Baku Baku maar mee

Alle gekheid op een stokje, drie avonden lang. Het Eurovisie Songfestival is weer begonnen en vanavond vindt de eerste halve finale plaats. Niet de halve finale waarin Joan Franka ons land gaat vertegenwoordigen, dus in feite zou ik me af kunnen vragen waarom ik kijk.  In feite. Maar in een week als deze viert mijn dubieuze tv-slash-muzieksmaak zijn hoogtij en wil ik geen enkele minuut missen. We zien de komende maanden nog genoeg sport, slechte soaps en goede films op tv, toch? Maar brabbelende russische rollators in folklore kledij? Dat kom je nooit meer tegen.

Volg hieronder mijn live blog, waarin ik nadat ik ben bijgekomen van de drie minuten durende terreur, kort een verslagje typ over wat, wie, hoe en vooral – waarom.

21.01
Ta ta tatatata taaaaaaadaaaaa! Het is begonnen, geen weg terug. In Azerbeidzjan is het nu 3 uur later, dus woensdag 23 mei. De olijke presentators Leila (’86, 85D), Eldar (een zanger, beweeglijk als een Disney animatronic) en Nargiz (’64, ongetwijfeld) stellen zich in alle mogelijke talen (Engels, Frans, Duits, Azerbeidzjaniaaans?) voor. Grapjes en grolletjes.
Oh, en ondertussen leggen Daniël *TROS!* Dekker en Jan *PALING!* Smit het een en ander aan ons voor.

De eerste kandidaat!

Montenegro
Rambo Amadeus – Euro Neuro
Er is een man het podium op geklommen. Het blijkt de ongewassen, nog chagerijnigere broer van Jan Mulder te zijn. Hij heeft een paard van Troje meegenomen. En een paar helpers die een banier met EURO NEURO TAKE A CHANCE NO FINANCE WE HAVE NO CHANCE of iets dergelijks uit de kont van het paard trekken. En die banier om een mannetje heen wikkelen. Aan het eind van het lied wordt het mannetje weggedragen. Ondertussen blijft de zweterige Mulder wat doorbazelen over een Euro en dat ie die Neuro heeft.

Is het al bijna over?

IJsland
Gréta Salóme & Jónsi – Never Forget
Feit: iedereen in IJsland is blond, behalve Björk. Of het nu naturel is (zanger) of uit een potje (zangeres/violiste). Ze zingen over vrijheid en liefde en dat ze het nooit moeten vergeten. Ze hebben 4 achtergrondzangers waarvan ik er geeneen hoor. Het liedje is bombastisch-lite.

Griekenland
Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac
Over Euro Neuro gesproken… Ook Griekenland had nog wat duiten in de zakken over om wat mensen richting Baku te vliegen. Ze proberen het nog een keer met het zelfde liedje als de vorige 14 keren, maar dan met een andere zangeres en nog minder stof. Er staat een viertal slechtgeklede dansers achter haar en ver, ver weg van haar verwijderd, zeg maar in Letland, staat nog een persoontje stil. Zingt ze mee? We zien het niet. Ze is helemaal meegereisd naar dat godvergeten Azerbeidzjan en niemand zal ooit weten waarom.

Over Letland gesproken…

Nanananaaaaa koffieclubje!
Letland
Anmay – Beautiful Song
Een lied dat begint met de regel “I was born in distant 1980.” mag van mij al niet winnen, want maakt me verdrietig. De zangeres zingt over sterren die haar bellen en die ze op de radio hoort, ik kan er weinig chocolet van maken. Haar (oud)tantes doen kekke pasjes in de achtergrond en neuriën wat mee.

Albanië
Rona Nishliu – Suus
Kijk, dat je je breiwerk niet op tijd af krijgt en in plaats daarvan een tent met stokken en al om je heen wikkelt, daarbij een van de stokken per ongeluk in plaatsen prikt die het daglicht niet zien, betekent niet dat je
a) je restant breiwerk op je hoofd moet plaatsen en
b) de stokken in alle gaten moet laten zitten en het daarbij uit gillen dat, zou ik 21 katten hebben, er 19 meteen zouden sterven en de overige 2 zich gelukkig mogen prijzen dat ze doof geboren zijn.

Roemenië
Mandinga – Zaleilah
Jan Smit vertelt ons dat dit nummer op Shakira’s Waka Waka lijkt. Daar heeft hij gelijk in, maar aangezien Waka Waka een niet onaangenaam nummer is en mevrouw Mandinga een Roemeens Marlies Dekkertje aan heeft beschouw ik deze inzending als deels Nederlands. Een van de muzikanten draagt een hartvormige doedelzak met glittertoeters. Winnaar!

Zwitserland
Sinplus – Unbreakable
Rockers! Met leren jasjes en van die rock & roll metalen knoppen op de outfits! En perfect gestileerde hanekammen! Laten we vooral de prachtig gecultiveerde scheerpatroontjes aan de zijkanten van de kapsels niet vergeten om het plaatje compleet te maken. Gooi er nog een redelijke oorwurm van een nummer tegenaan en ik ben, net als Zwitserland, niet echt warm of koud van dit nummer en dus: neutraal.

België
Iris – Would You?
Met 17 jaar is deze Vlaamse de jongste kandidate van het ESF voor België na Sandra Kim. Gelukkig heeft ze die ‘prestatie’ om nog op terug te vallen. Als je statistieken erop na zou gaan zou je concluderen dat tijdens dit comateuze niemendalletje een flux zou zijn in de rioleringen. Kortom: plaspauze.

Finland
Pernilla Karlsson – När jag blundar
Een nummer uit Finland, gezongen in het Zweeds. Blijkbaar een minderheidstaal aldaar. Wanneer zenden we een nummer in het Turks in? Enfin, het maakt het nummer er niet minder onbegrijpelijk van. Of indrukwekkend. Pernilla zingt nasaal, windmachine draait wederom overuren door haar meterslange vormeloze turquoise sleep nog wat de grond af te blazen. Het mag niet baten. Ze heeft het nummer voor haar moeder geschreven omdat haar moeder zo van het Songfestival houdt. Ik denk dat Ma Karlsson in één klap van haar obsessie is genezen.

Israël
Izabo – Time
Oh jee, geëxplodeerde föhns en dubbele oorbellen. Een hoop rare mensen die iets te vrolijk dronken in de camera drummen, ‘dansen’, zingen etc. En stiekum is dit toch best een leuk liedje. Het heeft wat jaren ’60 achtigs en ook wat Pulp achtigs. Oké, jullie rariteitenkabinet is jullie vergeven, wat mij betreft mogen ze door.
Het lijkt overigens ook nog eens op ‘Tonight’ van Loïs Lane.

San Marino
Valentina Monetta – The Social Network Song
Liedjes over het internet zijn bij voorbaat al gedoemd te falen. Daarbij was het briljante E-mail to Berlin DERTIEN JAAR GELEDEN (God, we worden oud) stukken beter dan deze onhippe poging van San Marino. Het liedje eindigt met ‘ooh ooh beep beep’ en aangezien in social networking geen enkel beep beep voorkomt concludeer ik dat ze in San Marino nog net aan de dial-up zitten.

Cyprus
Ivi Adamou – La La Love
Ivi windt er geen doekjes om, dit liedje gaat over lalalalalala love. In stemmig crème discodeunt ze samen met haar danseresjes op iets dat lijkt op een verzameling boeken in de vorm van een tafel?

Denemarken
Soluna Samay – Should’ve Known Better
Jan Smit is niet bepaald lovend over dit nummer, voordat we het horen. Dus ongetwijfeld is dit een kanshebber, aangezien meneer zich bedreigd voelt en inzendingen dan gaat afrekenen op een paar vocale uitglijertjes tijdens een repetitie.
“Rozen verwelken, schepen vergaan… maar dit kittige pakje zal me vast leuk staan!” moet mevrouw Samay hebben gedacht. Terloops heeft ze nog wat meubilair uit de kajuit meegesleept en samen met een iets te agressief op de drums rammend vriendinnetje en wat medemaatjes brengt ze dit nummer tot een einde voordat ik er een fatsoenlijk oordeel over kan vellen.

Should’ve known better… gaat dat over haar garderobe?

Rusland
Buranovskiy e Babushki – Party for Everybody
Ah, deze heb ik al eens gezien, die reutelende russische rollators!

Perplekski.

Ik wil het jeugdelixir dat ze drinken.

Wat is dit.

Dit moet iedere dag gedraaid worden, voor de rest van mijn leven.

Dit kan ik niet uitleggen, hier moeten visuals bij. De oma’s delen koekjes uit en zijn de bazinnen van de avond, nu al, stop maar, pak maar in. Spassiba.

Na een korte onderbreking (waarom stoppen ze de uitzending niet gewoon meteen? Rusland for the win) gaan we weer verder.

Hongarije
Compact Disco – Sound of our Hearts
Dit zijn die leernichtenrockers van Zwitserland maar dan zonder metalen knoppen op de jasjes en met glittershirts onder de jassen. De weinig charismatische (en eveneens weinig toonvaste) zanger zingt dat dit de sound van hun hearts is. Dus in plaats van ‘ba-doem ba-doem ba-doem’ heeft deze een complete flatline en mogen de AED’tjes die eigenlijk voor de vorige act waren klaargelegd, voor deze heren worden gebruikt. Next!

Oostenrijk
Trackshittaz – Woki it deim Popo
De eerste vraag die rijst is: Tracks-hittaz of Track-shittaz?
Aangezien ze het over de popo hebben, gok ik het laatste. Aangezien ze klinken als een zojuist op de Wallen losgelaten koorknaapjes die de kunst van het ‘rappen’ denken te hebben uitgevogeld, blijf ik daarbij.
Een drietal paaldanseressen in neon outfits (die overigens weinig effect hebben tijdens de act wanneer het licht uit gaat. De tanden van IJsland gaven meer licht) probeert het liedje nog wat memorabel te maken. Maar poepoe, ik ben blij als deze 3 minuten voorbij zijn.

Moldavië
Pasha Parfeny – Lautar
Goddank, we krijgen weer een olijk toneelstukje, het is alweer even geleden (lees: SINDS RUSLAND, DIE TROUWENS MOETEN WINNEN). Een kostuumontwerper is op de act losgelaten en heeft ondefinieerbare koepelrokjurkjes gemaakt. Een choreograaf is op de act losgelaten en heeft quasi-Charleston danspasjes geregisseerd. Een muzikant is op de act losgelaten en heeft een herkenbaar deuntje geschreven. Een songschrijver is op de act losgelaten en heeft… woorden op de muziek geschreven. Een zanger is ingehuurd. Dat is alles.

Wees gewaarschuwd, het bloedirritante Jedward is terug. Niet gevreesd, het is de laatste 3 minuten terreur van de avond.

Ierland
Jedward – Waterline
Wat is er met de torenhoge kuiven gebeurd, is dit het begin van het einde van Jedward? Ik wilde eigenlijk vertellen dat het leek alsof ze waren gaan zwemmen en daardoor de kapsels waren ingezakt. En nu blijk ik gelijk te hebben want de act omvat een waterfontein, gepaard met een hoop radslagen, gespring, gehups en natuurlijk een hoop gebrek aan zang.

Pfoe hee. We hebben het weer overleefd. Uitgaande van de stukjes herhaling met de telefoonnummers die voorbijkomen zet ik hier mijn persoonlijke top 10. Het kost me overigens de grootste moeite en ik moet er noodgedwongen draken tussen zetten:

–update: de schuingetypte nummers zijn ook daadwerkelijk door naar de finale–

Roemenië
Zwitserland
Israël
Cyprus
België (vooruit dan maar. Spoeling, dun)
Denemarken
RUSLAND
Oostenrijk (ik weet het echt niet meer)
Moldavië (dit was een lange avond)

Oh shit, ik moet er nog eentje uitkiezen?

Vooruit dan.

Die natte kuiven van zonet.