Roemenië

De pas 18-jarige Theodor heeft een doos kleurpotloden gekregen en ze allemaal gebruikt voor zijn zelf geschreven D.G.T. (Off and on). Een lied over aantrekkingskracht en afstoten, het is sleazy en soulful. Of misschien eerder soulvolle sleaze want Theodor schmiert het podium over en hoe harder hij dat doet, hoe afstotelijker het is. Maar dit krijg je nu eenmaal als een overenthousiaste hitsige theaterstudent zijn gang mag gaan. En wie neemt hem dat kwalijk? De Roemeense omroep TVR misschien, die vorig jaar al dreigde de stekker uit hun deelname te trekken nadat hun jurypunten ongeldig werden verklaard vanwege ‘onregelmatige scores’. En nu kost het ze wederom een hoop geld om tegen hun zin naar het Songfestival af te reizen voor maar 3 minuten live tv. Want verder dan de halve finale gaan ze ook dit jaar niet komen.

Ik neem het Theodor Andrei niet kwalijk dat hij alles uit deze ervaring wil halen, ondanks dat een niet-kwalificatie onvermijdelijk is met dit over the top, onbegrijpelijk allegaartje. Het is niet zijn schuld dat hij alles wil laten zien, zelfs zijn vriendin in een XXXXL-oversized witte blouse op het reusachtige LED-scherm. Natuurlijk probeert hij alle noten te raken, zelfs degene die hij niet kán raken. Dit is once in a lifetime en hij wil de tijd van z’n leven hebben. Dat hij daarbij duidelijk amper begeleiding of advies krijgt vanuit de Roemeense delegatie en niemand hem vertelt dat less ook wel more is, is niet zijn schuld.

Dus, hulde en medelijden voor het joch en ik hoop dat hij de talenten die hij zeker wel bezit, wat meer gedoseerd in kan zetten en ondanks deze laatste of een-na-laatste plek toch kan terugkijken op een mooie ervaring.