San Marino

Spannender dan wie het Songfestival wint, is dit jaar de strijd om de allerlaatste plaats in de halve finale. Dat gaat tussen Roemenië en San Marino. Beide landen blinken niet uit in goede prestaties, alhoewel Roemenië een jaar of 15 geleden nog wel een paar keer de top 10 mocht bekleden. Van dwergstaat San Marino is nog altijd de beste prestatie een 19e plek in de finale van een vals zingende Turkse tandarts. Zelfs het inhuren en ophypen van Flo-Rida, die waarschijnlijk geen idee had waar hij in was beland, leverde een slechter resultaat dan Serhat’s Say Na Na Na.

Una Voce Per San Marino 2023 heet de nationale voorronde voor het Songfestival. Artiesten uit allerlei landen + een enkele échte Sanmarinees laten zich er horen in een klein theater met erbarmelijk geluid en een elfkoppige jury dat na meerdere rondes en in totaal 106 (!!) nummers beslist wie er naar Liverpool afreist. Daar kwam Like an animal van de Italiaanse band Piqued Jacks uit. Piqued Jacks is een serieuze rockband die al een hele tijd bestaat en lekker rondtoert. Ze stonden begin dit jaar bijvoorbeeld op Eurosonic in Groningen. En bij dezen wil ik melden: ze hebben echt prima liedjes. Ik heb er een aantal gecheckt op Spotify, want ik weigerde namelijk te geloven dat Like an animal echt het beste is dat ze te leveren hebben. En dat klopt: dat is het bij verre niet. Als ze ieder ander nummer uit hun oeuvre hadden gekozen zouden ze misschien nog een kans hebben om de halve finale te overleven. Of er op z’n minst als 12e of 13e te eindigen.

In Like an animal druipt de glibberigheid van de tekst af. Het gaat over slangenogen en vlinders in de oren en dat ze ons kunnen ruiken als een dier en achterna gaan op de dansvloer. Yiiiiiiiiikes. De jongens van Piqued Jacks zijn in het echt alleraardigst maar met (bij)namen als E-King, HolyHargot, Littleladle en Majic-o wekken ze niet de indruk dat je veilig bent als je ze in een donker steegje tegenkomt. Ik gun ze geen laatste plek maar het is haast onvermijdelijk. Snel maar vergeten en luister naar wat beters van ze.