Baku Baku maar mee, De Finale!

Het vergt acht jaar bloed, zweet en frustratie. Maar uiteindelijk lukte het om ‘t record Niet-Plaatsen voor de Finale van het Eurovisie Songfestival met minstens 12 maanden te verlengen. Bravo, Nederland! Nog minstens een halve week zullen achter diverse tv-desks quasi-deskundigen debatteren over deze dubieuze mijlpaal. Moeten we doorgaan en zo ja, waarmee? Is Zanger Rinus een optie? En zo ja, gaan we voor vuurwerk of houden we het klein, met enkel een scootertje in de achtergrond?

Wanneer men na het Pinksterweekend deze discussie weer beu is geworden en er volledig gefocussed kan worden op de kale plek van Arjen Robben, kunnen de niet-ESF adepten weer opgelucht ademhalen.

Het hoogtepunt moet echter nog komen, of ‘we’ nu meedoen of niet: de Grande Finale vanavond! Tijd om je nog een keer te verbazen in pakketjes van 3 minuten. Heerlijk. Wat staat ons zoal te wachten? Wat zijn de plas- en kraspauzes? Waar oh waar geef ik mijn douze points aan uit? Voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn, stop met zoeken! Hieronder de kandidaten van zaterdag.

– 15.00 uur: De lijst is nog niet helemaal compleet. Deze wordt in de loop van de middag ge-update, vergezeld door mijn puntenlijstje! Watch this space! –

1. Groot-Brittannië
Engelbert Humperdinck, ‘Love will set you free’
Het is te hopen dat z’n kunstgebit stevig vastzit want deze 76-jarige crooner bijt het spits af. En we beginnen met een wals. Rustig opbouwen, deze avond, nog alle tijd en kans om gek te doen. Er zitten een aantal hoge noten in dit nummer waarvoor de luisteraar (en Engelbert zelf ook) even goed de billen samen moet knijpen. Het succes van deze inzending zou wel eens kunnen vallen of staan met die allerlaatste noot.

2. Hongarije
Compact Disco, ‘Sound of our hearts’
Een band in stemmig zwart met het charisma van een overjarig bintje maar met een liedje dat goed in het gehoor klinkt. Niets mis mee, maar ondanks goede vocalen en een herkenbaar refrein zal deze bebaarde aardappel moeite krijgen boven de gladgeschoren jongetjes en gecorsetteerde dames uit te piepen. De band is ook weinig overtuigend hun instrumenten aan het bespelen. De gitaar wordt lieflijk gekrabbeld over de snaren en de toetsenist ramt iets te enthousiast op de knopjes.

3. Albanië
Rona Nishliu, ‘Suus’
Ik weet niet wie Suus is, maar wat heeft ze Rona ooit misdaan om dit naar haar vernoemd te krijgen? Een tip van mij:
Indien er nog huisdieren of schoonfamilie in je bezit zijn waar je vanaf wil, nu is je kans. Zet het, hem of haar voor de tv, gooi het volume open en – en dit is belangrijk – verlaat zelf z.s.m. de kamer. Na 3 minuten zal je het lijdend voorwerp stijf van shock en met bloed uit de oren schuimbekkend op de vloer aantreffen.
Oorzaak: de inzending van Albanië, welke om geen enkele andere reden dan puur leedvermaak de finale in is gestemd. Het is niet de tent (inclusief stokken) die fungeert als jurk. Het is niet het opvallende kapsel (een tros touwen balancerend op het hoofd van mevrouw, met het uiteinde kunstig om de keel geplakt). Het is zeker niet het nummer en onmogelijk de stem. Zei ik stem? Ik bedoel gekrakeel.

Zero points, moge duidelijk zijn.

4. Litouwen
Donny Montell, ‘Love is blind’
Na een brainstormsessie van 2 minuten is het concept voor deze act bedacht: we geven het guitige kuikentje Donny een blinddoek. Want liefde is blind! Halverwege het lied mag Donny los gaan. De blinddoek gaat af maar let vooral op de Jackson-esque bewegingen die hij vervolgens uitvoert. Alleen daarom al ben ik blij dat Litouwen deze act vandaag nog een keer mag opvoeren. Alle letterlijkheid en shamone’s terzijde, het lied zelf is eigenlijk niet eens zo heel slecht.

5. Bosnië en Herzegovina
MayaSar, ‘Korake ti znam’
De enige deux points die deze dame zal krijgen zitten aan haar schouders. Verder is dit een slaperige pianoballad, al moet Bosnië wel gecomplimenteerd worden voor het insturen van een act die het puur van de muziek moet hebben en ondanks dat toch nog door is naar de finale. De zangeres lijkt overigens veel weg te hebben van een pre-Botox Madonna.

6. Rusland
Buranovskiye Babushki, ‘Party for everybody’

Gooi die heupjes los!

Ongegeneerd geef ik toe dat dit een van mijn favoriete inzendingen was van de eerste halve finale. Als er één land is waar veel over gesproken is m.b.t. het Songfestival, dan is het wel dit groepje Humperdinck-groupies. Het begint als een clubje sauwelende beppies in folklore kleding en het eindigt als… een clubje sauwelende beppies op een balkanbeat met broodjes uit de oven. Het leukste van dit alles is dat de helft na al die keren oefenen de tekst nog niet kent. Maar what the hell, feest voor iedereen. Geveinsd serieus doen laten we wel over aan:

7. IJsland
Gréta Salóme & Jónsi, ‘Never forget’
Als je niks hebt met de bombast van een groep als Within Temptation (nekharen, recht overeind), dan is de kans groot dat deze IJslandse Gréta en Jónsi je ook niet kunnen bekoren. Simpele rijmpjes op een geleend muziekje van een doorsnee goth band. Het zal bij veel landen hoge ogen gooien omdat het een populaire stijl is. Maar zelfs op een warme, zomerse dag als deze laat dit me totaal koud.

8. Cyprus
Ivi Adamou, ‘La la love’
Zo beige als deze inzending oogt, zo kleurrijk is het nummer. Ivi danst en lalala’t er vrolijk op los in dit zon, zee en strandliedje, bovenop haar tafel dat is opgebouwd uit boeken. Want wie heeft boeken nodig? School’s out for summer! Verder heeft het lied, net als haar kleding, weinig om het lijf maar dit liedje zal zeker scoren, minstens een middenmoter maar zou zeker ook wel eens diep het ‘linkerrijtje’ in kunnen schieten.

9. Frankrijk
Anggun, ‘Echo (You and I)’
Nou ja, als ‘You and me’ niet in de finale komt, dan is er altijd nog You and I. Het begint op een niet-conventionele maat met gefluit, welke in het nummer terug komt. Dat aparte is er na een aantal seconden vanaf want na het intro gaat het over in het een gemiddeld pop/danceliedje. Goddank voor het gefluit want dat blijft nog eventjes hangen.

10. Italië
Nina Zilli, ‘L’amore è femmina (Out of love)’
L’AMY di WINEHOUSIA.
Zeg niet dat deze vergelijking niet minstens door 8392 anderen zal worden gemaakt deze avond. Van looks tot muziek. De act gaat niet gepaard met enige opsmuk, het is slechts Am… eh, Nina en haar achtergrondzangeres en een prettig in het gehoor liggend retro nummer. Na een sterke, succesvolle inzending vorig jaar en wederom een goed totaalplaatje voor de editie van dit jaar, kan ik alleen maar concluderen dat ik blij ben dat Italië na al die jaren afwezigheid weer terug van (nooit) weggeweest is.

11. Estland
Ott Lepland, ‘Kuula’
Kuula lijkt op Mariah Carey’s Hero en na een paar seconden lijkt het nog meer op Why God Why uit de musical Miss Saigon. Het wordt verder prima gezongen door Ott en het is voor hem te hopen dat hij die paar uithalen ook vanavond tot een goed eind weet te brengen. Dan hoeft ie met dit vergetelijke koelakoelaliedje de kont van de eind-ranking niet te krabben.

12. Noorwegen
Tooji, ‘Stay’
Onder een dikke beat zingt deze mooie Noorse Adäm Lambørt zich een weg naar een verwachte top 15 notering, op z’n minst. Het heeft dance, het heeft wat balkanbeats, het heeft een mooie jongen met een raar zitten lederen vestlapgeval.

13. Azerbeidzjan
Sabina Babayeva, ‘When the music dies’
Om dit festival te winnen heeft dit draak van een nummer veel, heel veel windmachines nodig. Voordeel: het speelt een thuiswedstrijd. Nadeel: het zit gesandwiched tussen de beatboy van Noorwegen en de moonwalkende doedelzakspeler van Roemenië.

14. Roemenië
Mandinga, ‘Zaleilah’
De moonwalk, dus. En dat is slechts het begin! Alle bedazzelde instrumenten en pakken van de ‘band’ zorgden uiteindelijk voor een tekort aan budget voor iets dat bij het wapperende topje van de zangeres paste. Dus wat doe je? Je trekt het topje aan en koopt een mooie bijpassende zwarte onderbroek. Meid kan het hebben hoor! Het lied is opzwepend en zomers en het refrein (Zaleilahleilaleehh!) blijft nog minutenlang in je kop door huppelen. Geen straf!

15. Denemarken
Soluna Samay, ‘Should’ve known better’
De vrouwelijke Kapitein Iglø en haar vriendinnetje met de drumvissticks die probeert de drums aan gort te rammen. En nog een paar vriendinnetjes op een bank die meezingen. De combinatie van het een met het ander en het liedje is me niet helemaal duidelijk. Het is een meisje-meisje liedje. Hoeveel meisje-meisjes kijken er naar het ESF? Juist. Die zitten allemaal met een baco’tje op het terras.

16. Griekenland
Eleftheria Eleftheriou, ‘Aphrodisiac’
Nederland, neem een voorbeeld aan de Grieken. Ze zijn in het bezit van het recept voor het inzenden van een succesvol songfestivalnummer en hoeven daarvoor niet eens zoveel geld voor uit te geven. Want dat hebben ze toch niet. Het recept luidt als volgt: Gebruik een nummer dat je al eens eerder hebt ingezonden. Maakt niet uit welke. Scout vervolgens door het ganse, blutte land naar een jong grietje dat tijd over heeft. Iedereen is werkloos, dus tijd zat. Schrijf ondertussen een andere tekst voor het nummer en gebruik de kleding uit voorgaande jaren om een andere, nog kortere outfit mee te maken. Stuur het liedje in. Finale. Klaar.

17. Zweden
Loreen, ‘Euphoria’
Als er één inzending is die zo gedoodverfd favoriet is, dat het plamuur er met een drilboor nog niet af te krijgen is, dan is het Zweden wel. En terecht, want dit nummer zit niet alleen qua opbouw, zang en muziek goed in elkaar. Maar ook wat regie betreft. Loreen maakt bewegingen alsof ze in het bos is en per ongeluk door een aantal spinnenwebben is gelopen (je kent ’t wel). 3 minuten lang probeert ze zich van die spinnenwebben te ontdoen maar het lukt niet. Zo’n soort dans is het. Oh, en halverwege gaat het sneeuwen in het bos. En het is donker. Maar het ziet er prachtig stemmig uit en Loreen heeft een geweldige stem dat er, ook zonder dans en lichtwerk, voor zorgt dat dit nummer zeker de top 3 zal halen. Of wint, als Europa vanavond in de juiste stemming is.

18. Turkije
Can Banomo, ‘Love me back’
Nog zo’n toneelstukje. Men neme een aantal Turkse zeedracula’s, een liedje dat je ergens halverwege de Fata Morgana een keer voorbij hoort komen, een Prisma woordenboekje Turks-Engels, lesgeld dat niet voor een zangcoach is gebruikt maar in de plaats daarvoor gespendeerd aan een groepje inventieve naaisters. En de vraag “Kunt u deze capes laten veranderen in een schip?” Ankara’s los! (Wheheh).

19. Spanje
Pastora Soler, ‘Quédate conmigo’
Een van de donateurs van het Songfestival, dus automatisch door naar de finale, ongeacht wat ze inzenden. Goed dat ze zingen in hun eigen taal. Goed dat het slaperige nummer een perfecte gelegenheid biedt tot het bijvullen van de schaal met knabbels en het glas en het bezoeken van het kleinste kamertje.

20. Duitsland
Roman Lob, ‘Standing still’
De mooie ogen van Roman de Duitser zorgen ervoor dat het nummer voorbij is voor je het doorhebt. Het nummer doet Snow Patrol-achtig aan en aangezien dit een van mijn favoriete bands van dit moment is heb ik daar totaal geen moeite mee. Geen overdadigheid maar een leuke jongen die een leuk liedje zingt dat het leuk gaat doen in de puntentelling. Opdat hij maar vele keren leuk in beeld mag komen. Hartje!

21. Malta
Kurt Calleja, ‘This is the night’
Dit liedje is niet zo bijzonder, er lijkt niet zo veel aan de hand… totdat ze gaan dansen. En de boel zo godvergeten aanstekelijk wordt dat je mee zit te hupsen op de bank en je na 3 minuten stiekum een keer of 2, 3 probeert DAT DANSJE na probeert te doen. Man, wat is dat lastig.

22. Macedonië
Kaliopi, ‘Crno i belo’
Huisdieren die na Albanië nog niet helemaal overleden waren, krijgen op driekwart deel van dit nummer nog een kans om het loodje te leggen. Geen idee waar mevrouw Kaliopi over zingt maar ze is boos, of gefrustreerd, of heeft juist nieuwe schoenen gekocht waar ze heeeeeeeeeel blij mee is?

23. Ierland
Jedward, ‘Waterline’
Deze twee hooggekuifte ADHD’ers waren vorig jaar al een succes. Aangezien Ierland ooit een kalkoen instuurde naar het Songfestival, is het daarom niet zo gek dat ze het aandurfden deze knapen nog een keer door de Euromangel te halen. Ze zijn er gek genoeg voor, echter het nummer is minder irritant aanstekelijk dan dat van vorig jaar.

24. Servië
Zeljko Joksimovic, ‘Nije ljubav stvar’
Van hysterisch naar zwartgallig in een minuut, het kan alleen op het Songfestival. Deze Servische Borsato heeft een aantal eveneens niet al te vrolijke muzikanten meegenomen. De melodie is meegaand en mooi, de act is somber en minimalistisch (zelfs de windmachine staat even op non actief. De horror!). Je zou dit saai kunnen vinden maar temidden van alle herrie is dit best een fijn rustpuntje.
En van gitzwart gaan we gemakkelijk weer over naar fleur en fijn!

25. Oekraïne
Gaitana, ‘Be my guest’
Een van mijn favoriete nummers van de avond, maar wat jammer dat ze met een openingszin als ‘Be my guest’ als een-na-laatste het podium op moet. Als haar stem het volhoudt, de LED-schermen hun best doen en haar jurk goed meeschudt op de muziek, voorzie ik een mooie notering.
Iemand anders nog het idee dat dit nummer heel veel lijkt op No Goodbyes? Je weet wel, uit 2000, toen we nog meededen.

26. Moldavië
Pasha Parfeny, ‘Lautar’
Bizarre ballonrokjes! Een guitig jaren ’20-achtig deuntje! De lichte gêne waarmee de achtergrondzangeressen cq danseressen Pasha flankeren! Deze kermis eindigt met deze en de Oekraïense liedjes met een aantal vrolijke noten. Het getrompetter waar de Moldovanen zo gek op zijn (check hun act uit 2011) kan er voor zorgen dat dit in de cruciale minuten waarin gestemd moet worden, nog lang bij de kijker nagalmt, met de nodige stemmen als gevolg.

Senk joe end hellooo dear readers! Here are ze votes of ze Sunny and Dry jury:

1 punt: Servië
2 punten: Malta
3 punten: Groot-Brittannië
4 punten: Moldavië
5 punten: Italië
6 punten: Noorwegen
7 punten: Duitsland
8 punten: Oekraïne
10 punten: Roemenië
And finally, 12 points, douze points, go to… Sweden, Suede, Zweden!