We zijn er weer bij.

Er is geen ontkomen aan en daarom probeer ik, nu we er toch zijn, een graantje mee te pikken van het Onderwerp van de Dag voor de komende weken. Het EK Voetbal.

Eens in de twee jaar dompelen de meeste mannen zich onder in dezelfde hysterie waarmee ze ‘ons vrouwen’ in Zalando reclames belachelijk maken. Echter nu zonder gêne, want er wordt gevoetbald en voetbal is stoer, stoerder dan zeventienduizend dozen nieuwe schoenen.

‘Wij vrouwen’ (mijn excuses voor dit soort termen) proberen net zo enthousiast mee te doen maar uiteindelijk heb je toch een beetje het gevoel op een feestje te zijn waar je officieel niet voor bent uitgenodigd maar toch wel mag komen. Of je het EK nu beleeft met het wekenlang zoeken naar outfits en prullaria om jezelf mee te behangen zonder dat je er als een idioot uitziet. Vervolgens uitgedost in oranje/roodwitblauw met vriendinnetjes en wijntjes gezellig kletst en met een half oog meegilt met de meute. Of dat je het op de voet volgt, termen als buitenspel en schwalbe zonder horten of stoten kan uitleggen, je de rechtsbuiten van de midvoor kan onderscheiden en ook geïnteresseerd bent in ‘krakers’ als Griekenland-Tsjechië.

“He gezellig, oh wat staat dit jou leuk, ahhhh je kunt het hebben meis, oeh het wordt koud, ik trek er wel een legging onderaan haha! Rosé’tje?”

Als ik dan toch aan het hokjes-duwen ben, plaats ik mezelf in de categorie “Ik weet wat er speelt, ik weet wat het is, ik kijk er graag naar maar vraag me er niet te veel over.” En ik wil nooit het Italiaanse volkslied missen, dan gaat het volume op 11 en zing ik fonetisch mee, vandaar dat ik altijd voor de Italianen ben als ze niet tegen Nederland moeten, catennacio of niet. Dat volkslied. Topnummer.

Ik heb al een aantal keer laten vallen dat ik verwacht dat ‘we’ de kwartfinale niet eens bereiken, waarop ik verontwaardigde reacties krijg als ware ik gekleed in zwart/geel/rood met een opplaksnorretje. Mensen, het is wat ik DENK, niet wat ik HOOP! Rustig nou maar! Jullie mogen allemaal “Zie je wel!” roepen over anderhalve week als ik het mis heb.

Vanochtend hoorde ik in de sportschool het volgende korte gesprekje:

Vrouw tegen man: “Vanavond ook voetbal kijken?”
Man: “Ja! Jahaa!”
Vrouw: “Gisteren gekeken?”
Man: “Nee, ik kijk voorlopig alleen Holland.”
Vrouw: “Ja, je kan ook niet alles bijhouden he.”
Man.: “Nee, nee, dat gaat niet nee.”

Ik snap het maar tegelijkertijd snap ik het ook niet. Is het niet het zelfde als zeggen dat je GTST volgt maar dan alleen de afleveringen waarin Jef Alberts zit?

Vanavond tegen de Denen. Ik verwacht een krappe 2-0 zege.