Het Eurovisie Songfestival: Handleiding Halve Finale 2

Cezar. Save the worst for last.
Cezar. Save the worst for last.

Wie A zegt, moet ook B zeggen, oftewel: wie de eerste halve finale kijkt, moet ook de tweede zien. Om te weten tegen welk geweld Anouk zaterdag moet strijden in de finale. DE FINALE! OHMYGOD. En gewoon, omdat er toch nog een paar verdomd leuke liedjes tussen zitten!

01.  Letland – PeR – Here we go

Het grappige van deze groep is dat de bandnaam staat voor “Please explain the Rhythm” en het enige dat ik ze vraag is “Please explain the Outfits”. Met hun glitterpakken geven ze zelfs De Toppers het nakijken. Dit trio doet hun best over te komen als de Beastie Boys maar ze mogen de borstkassen van de Backstreet Boys niet eens waxen, met een nummer dat rechtstreeks lijkt te komen uit het repertoire van een boyband uit de nineties.

02. San Marino – Valentina Monetta – Crisalide (Vola) (“Chrysalis / Fly”)

Penny de Jager goes Game of Thrones! De start van dit nummer klinkt als een klaagzang. Valentina is heel druk bezig met het koesteren van een lichtgevende bol terwijl haar danseressen wat pilates oefeningen uitvoeren en wapperen met al het stof dat ze over zich heen hebben gedrapeerd. Dan knalt halverwege eindelijk het tempo erin, wat precies is dat het lied (en de act) nodig heeft om op te vallen. Ze staan er goed voor bij de bookmakers, wat opvallend is want het is geen ‘oorwurm’ zoals andere liedjes. Maar de wapperdoeken en de tempoversnelling doen een heleboel goed voor hun kansen.

03. Macedonië – Esma & Lozano – Pred sa de Razdeni (“Before the sunrise”)

Kleinzoon heeft een liedje geschreven en legt dat aan oma voor. Oma is vreselijk trots op haar oogappel en wil heel graag zingen, want dat deed oma vroeger altijd en dan zette opa een onderbroek op z’n kop en ging de horlepiep dansen, god hebbe zijn ziel! Kleinzoon is de flauwste niet en heeft ermee ingestemd en zo staan ze hier dan. De jeugd heeft de toekomst maar de ouderen hebben de aandacht. Oma gaat he-le-maal los in haar knalrode gewaad en verliest alle controle en schiet vierhonderd jalalala’s de stratosferen in, over 300 jaar komen ze als allesverwoestende asteroïden op onze aarde neer. Na een paar keer luisteren is het enige dat ik me van dit nummer herinner, mijn opluchting toen het achter de rug was.

04. Azerbeidzjan – Farid Mammadov – Hold me

Geef de Azerbeidzjanen een grote plexiglas doos en kijk wat ze er mee doen. Het lied (dat niet spannend is, wel een pakkend refrein heeft, maar als lied absoluut niet tot de top behoort) is hier ondergeschikt aan de act. De act maakt alles goed en maakt het nummer beter. Het is zonde te veel te verklappen, maar het is vooral erg knap gedaan. Dus, ongetwijfeld mogen ze de boel weer op z’n kop (pun intended) zetten op zaterdag.

05. Finland – Krista Siegfrids – Marry me

Je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik vind het wel wat hebben, deze kruising tussen K3, Katy Perry en Kelly Clarkson. Niet te vergeten de knipoog naar “What u waitin’ for?” van Gwen Stefani. Oh en Bruno Mars’ “Marry you”. En de jurk van Madonna in “Like a virgin”. En nog iets anders Madonna/Britney/Christina-gerelateerds aan het eind. Een vrolijk, nietszeggend verkleedpartijtje van 3 minuten, prima. Maar dat constante gedingdong (is het lang geleden?) gaat op den duur echt jeuken.

06. Malta – Gianluca – Tomorrow

De vrolijke toon zet door in de Maltese inzending. Dit liedje schreeuwt zon, zomer, suikerspinnen en een overdosis aan Jason Mrazeriaanse klanken. Je kan zelfs meteen meezingen als je dat wil, want op het LED-scherm zijn de teksten te lezen. Er is maar 1 minuut nodig voordat je het refrein al zonder te kijken mee ‘ooohooh’t’.

07. Bulgarije – Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov – Samo shampioni (“Only champions”)

Trommels voor, achter, horizontaal, verticaal, drums. bongo’s, een man die door een pijp geluid produceert uit een varkensblaas. Alles om maar af te leiden van het gekrijs van mevrouw. Het lied heeft twee regels tekst en een heleboel huuuuuuuuuuuuuuuu! Ik heb gehoord dat ze op Guantanamo Bay dit nummer gebruiken wanneer de gevangenen écht niet meer willen gehoorzamen.

08. IJsland – Eythor Ingi – Ég á líf (“I am alive”)

M’n IJslands is niet meer zoals het geweest is, maar toch zing ik de titel van dit liedje na één refrein al mee. Eythor, wiens kapper mij tips mag geven over hoe je dat haar zo zacht en glanzend maakt, heeft een erg mooie stem. Zijn uiterlijk doet vermoeden dat hij even een pittig potje gaat rocken maar dit is een mierzoete ballad met een aanstekelijke melodie. Een van mijn persoonlijke favorieten.

09. Griekenland – Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol is free

TIP: laat je niet misleiden door de eerste 15 seconden van dit nummer, waarin het lijkt alsof een groepje ladderzatte idioten het podium heeft beklommen voor 3 minuten terreur. Kijk dit van begin tot eind. Je staat op de tafel te dansen! Dit is ook een favoriet van me. Maar: weet dat dit Griekenland is, ze dus zowat blut zijn (ik denk dat ze daarom een liedje hebben gekozen over iets dat gratis is) en daarom weinig zin hebben om een peperduur festival in 2014 te organiseren. Geef ze dus alsjeblieft punten, maar niet te veel.

Oké, zijn we uitgesprongen? Maak je dan nu op voor een blokje onverstaanbare, ondergewaardeerde kwaliteitsmuziek in je moerstaal. Mocht dat niet jouw smaak zijn, dan wil ik je vriendelijk vragen naar de keuken te lopen om nog wat te drinken voor mij te halen en de chips bij te vullen. Dan ga ik er even goed voor zitten.

10. Israël – Moran Mazor – Rak bishvilo (“Only for him”)

Een meisje met een grote bril en grote.. eh… en curves waar je u tegen zegt, geaccentueerd door de onflatteuze, veel te strakke slaapzak waarin ze is gestoken. Gelukkig is dit geen modeshow maar een liedjesfestijn (opdat we dit niet vergeten) en ondanks haar verstikkende outfit presteert ze het om dit nummer erg verdienstelijk ten gehore te brengen. De tekst versta ik niet en ik vraag me bij vlagen af of die ‘ggggggghhhhrrr’ klank die ze voortbrengt voor ons het zelfde is als wanneer buitenlanders tegen ons zeggen dat het klinkt alsof we stikken in een haarbal. Feit is dat Israël dit jaar voor kwaliteit boven kermis gaat, en dat mag beloond worden met een finaleplaats.

11. Armenië – Dorians – Lonely planet

Met een zwak voor ’80s powerballads en mooie mannenstemmen durf ik er oprecht voor uit te komen dat ik die ene ben die dit een leuk liedje vindt. Goed, het slaat nog geen deuk in een pakje boter in dit festival maar samen met het voorgaande nummer en de Hongaarse inzending staan deze minuten garant voor een kwartiertje ondergewaardeerde kwaliteit.

12. Hongarije – ByeAlex – Kedvesem (“My darling”)

Kersenjam kersenjam assie hooligan assie hooligan. Het wil niet uit m’n hoofd, dit lieve liedje van de Hongaarse hipster (bril geleend van de Israëlische inzending). Een gitaartje, 1 achtergrondzangeres en een eenvoudig liedje dat het, net als Armenië, heel lastig gaat krijgen zijn hoofd boven water te houden. Het kabbelt voort en net voordat ik denk dat het te lang gaat duren, houdt het ook op. Maar wat hoop ik toch van harte dat het een kans wordt gegund ten koste van voorspelbare dansdreunen van andere landen. Nu we het daar toch over hebben…

13. Noorwegen – Margaret Berger – I feed you my love

Dreigende synthesizers bonken de breekbare tonen van Hongarije in een paar seconden helemaal tot pulp en daar staat Margaret, in smetteloos strak wit, klaar om ons te voeren. Het is vooral dankzij de productie en dat allesoverheersende transformergeluid dat dit lied in je hoofd blijft hangen. De rest is inwisselbaar. Dit is een van de favorieten voor de finale, en ze zullen ook geen probleem hebben om die voorspelling waar te maken.

14. Albanië – Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – Identitet (“Identity”)

Deze band zet op vol volume in. Een van de twee zangers, een oudere man met lijzig haar en een stem alsof hij stiekem van onder je bed aan het fluisteren is (vertrouw hem niet), zingt de eerste paar regels. Daarna neemt goddank een betere, wat jongere zanger de lead vocals over en het enige dat de fluisteraar dan nog hoeft te doen is wat vonken uit z’n gitaar te raggen. Voor je het weet is het voorbij.

15. Georgië – Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall

Feels like I’m flying, like if I had wings. Argh. Bel de vertaalpolitie! Songfestivalliedteksten zitten natuurlijk boordevol foutjes maar met een simpele opzet als deze worden ze wel extra goed hoorbaar. En nu komt het: bij het constateren van deze ergernis google ik het profiel van de dader. Ene Thomas G:son die vorig jaar ook al een nummer had geschreven voor het songfestival. Genaamd “Euphoria”.
Desalniettemin is “Waterfall” een aanstekelijk, goed gezongen duet en mag wat mij betreft door naar de finale. Al is het maar omdat ik zaterdag ook een keer naar de wc wil.

16. Zwitserland – Takasa2 – You and me

In het dagelijks leven rijdt de 95-jarige Emil Ramsauer jonge bejaarden rondt in een busje, is hij boekbinder en geniet hij verder van zijn pensioen. Donderdagavond is hij recordhouder van oudste Eurovisie Songfestival-deelnemer ooit. Hij mag wat aan de bas plukken maar het jonge grut overstemt hem volledig. Het is allemaal erg aandoenlijk, dit allegaartje dat bestaat uit een paar akkoorden en veel ‘you and me’s’ en ‘ahahaahhh’s’ en nergens echt spannend wordt.

17. Roemenië – Cezar – It’s my life

Goed, er zijn veel spreekwoordelijke gezegdes die opgaan in deze halve finale. “Het beste tot het laatste bewaren” is er daar geen van. Let op, deze man is een operazanger. Ik meen het, hij is geen acteur die een persiflage erop doet, Cezar verdient écht zijn geld met het nabootsen van een pauw-castratie. En als je na 40 seconden denkt “ja, inderdaad, dit is vreselijk”, dan moet ik je teleurstellen: het gaat bergafwaarts vanaf dat moment. Dansers, draperiën, epilepsie-opwekkende lichtstralen, vuurwerk, snippers en opstijgende podia zijn ingezet om het plebs te laten denken dat dit het beste is dat je ooit hebt gezien — het meest hysterische, ja. Het beste? Ben je gek. Natuurlijk gaat dit naar de finale want het einde van de avond is nabij, iedereen is toeter en melig en gooit een paar stemmen richting Roemenië.

Ach, zo gaat deze tweede halve finale tenminste niet als een nachtkaars uit.

Ik voorspel dat deze landen doorgaan naar de finale zaterdag:

Macedonië
Roemenië
San Marino
Azerbeidzjan
Malta
Griekenland
Israël
Georgië
Albanië
Noorwegen