Wie niet weg is…

Niet dat ik het tegenwoordig nog veel speel, maar verstoppertje vind ik echt heel spannend. Te spannend. Mijn voorkeur gaat veel meer uit naar skippyballen of hinkelen of pimpampetten.

Bij verstoppertje telt iemand (de ‘Zoeker’) tot 10 en je hebt evenzoveel tellen de tijd om een goede plek te vinden om niet gezien te worden. “Wie niet weg is, is gezien, ik kom!” is het laatste wat je van de Zoeker hoort en dan wacht je gespannen achter de boom, een hek of wat je ook maar kan vinden om in, achter of onder te schuilen. Hart klopt in de keel en je hebt het idee dat het zo hard klinkt dat de Zoeker je hoort, en vervolgens vindt. En dan ben je af. Enige manier om jezelf te redden is door heel hard naar een vooraf afgesproken plek te rennen en ‘buut vrij!’ te roepen.

Stel je nu voor dat je geen 10 tellen krijgt om je te verstoppen. En dat je op een eiland zit en de buut is het vasteland. En dat de Zoeker een geladen geweer heeft. En dat hij je neerschiet als hij je vindt.

Ik kan me niet eens voorstellen wat voor doodsangsten de mensen in het Noorse Utoya hebben doorstaan. Ben er al de hele dag een beetje perplex, beduusd en verdrietig over.

Moest ik even kwijt.