Letland

Aijā van de Letse band Sudden Lights heeft mijn persoonlijke top 10 gehaald. Daar hebben de jongens niks aan want vooralsnog bungelt hun lied onderaan bij de bookmakers en is de kans groot dat ze de dag na de eerste halve finale weer op een vlucht terug naar Riga zitten.

‘I wanna’ van Marie N uit 2002, wie herinnert zich dat niemendalletje nog? Het won het Songfestival. Het slechtste nummer dat Letland ooit stuurde leverde hun beste resultaat ooit. Sinds die winst hebben ze een abonnement op de onderste regionen – als ze de finale überhaupt weten te bereiken. Dat is ze sinds 2016 niet meer gelukt.

Enfin, dit jaar nemen we veel te vroeg afscheid van een prachtig nummer. Aijā betekent ‘slaapliedje’ en is een muzikaal kalmeringsmiddel. Zanger Andrejs belooft dat hij de juiste woorden op het juiste moment zal zeggen. Hij wiegt ons heen en weer op de maat van de muziek en op de achtergrond klinkt een ritme dat er haaks tegenover staat en over de eigen noten struikelt. Er zit zo veel in en heeft geen vuurwerk, malle kostuums en luchtsignaal-uithalen nodig. Het is gewoon een mooi luisterliedje waar liefhebbers van wat alternatieve pop, bij voorkeur uit de vroege jaren ’00, zeker waarderen. En dat is de reden waarom het niet aan gaat slaan, althans niet op dit festival. Zonde. Dit had ook in 2002 gemaakt kunnen worden. Hadden ze het dat jaar maar ingezonden. Dan had Letland terecht gewonnen.