Tsjechië

Het is lastig om over Vesna’s My sister’s crown iets te zeggen, want ik weet op dit moment nog niet zo goed wat ik er van vind. De boodschap is sterk, vrouwen die voor elkaar opkomen en elkaar moeten steunen en zich niet moeten laten intimideren door het patriarchaat. Helemaal prima, ga zo door.

Natuurlijk kan geen enkel Songfestivalnummer gepaard gaan zonder controverse, zo ook deze inzending. Het wordt deels in het Oekraïens gezongen, wat een beetje als goedkoop scoren wordt gezien. Verder ligt de focus op het zusterschap, een term dat ook gebruik wordt voor de verbinding tussen de verschillende Slavische landen en volken, wat mensen weer zien als Russische propaganda. En al dat soort tegengeluiden. Ik meng me er minimaal, of liever helemaal niet in, maar ik dacht ik meld het even. Zonder de kritieken zou ik het zelf nog gewoon zien als een nummer dat gaat over de steun die vrouwen elkaar bieden en dat we onze eigen macht moeten pakken, met onderliggende metaforen naar de oorlog. Punt uit!

De video die gepaard gaat met het nummer is conceptueel en visueel erg sterk. De zes leden van Vesna zijn popperig gekleed en opgemaakt, ieder in hun eigen stijl, continu verleid door mannen in paarse pakken. Maar ze zitten solidair, naast elkaar, met één boodschap: choose love over power. De samenzang in het refrein klinkt als een mantra en verder neemt de leadzangeres en een rapper het voortouw. Door de clip blijft het spannend en innemend, opzwepend soms wel.

En dan is er de live versie. Van wat we tot nu toe weten, komt deze niet in de buurt van de clip. Geen enkele referentie in stijl, verhaal en choreografie is er zichtbaar, we zien in principe ‘gewoon’ een groep meiden met instrumenten op een podium. Het is, zacht gezegd, een zooitje. Dit zorgt ervoor dat alle power na nog geen anderhalve minuut uit het nummer wegzakt en na de zoveelste keer het refrein te horen ik ongeduldig naar de teller kijk of de drie minuten al voorbij zijn. Het is voor de Tsjechische delegatie nog een hele klus om de impact van de clip over te krijgen op het podium, om de finale zeker te stellen.