Tweede halve finale: in ’t kort

Voor elke inzending bestaat een aparte recensie, inclusief de clip (click op de link). Voor wie dat allemaal te veel is en liever in hapklare brokken wil weten waar ze donderdag 11 mei aan toe zijn, is hier – op volgorde van opkomst – een overzicht!

1. Denemarken | Reiley | Breaking my heart
Deense K-Pop door een porseleinen jongetje van 25, waar ongetwijfeld een markt voor is, maar ik loop die kraampjes zo snel mogelijk voorbij.
Oorwurm-gehalte: 7/10
Kansen op kwalificatie: 45%

2. Armenië | Brunette | Future lover
Hardop fantaserend over een toekomstige geliefde schommelt Brunette tussen dromerig mijmeren met poezie-album tekstjes en felle raps over paniekaanvallen. Niet ieder z’n ding, maar wel het mijne.
Oorwurm-gehalte: 3/10
Kansen op kwalificatie: 50%

3. Roemenië | Theodor Andrei | D.G.T. (Off and on)
Project van een over-enthousiaste hitsige theaterstudent die al z’n talenten in de strijd gooit en in Liverpool hopelijk een mooie ervaring opdoet en contacten legt met mensen die hem leren doseren. Die zien we zaterdag niet terug.
Oorwurm-gehalte: 2/10
Kansen op kwalificatie: 20%

4. Estland | Alika | Bridges
Competente ballad met Nederlandse inbreng (Wouter Hardy was eerder betrokken bij Arcade (2019) en Tout l’univers (2021). Wel de minste van zijn drieluik, maar Alika’s zang maakt het interessant.
Oorwurm-gehalte: 3/10
Kansen op kwalificatie: 50%

5. België | Gustaph | Because of you
Onze Zuiderburen hebben de laatste lach, want waar we eerst nog gniffelend toekeken hoe ze schijnbaar de verkeerde winnaar kozen tijdens hun voorronde, is dit nummer voorzichtig een anthem voor Eurovision 2023 aan het worden dat het zowel bij fans áls juryleden goed lijkt te doen.
Oorwurm-gehalte: 8/10
Kansen op kwalificatie: 60%

6. Cyprus | Andrew Lambrou | Break a broken heart
Middle of the road emotionele ballad met ballen, gezongen door een mooie jongen. Ook die moeten er ieder jaar wezen en dit keer is het de beurt aan Cyprus.
Oorwurm-gehalte: 4/10
Kansen op kwalificatie: 65%

7. IJsland | Diljá | Power
Vrij gedateerd popnummer dat met veel energie wordt gebracht door Diljá die een Red Bulletje of 20 achter de kiezen heeft. Leuk voor deze avond, maar te lichtgewicht om de finale te halen.
Oorwurm-gehalte: 5/10
Kansen op kwalificatie: 35%

8. Griekenland | Victor Vernicos | What they say
Competent Ed Sheeran-esque nummer geschreven door de volwassen klinkende zestienjarige Victor toen hij pas 14 was. Niet goed genoeg om een Songfestival mee te winnen, maar zeker een kans om net als Snap vorig jaar, deze zomer vaak op de radio gedraaid te worden.
Oorwurm-gehalte: 4/10
Kansen op kwalificatie: 65%

9. Polen | Blanka | Solo
Flinterdunne bikini-pop dat niet zou misstaan op een verzamel-cd genaamd That’s What I Call Benidorm, volume 23.
Oorwurm-gehalte: 7/10
Kansen op kwalificatie: 50%

10. Slovenië | Joker Out | Carpe Diem
De jongens van Joker Out omschrijven hun muziek als ‘shagadelic rock & roll’ en wie ben ik om ze tegen te spreken. Dit is Britpop uit de ’90s gemixt met wat Arctic Monkeys en karrenvrachten vol charisma. Dit moet en zal Slovenië’s beste resultaat sinds tijden worden.
Oorwurm-gehalte: 7/10
Kansen op kwalificatie: 70%

11. Georgië | Iru | Echo
Woordensoep waarbij vocalen en instrumenten elkaar continu proberen te overtreffen. Er zit een goed nummer onder deze herrie, maar ik kan het door het kabaal niet horen. Ik gun het Georgië echter om na al die tijd weer eens in de finale te staan.
Oorwurm-gehalte: 4/10
Kansen op kwalificatie: 55%

12. San Marino | Piqued Jacks | Like an animal
Spannender dan wie het Songfestival dit jaar gaat winnen, is de strijd om de allerlaatste plaats. Die gaat dit jaar tussen Roemenië en San Marino. Het is een spannende wedstrijd, waarbij de act op het podium de beslissende factor zal zijn. Aangezien San Marino vorig jaar met een mechanische stier kwam aanzetten geef ik hen het voordeel van de twijfel en moeten ze het doen met een een-na-laatste plek voor deze niet memorabele rommelrock.
Oorwurm-gehalte: 4/10
Kansen op kwalificatie: 15%

13. Oostenrijk | Teya & Salena | Who the hell is Edgar?
Aanstekelijk, simpel, intelligent en ingewikkeld: het duo Teya & Salena nemen het op voor tekstschrijvers en vrouwen in de muziekindustrie, door slimme referenties in het lied te verwerken. En voor wie de referenties niet begrijpt blijft er nog altijd een nummer over dat je nooit meer uit je hoofd krijgt. Bravo.
Oorwurm-gehalte: 9/10
Kansen op kwalificatie: 90%

14. Albanië | Albina & Familja Kelmendi | Duje
De familie Kelmendi zingt Duje, voor sommigen klinkt deze Balkan-ballad meer als loeien, dus de kans bestaat dat het niet genoeg mensen zal boeien en ze vrijdag weer hun bagage in de koffers mogen stoeien.
Oorwurm-gehalte: 3/10
Kansen op kwalificatie: 45%

15. Litouwen | Monika Linkytė | Stay
In feite is dit een vrij basic popliedje maar dankzij het herhaalde Čiūto tūto in het refrein krijgt het een meezing-gehalte en blijft het nog eventjes doorzingen. Over zingen gesproken: dat kan Monika erg goed, dus ook hiermee scoort ze punten.
Oorwurm-gehalte: 8/10
Kansen op kwalificatie: 65%

16. Australië | Voyager | Promise
Progrock uit Perth. Normaal gesproken zijn dit soort nummers minstens tien minuten lang maar Voyager propt het in de verplichte maximale drie minuten. Hierdoor raast het nummer als een orkaan over je heen. Deze tweede halve finale beleeft ongetwijfeld een ware apotheose en het nodige vuurwerk met de laatste tonen van Promise.
Oorwurm-gehalte: 7/10
Kansen op kwalificatie: 65%