Kees closed

Goedenavond, vanuit een warm en zonnig Zui…..
Oh wacht, Art heeft het koud en staat in de sneeuw ons welkom te heten in de laatste aflevering van dit Wie is de Mol?-seizoen. Hij is dus terug in Nederland en de datum is Ergens Rond Februari/Maart. Vandaag ontvangt hij alle kandidaten, de verliezend finalist, de winnaar en De Mol in een grote, sfeerloze hal met een tafel, wat lampen en een loslopende hond. Die hond blijkt van Janine te zijn.

Alvorens het finale-trio aan tafel te roepen, kletst Art eerst nog wat met de andere kandidaten. Janine is gelukkig al een stuk aan de beterende hand, Tania is na de opnames stante pede begonnen met een flink potje voortplanting en Daniëls scheerapparaat is stuk gegaan.
Omdat Carolien de ‘verliezer’ van WIDM is, wordt ze als eerste tot de orde geroepen. Heur haar is verdubbeld in volume, lengte en veerkracht.

Omdat heel Nederland staat te popelen volgt al snel het duo Kees en Paulien. Hoe hebben ze de afgelopen maanden ervaren?, vraagt Art. Paulien kreeg briefjes in haar brievenbus met teksten als “we hebben je door”, geschreven in paarse stift. Meteen als ik dit typ, besef ik me hoe erg ik nog in de hints-modus zit, omdat die paarse stift ongetwijfeld een aanwijzing moet zijn, welke genoteerd dient te worden.
Kees verklapt meteen de ontknoping (voor die 82 mensen die nog dachten dat Paulien de Mol is) door te zeggen dat iedereen in Volendam meteen dacht dat hij De Mol was, maar veel mensen dachten ook dat hij nooit De Mol zou kunnen zijn. “Zelfs mijn broer verdenkt mij nog steeds niet.” Daar ga je, Kees, met je grote muil! Zullen we dan maar meteen puntje bij paaltje komen?

WIE? IS. DE. MOL??!!??

Flashback naar het begin van het seizoen, de opdracht waar de kandidaten samenkomen in de kerk en de priester voor iedereen een verhaaltje opzegt. De eerste letter van de eerste zin die hij in ieder verhaal spreekt spellen, als je ze achter elkaar zet, het volgende:
T H E    M O L E   I S
…en het eerste woord van het laatste verhaal was
CASE.

En dus, het hoge woord is er uit! Zarayda zit verstomd en wil een beetje huilen, Daniël en de vlooien in zijn fleecetrui freaken en de rest applaudiseert, slaakt gilletjes en geeft porren.

En terecht, want als ik één van die flapdrollen nooit als Mol zou hebben aangewezen, dan was het Kees wel. ’t Is dat de hints van vorige week zo direct naar hem wezen, anders had ik nog steeds Paulien verdacht en moest ik deze shock eerst nog een maandje verwerken voordat ik erover kon schrijven. Zarayda zegt dat ze vorige seizoenen heeft gekeken en dat er altijd wel een debiel tussen zit die alles deelt met De Mol en nu bleek ze zelf zo’n debiel. Maar Kees is ook zo’n gezellige oompaloompa-homo die niemand kwaad doet en altijd in is voor een geintje maar nooit, nooit zou kunnen saboteren.
Kees motherfuckin’ Tol, die nog niet zo lang geleden gewoon een baan had in de Phone House. Zijn enige toegevoegde waarde voor Nick en Simon tijdens hun reis door de VS was het vertellen van het verschil tussen Symbian en Android.
(Nee, echt, die scène was goud. Mocht die real-life serie nog ergens te vinden zijn op Uitzending Gemist dan raad ik jullie ten zeerste aan deze te kijken. Om Kees Tol alleen al.)

Een voorproefje:

Enfin, Kees Tol is dus De Mol. En gesaboteerd heeft ie, met als resultaat een pot van 17.120 Euro die op de bankrekening van Paulien bijgeschreven mag worden. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

Zo was er de bungee jump. Tijdens de nabeschouwing werd verteld dat deze twee keer moest worden gesprongen door Kees. De eerste keer dat hij sprong had men namelijk verzuimd de camera aan te zetten. Dat is een Oeps met een hoofdletter O.
Al stuiterend door de lucht vertelt Kees in de camera dat hij weet dat Ewout (zijn ‘partner’ in dit spel) niet gaat springen en dat hij daarmee zometeen een leuk staaltje acteerwerk tevoorschijn gaat halen en Ewout een vrijstelling onzegt. En zo geschiedde. En daar ging mijn Mol.

Het Zuid-Afrikaans dictee wist Kees foutloos op te schrijven maar omdat de rest van de groep wel beter wist dan de krabbels van deze linguistische anti-held te selecteren om daarmee het perfecte gedicht samen te stellen, groeven ze hun eigen graf. Echter was dit wel het punt waarop Paulien haar eerste verdenkingen op Kees legde, omdat ze wél had gezien dat hij als een van de weinigen ‘Ek’ schreef in plaats van ‘Ik’.

In de quad-schiet-opdracht rent Kees zich suf om een envelop te pakken, deze open te maken, er 200 van de 300 Euro uit te jatten en de envelop weer netjes dichtgeplakt met veel gehijg en dramatiek ter aarde stortend veilig te stellen.

En zo waren er nog veel opdrachten waarin hij zo veel mogelijk probeerde mee te doen met het maken van slechte beslissingen en het geven van foute antwoorden. Hij stuurde ze de verkeerde richting in en op het cruciale moment hield hij zich afzijdig zodat andere kandidaten het ravijn in konden rijden terwijl hij stiekem lachend toekeek.

Het spannendste moment was de Ontmoeting met De Mol in de kerk. Kees kreeg een paar meter stof over zich heen gedrapeerd, er waren stickertjes op de orgeltoetsen geplakt zodat hij precies kon zien waar hij als een volleerd lid van de Jostiband moest rammen. En wij werden getrakteerd op een van de meest hilarische beelden van deze uitzending. Of deze hele serie, eigenlijk.

Zeg groot grapje waar ga je hene...
Koe-Koeks-Kees

Tijdens al deze revelaties komt Art bij Daniël nog even terug op zijn heldenrol in deze serie. Blijkt dat Daniël al die tijd heeft gedacht dat hij op de set van een slechte Jackie Chan-film zonder aziaten terecht was gekomen, want hij bekent dat hij helemaal niet bezig was met het zoeken naar De Mol. Hij wilde rennen, vliegen, schieten, spugen op de straat, zijn haar wassen met salpeterzuur en worstelen met een lynx. Hij wilde Batman en James Bond in één zijn, maar ‘er waren nu eenmaal regeltjes’. Ik hoop dat het programma hem bij hoge uitzondering nog een seizoen terug laat komen. Ik zag veel te laat de humor van deze man in. En ik denk dat hij het geld nodig heeft voor een kapper, een garderobe en een Gilette Sensor.

Een ander grappig fragment uit den ouden doosch was de zoektocht naar de kokers in de “super””store”. Twee kokers lagen vol in het zicht van de kandidaten. Kees wist van tevoren niet waar ze lagen. Hij staat er met zijn neus bovenop, om nog even wat meer duidelijkheid te scheppen blijft de camera extra lang focussen op het setje kokers. Met als resultaat dat Kees eindelijk een van de kokers ziet en deze sneaky meepikt. Zarayda, die PAL NAAST HEM STAAT, pakt vervolgens een dingetje van de plank dat PAL NAAST DE ANDERE KOKER LIGT en vraagt of ze dit soms nodig hebben. En loopt vervolgens door.

In de opdracht waar de loden bal in de vaas moet worden getrokken en gevierd, zien we Kees met volle overtuiging mee”helpen” met het trekken aan Carolien’s touw. “Zet krrracht, ungggggh! Unnnngggghh!” gilt hij uit terwijl hij quasi-vermoeide gezichten trekt naar de camera. Hij deed geen enkele moeite.

En dan waren er nog de briefjes van 250 Euro van Spencer de Barman, in de trein, vorige week. Wat bleek? Kees had vooraf een dealtje gesloten met Spencer; voor ieder fout antwoord moest hij geld geven, te weten het geld uit de pot. Dat terwijl het ook de bedoeling is dat de kandidaat bij ieder juist antwoord een nieuw briefje van 250 Euro kreeg, van Spencer zelf. Zowel Carolien als Paulien hadden ieder 1 antwoord goed, dus alles bij elkaar werd er 500 Euro verdiend deze opdracht. Want Kees had de briefjes voor zijn 3 juiste antwoorden weer geruild voor 3 van zijn ‘eigen’ briefjes, uit de pot.

En zo belazerde goeie ouwe Keesie Tol uit Volendam ons een dikke twee maanden lang. Niets was wat het leek en zelfs dat guitige Enkel Enkel Dubbel Dubbel-dansje van hem? Zoals Daniël zou zeggen, fucking morse-code motherfucker. Enkel-enkel = ‘I’, dubbel-dubbel = ‘M’. I-M, Ik Mol.
Zo glad als een aal, deze jongen.

Maar wat was het een fantastisch seizoen, met een erg goede Mol, al zeg ik het zelf. Ik hoop dat mijn blog-posts een beetje hebben bijgedragen aan het kijkplezier en ik zou zeggen, watch this space. In tegenstelling tot Wie is de Mol? duurt het geen jaar voordat je weer wat nieuws van me leest.