Azerbeidzjan

TuralTuranX is Tural en Turan Bağmanov, een Azerbeidzjaanse 22-jarige tweeling die zo uit de tweedehands kledingwinkel recht mijn hart in stuntelt met een nummer dat gemaakt is voor mensen die minstens twee keer hun leeftijd zijn. Voor mij dus!

Tell me more is het allerleukste niemendalletje van deze hele competitie en ik vind het jammer dat het geen enkele kans maakt op een plek in de finale. Het is charmant, vrolijk, een tikkeltje tenenkrommend en heeft vleugjes jaren ‘90 Britpop. Halverwege het nummer wordt de klok nog verder teruggedraaid naar een vroege Beatles sound – we zijn per slot van rekening in Liverpool. De broertjes Bağmanov zingen hun nog onbeantwoorde liefde toe en vragen ze om alsjeblieft te zeggen dat ze hen óók leuk vinden. Ik neem aan dat ze ieder hun eigen crush toezingen. Maar misschien gaat het om één persoon en doen ze aan ‘Two TuralTurans for the price of one’. Ik dwaal af.

De teksten zijn grammaticaal zo krom als een hoepel maar de bedoelingen zijn goed en de strekking van het verhaal is duidelijk. Wat maakt het ook uit. Dit hele blog is gebouwd op het zelfde principe.
Deze inzending is extra bijzonder want buiten het feit dat dit de eerste mannelijke tweeling op het Songfestival is sinds Ierland 2012, is dit de allereerste keer dat Azerbeidzjan een nummer stuurt dat helemaal homemade 100% Azerbeidzjaans is. Geen Zweedse import maar een duo dat rechtstreeks van straat is geplukt en bij wijze van spreken in een busje is gestopt en hup van Baku naar Liverpool is gereden zonder tijd om de koffers in te pakken. Ze zullen vast wel een briefing hebben ontvangen over dit festival, maar de onbeholpenheid blijft van ze af stralen. En dát is juist de charme.

Wat houd ik van dit nummer. Alles wat ik vroeger graag luisterde zit er in. Dus ook al gaat het naar verwachting roemloos ten onder, ik kom er openlijk voor uit dat dit een van mijn favoriete inzendingen dit jaar is.