Israël

Nog voordat het VK de gaststad had gekozen, liet Israël in augustus 2022 weten dat ze nationale superster Noa Kirel hadden gestrikt voor het Songfestival. Die meid kan zingen, dansen en iedere award winnen waar ze voor genomineerd wordt, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Men had 7 maanden de tijd om een nummer te schrijven dat de concurrentie na drie noten al weg zou vagen dat het voor de rest amper de moeite zou zijn naar Liverpool af te reizen.

Het eindresultaat is Unicorn: een onsamenhangend samenraapsel van alle ideeën die tijdens de schrijfsessies zijn bedacht en niemand los wilde laten. In plaats van één bruikbaar product te presenteren, brengt Noa ons een pakket samples, in de hoop dat er voor ieder wat wils zit. Voor mij valt het niet mee om dit nummer als een geheel te omschrijven. Ik zal mijn best doen om per onderdeel de doelgroep en de stijl te omschrijven. Kan je zelf kiezen waar je bij hoort.

Deel 1 (0:00 – 0:07): Musical intro
Doelgroep: Gemiddelde AVROTROS-kijker.
Een stukje bombast en dramatiek à la Phantom of the Opera. Dit publiek krijgt het kortste sampletje. Als Musical je ding is, geniet er maar even van, het duurt zeven seconden. Dan gaan we over naar:

Deel 2 (0:08 – 1:20): Het popnummer
Doelgroep: zo breed mogelijk. Dit spreekt de Q-Music luisteraar aan maar ook de wat oudere radio 2-liefhebber die goed verteerbare pop op zijn tijd lekker vindt om naar te luisteren, ongeacht de tekst. Noa zingt op een heerlijke beat dat ze niet onze vijand is (careful), of we haar DNA willen checken en dat ze hier als een eenhoorn staat. Zo in het Nederlands klinkt het nog idioter. Maar ze heeft de kracht van een eenhoorn. Geen idee wat die kracht is maar het is in elk geval de kracht om op zo veel mogelijk kinderrugzakjes en broodtrommeltjes afgebeeld te staan. Deel 2 bouwt zich op tot een climax en er komt een nog betere dan, dan….

Deel 3 (1:21 – 1:26): Dansjes en grapjes met woorden
Doelgroep: TikTokkers. Hier komen woordspelingen op ‘phenomenal’ voorbij. Je hebt phenomenal, maar ook femininal, want dit is een van de zoveel ‘female empowerment’ nummers waar we allemaal 100% achter moeten staan ook al wordt er niks in gezegd. Bij dit Phemonefemininal-deel hoort een minstens zo belabberd dansje waarin je met de duim op het voorhoofd een hoorn uitbeeldt en telkens als ik Noa dit zie doen lijkt het of ze dat L-is-for-Losers-gebaartje doet, het is om te gieren.

We gaan daarna weer even terug naar Deel 2, dan weer 3, met Hebreeuwse teksten toegevoegd.

En dan deel 4.
Hier hoor je de brein van de maker kraken want vorig jaar werd Spanje derde mede dankzij een geweldige dance-break en ook die moet er dus nog tussen. Maar het past nergens tussen, dus dan maar aan het eind. Vanaf 2 minuut 14 vraagt Noa op vrij agressieve toon of we haar willen zien dansen en ik kan STOP NEE STOP IK BEN DE REST NOG AAN HET VERWERKEN roepen wat ik wil, dansen gaat ze. En zo eindigt Unicorn met een dance-break en een heel clubje kinderen dat YOU NIE KORN roept.

Uitgeput en verward blijven we achter.
Wat moeten we hiermee? Ik trek meerdere conclusies. Eén is dat de Israëlische delegatie knopen moet leren doorhakken. Een tweede is dat ze alles wat we missen aan dit nummer hoogstwaarschijnlijk op z’n plek gaan zien komen tijdens de liveshow. Ik ben erg benieuwd wat ze in de vrachtcontainer van Tel Aviv naar Liverpool gaan stoppen qua rekwisieten en toestanden om van dit losse zand een sculptuur te maken waarvan we ineens van op de stoelen en banken gaan staan. Om hun grootste ster niet te laten vallen hoop ik dat dit, als een eenhoorn, wél uniek is.