. Casey Abrams – Georgia on my mind
Vorig jaar plukte Casey Abrams tijdens de Hollywood-ronde van American Idol wat aan zijn basgitaar en liet horen dat het tijd was voor wat anders dan cookie-cutter pop en haarbandrock-karaoke. De optredens van hem die hierop volgden waren bij vlagen catastrofaal maar ondanks dat maakte hij met zijn Georgia genoeg indruk om zich te nestelen in De 8!

3. Daniel Küblbock draait door
Ik denk dat het 2003 was, en Deutschland zocht z’n Superstar. De duitse Idols was dat jaar met name amusant vanwege het wezen dat Daniël Küblbock heet. Een flamboyant manneke met het geluid van een terminale kraai en het uiterlijk van een hip 14-jarig meisje. Gracia was een van de frontrunners van het seizoen en werd in een shock-exit weggestemd door het publiek. Tot overmaat van ramp voor Daniël, die in luid huilen uitbarstte totdat men het in Keulen hoorde donderen. Men stond erbij en keek ernaar.

2. Idols – Milangela
Nog steeds tranen van het lachen bij het zien van Milangela en d’r tassie en d’r likliedje. Alleen in Nederland, dit soort audities. Alleen in Nederland.

1. Kelly Clarkson – Natural woman
Kelly Clarkson! Voor altijd geassocieerd met het winnen van het eerst seizoen van American Idol. En met het waxen van borsthaar. Het is dit jaar alweer 10 jaar geleden dat ze glansrijk won en dit is tot op heden een van mijn favoriete talentenjachtoptredens aller tijden. Wacht op Die Ene Noot. Die komt er, en is nog verrassender dan je had verwacht.