Het Eurovisie Songfestival: Handleiding Halve Finale 1

malmo2013Het is inmiddels geen geheim dat ik een gezonde fascinatie heb voor het Eurovisie Songfestival. En het moge ook geen nieuws zijn dat dit jaar niemand minder dan Anouk gaat proberen om onze oneindige stroom van gefaalde pogingen een keiharde halt toe te brengen. Volgens de bookmakers maakt ze een grote kans. Niet alleen voor het behalen van de finale, maar ook voor een hoge notering in die finale! Het zal toch niet…!

Laten we vooral onze hoofden koel houden en zonder te hoge verwachtingen aanstaande dinsdag, donderdag en zaterdag zetelen voor de buis. En het gewoon op ons af laten komen.

Er zijn dus 3 dagen waarop je, als ware Songfestivalliefhebber, geacht bent jezelf te onderwerpen aan meer bont, blauw en balkan dan je aan kan. Om je hier alvast op voor te bereiden zal ik, zo kort en krachtig mogelijk, per halve finale jou vertellen wat je te wachten staat.

Te beginnen met de eerste halve finale, welke plaatsvindt op dinsdag 14 mei a.s. om 21.00 uur! Ja ja, die ene halve finale met Anouk!

Allereerst een waarschuwing: de TROS organiseert, net als in voorgaande jaren, het Songfestival namens Nederland. En, net als vorig jaar, zijn Daniël Dekker en Jan Smit de afgevaardigden qua commentaar. Wees gewaarschuwd: ze zuurpruimen nogal eens, maar niet op een leuke manier. Huilend poetsten ze elkaars neuzen op elkaars schouders af toen bekend werd dat de 3J’s de finale niet hadden gehaald want “Dit kan niet meer mis gaan!” (aldus Jan Smit, na hun optreden). En na dat débâcle kon geen enkele kandidaat meer goed doen in hun ogen en werd het bekijken van het Songfestival op Nederland 1 een zware kluif.

Er is dan nog altijd de Belg, of de Duitser, of, verstopt op BBC3 (zender voor de halve finale voor degenen die dat kunnen ontvangen – BBC1 zendt de finale uit), de Brit. Bij die laatste is Graham Norton de persoon die tijdens de finale het commentaar levert en dit is meteen ook je beste optie. Sarcasme, enthousiasme en scherpte.

Goed, de kandidaten van deze halve finale! Hier zijn ze.

1. Oostenrijk – Natália Kelly – Shine

Natália bijt het spits af. Vooralsnog heeft Gordon niet wild vloekend zijn beklag gedaan bij Albert Verlinde omdat hij vindt dat hij patent heeft op de titel ‘Shine’ als songfestivalinzending.

Buiten de middelmatigheid van het lied en de saaie act stoort me de tekst in het refrein het meest. “You will shine shine and fight the shadows in the sky” is onmogelijk. Er zijn geen schaduwen in de lucht. Tenzij het hier om Dementors gaat. Of om schaduwen die worden geworpen op vliegtuigen, in welk geval ik zou zingen “you will shine shine and get the fuck back on the ground before that plane hits your pretty face, girl”.

2. Estland – Birgit – Et Uus Saaks Alguse (“New beginning”)

Dit prettig in het gehoor liggend midtempo nummer past prima in deze wedstrijd. Het lijkt een beetje op Country en zou een zalvende werking kunnen hebben als nagerecht op sommige mislukte ovenschotels die andere landen ons serveren. Echter, zo vroeg in de avond, wanneer iedereen nog druk bezig is de ovenschotels te verteren en de kinderen op bed te leggen, verwacht ik dat Birgit’s optreden zal inzakken als een mislukte soufflé. Die zien we zaterdag niet terug.

3. Slovenië – Hannah – Straight into love

Er zijn meerdere liedjes dit jaar die hevig zijn geïnspireerd door de winnaar van vorig jaar: Euphoria. De ingrediënten: rustig opbouwend naar een refrein dat bestaat uit pure positieve woorden, waarin de zangeres los gaat en een beetje gaat dansen. Het ene resultaat is beter dan het ander. De Sloveense Skylar White zingt een zeer geslaagd dance-nummer dat nog een tijdje na blijft sidderen.

4. Kroatië – Klapa s mora – Mizerja (“Hard times”)

Klapa s mora, of, als je dat te lastig vindt, Zagreb The Voices, is een zestal heren, keurig in prachtige lange jassen met barok borduursel, die zingen over Hard Times alsof het fijne tijden zijn. Dat is niet erg, in een tijd van crisis als deze kan je er maar beter een mooi liedje over zingen. En wat nog knapper is: na het dance-geweld van zojuist zou je denken dat dit nummer in het niet valt. Niets is minder waar. Het blijft hangen als de zoete geur van een kersenbloesem bodymist dat je even uittest in een veel te drukke, krappe, luidruchtige locatie van het Kruidvat.

5. Denemarken – Emmelie de Forest – Only teardrops

Tsja, Denemarken. Topfavoriet in veel pollsj. Het begint met een fluitje en dan komen er een paar hele knappe kerels met trommelsj en gaat Emmelie zjingen over Teardropsj. Aan sjpraakgebreken kan je weinig doen, zjo ook niet tegen sjlissjen (ik weet er allesj van), maar het leidt zo af van het nummer dat een oefening van herhalingen isj en nergens echt sjpannend wordt.

6. Rusland – Dina Garipova – What if

Indien je in het bezit bent van een zwak gebit, dan is dít het moment om voor morgen een afspraak te maken met de tandarts voor een flinke fluorbehandeling om de boel weer aan te sterken. In combinatie met het nummer hierna is na 6 minuten gegarandeerd 55% van je glazuur verbrijzeld en kan je straks niet meer in een sneetje witbrood happen zonder dat een derde van je bovenkaak uiteenvalt.

‘What if’ lijkt veel op Celine Dion’s ‘Taking Chances’. Wat kansen betreft, zou ik dit nummer er weinig geven, ware het niet dat dit Rusland is en dat het shockerender zou zijn als ze, met wat voor nummer dan ook, NIET doorgaan naar de finale.

7. Oekraïne – Zlata Ognevich – Gravity

Ook dit lied is een favoriet bij de bookmakers. Het nummer doet me weinig, maar je moet het ze nageven, ze flikken het altijd. Als de Oekraïners ervoor gaan, gaan ze er voor. Al het ivoor moet uit je mond worden geslagen met een moker. ’s Werelds grootste mens is overgevlogen om Zlata het podium over te dragen, gehuld in een picknickkleed met een tooi op z’n hoofd. Neem nog een borrel, Oekraïne. Het is een beetje geniaal, eigenlijk. Want 3 minuten later zit het beeld van de Reus en de Dame nog in je geheugen gebrand. Wat eigenlijk niet zo handig is voor de volgende act. En dat is…

Uh oh….

8. Nederland – Anouk – Birds

Zo veel publiciteit en clips er beschikbaar zijn van de uitvoering van de andere deelnemende landen, zo weinig is er te vinden van Anouk’s nummer. Een webcam-performance van matige beeldkwaliteit is alles wat we tot nu toe hebben gezien. Slim of onverschillig? De meningen zijn verdeeld. Maar critici in de buitenlandse pers zijn veelal lovend over het nummer. Ik zelf was er niet meteen kapot van. En zelfs na meerdere keren te hebben gehoord, is het nog steeds niet een van mijn favoriete Nederlandse inzendingen ooit. Maar mooi is het wel. Met een casual outfit en sombere act zal ze Oekraïne niet overtreffen qua bombast en poeha, maar dat is misschien maar beter ook. Het staat in contrast met de voorganger en hopelijk zorgt dát er juist voor dat ‘Birds’ nog een tijdje rond blijft zweven.

9. Montenegro – Who See – Igranka (“Party”)

Dit lied kan je een van de volgende dingen doen afvragen:
– “Waar heb ik de afgelopen 15 minuten in gezeten?” of
– “Waar ben ik in beland?”

Een allegaartje van dubstep, rap, metal en een paar astronauten die ons van alles toeroepen in het Montenegrijns. Te veel in een te korte tijd. Een van de astronauten werkt in het dagelijks leven als verkoper in een speelgoedwinkel. To infinity. And beyoooonnnd!

10. Litouwen – Andrius Pojavis – Something

Andrius is niet bepaald een geweldig zanger. Of componist. Of tekschrijver. Dus dit lied mag je snel vergeten. Als er dan toch enthousiast moet worden gereageerd, dan zorgen Andrius’ wenkbrauwen wel voor regelmatige uitroeptekens tijdens het optreden.
Qua kansen kunnen we deze met zekerheid afschrijven.

11. Wit-Rusland – Alyona Lanskaya – Solayoh (spreek uit: Zo! Leeee, ho!)

Het heeft 10 nummers geduurd, maar hier is dan (eindelijk) het eerste Balkan-beat-lied. Het thema tijdens dit optreden is “discobal”, “blaasontstekingopwekkend jurkje” en “we hadden nog wat vuurwerk over van Oudjaarsdag”. Een ongelofelijke oorwurm, deze Wit-Russische inzending, inclusief handig dansje dat je thuis mee kan doen.

12. Moldavië – Aliona Moon – O mie (“A million”)

Aliona Moon, het klinkt als een fantasy fair personage. Wat een prachtige naam. Het lied dat ze zingt ligt ook prettig in het gehoor maar het blijft niet echt kleven. Ware het niet dat ze zich tijdens de act hult in een jurk met knalroze rok dat steeds meer groeit en dient als projectiescherm waarop alle weerselementen op los worden gelaten op het moment dat het lied zijn crescendo bereikt. Een schoolvoorbeeld van een redelijk nummer dat dankzij een slim opgevoerde act en spanning toch zicht krijgt op een finaleplaats.

13. Ierland – Ryan Dolan – Only love survives

So sue me, ik word vrolijk van dit nummer, welke onderdeel uitmaakt van het groepje “Geslaagde nummers geïnspireerd door Euphoria”. Een zomers, positief, radio-liedje met hartjes en mensen die vrolijk zijn en ik wil ervan gaan dansen.

Hoe teleurgesteld was ik toen de eerste repetitiebeelden toonden dat de hartjes en vrolijkheid plaats hadden gemaakt voor celtic crosses, tattoo-graffiti en halfnakende dansers. Niet dat ik moeite heb met halfnakende dansers, maar ik zou ze zelfs eerder bij Rusland wegzetten dan bij dit nummer. Zonde! Desondanks hopelijk toch rijp voor de finale.

14. Cyprus – Despina Olympiou – An me thimáse (“If you remember me”)

Logisch dat het noodlijdende Cyprus alles wil, behalve het Songfestival winnen. Despina is in haar eentje, gehuld in een négligéetje, naar Zweden gestuurd om ons in een 3-minuten-durende coma te zingen. Ho, wacht, ik zeg niet dat het slecht is. Maar als je glas bijna leeg is en de chips bijna op, adviseer ik je deze tijd in te plannen om nog een keertje bij te vullen voordat de aanstaande zenuwslopende uitslagceremonie begint.

15. België – Roberto Bellarosa – Love kills

Italiaanse belg Roberto met zijn slaapkamerogen en boyband-bewegingen. Onze Zuiderburen proberen het dit jaar met een lied dat langzaam begint en dan met wat dance en dubstep tussen de inzending van Oostenrijk en Ierland in gaat zitten. Het refrein is catchy maar het is een lange avond en we hebben dit zo onderhand wel gezien en gehoord. Humpty en Dumpty die achter hem synchroondroogzwemmen voegen weinig toe aan de act. Traditiegetrouw geeft Nederland altijd wel een paar puntjes richting België, maar of dat genoeg zal zijn om Roberto zaterdag nog een keer te laten zingen betwijfel ik.

16. Servië – Moje 3 – Ljubav se svuda (“Love is everywhere”)

Drie dames die gekleed zijn in rare roze pakjes. De Duivel (hoorntjes), Engel en Iets Er Tussenin Dat Een Onflatteuze Legging Draagt. Ze zingen naar elkaar, gebaren naar elkaar, maken dansbewegingen die geïnspireerd zijn op de moves van 5-jarige zigeunermeisjes in My Big Fat Gypsy Wedding. Het probleem voor hen, buiten het feit dat een groot deel van de kijkers ondertussen uitgeput op de bank ligt, is dat het een toneelstukje is waar de meesten geen donder van begrijpen. Op een matig liedje. Ik geneer me een beetje voor ze.

En dat waren ze dan, de eerste 16 van de eerste halve finale! 10 landen hiervan stomen door naar de finale, middels een combinatie van stemmen uit de vakjury en stemmen van de kijkers. Mijn voorspelling:

Denemarken
Oekraïne
Rusland
Kroatië
Slovenië
Wit-Rusland
Ierland
Oostenrijk
Nederland (toch! Ahhh!)
Moldavië

Wat zijn jouw voorspellingen?