Het Eurovisie Songfestival: FINALE!

foto: EPA
Anouk geeft de heupbreedte van haar backing vocalist aan. foto: EPA

Vanavond is het zover: de finale van het Eurovisie Songfestival, de eerste in 9 jaar waar we ein-de-lijk weer een rol mogen spelen! En het is er eentje van betekenis want we staan er best goed voor bij de bookmakers. Nu zijn bookmakers ook niet zaligmakend dus laten we onszelf niet al te gek maken, en gewoon genieten van al het pracht en praals en koeterwaals dat we vanavond voorgeschoteld krijgen. Ben je er klaar voor? Hier vind je een lied-voor-lied omschrijving van wat je te wachten staat.

(Trouwens, mocht je vóór ieder nummer denken dat ‘Euphoria’ wordt ingestart vanwege de misthoorn die door de arena blaast, dan ben je niet de enige.)

(En nee, die vrouw in die rare jurk is niet Cilly Dartell die de boel voor ons aan elkaar praat, maar Petra Mede, een Zweedse comédienne met een stylist en plastisch chirurg die haar haten.)

1. Frankrijk – Amandine Bourgeous – L’enfer et moi
Courtney L’oeuf bijt het spits af en zingt een nummer dat Anouk zelf ook niet had misstaan. Het is een beetje zielig voor Frankrijk. De ene keer komt het met het meest slaapverwekkende chanson en dan komt er ineens een jaar als deze waarin ze het licht zien en een geweldige act het podium opsturen. En dan moeten ze als EERSTE. Dit nummer begint subtiel en sensueel en eindigt alsof de avond al bijna nacht geworden is. Feit is echter dat ze helemaal aan de start van het festival moet zingen en dat is allesbehalve een gunstige positie.

2. Litouwen – Andrius Pojavis – Something
Litouwse braderieën lopen ongetwijfeld vol wanneer deze man optreedt. Andrius geen geweldig zanger. Of componist. Of tekstschrijver. Desondanks heeft het zich door de kieren van het festival richting de finale weten te wurmen. Hoe? Misschien zijn het de wenkbrauwen die als behaarde uitroeptekens dienen. Of zijn zwaaiende armen die zijn te korte t-shirt wat omhoog doet kruipen. Het kan van alles zijn. Maar niet het nummer.

3. Moldavië – Aliona Moon – O mie
Aliona Moon, het klinkt als een fantasy fair personage. Maar het is een mevrouw die een reusachtige jurk van origami draagt, flink wat haarlak in haar coiffure heeft gespoten en vervolgens voor een windmachine rondjes is gaan draaien. En dat is niet alles. Hoe harder ze gaat zingen, hoe groter de jurk wordt. Wanneer het lied zijn crescendo bereikt worden alle weertypes erop losgeprojecteerd. Erg indrukwekkend. Een schoolvoorbeeld van een redelijk nummer dat dankzij een slim opgevoerde act en spanning toch in je hoofd blijft hangen.

Finland gaat voor subtiliteit dit jaar.
Finland gaat voor subtiliteit dit jaar.

4. Finland – Krista Siegfrids – Marry me
Je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik vind het wel wat hebben, deze kruising tussen K3, Katy Perry en Kelly Clarkson. Ik houd wel van een beetje hysterie (understatement). Deze act is echter iets te veel van het goede. En dat constante gedingdong (is het lang geleden?) gaat op den duur echt jeuken. Het eind van het nummer is blijkbaar shockerend genoeg voor Turkije om deze finale niet uit te willen zenden.

5. Spanje – ESDM – Contigo Hasta el final
Deze kanariegele mevrouw brengt voor Spanje een set bibberige vocals en een nummer dat erg jaren ’90 klinkt. Aan het eind worden er tientallen gele lampionnen opgelaten en komt iets dat nóg revolutionairder is dan het slot van de act met de Finse bruid: mevrouw zingt een regel in het engels! Het zal weinig baten, Spanje mag in zijn handjes knijpen als ze het linkerrijtje van het scoreboard aan kunnen tikken.

6. België – Roberto Bellarosa – Love kills
Roberto kan geen woord engels en dat is te horen in dit nummer. Onze Zuiderburen proberen het dit jaar met een midtempo lied en catchy refrein. Roberto is een kuikentje met Bieberkapsel en aandoenlijke slis, gehuld in een onhip zwart pak alsof hij dit op de begrafenis zingt van degene die gekilled is door de love. Hij wordt geflankeerd door twee droogsynchroonzwemsters die de meest hoekige, bizarre dansbewegingen uitvoeren alsof ze plaatselijk in hun heupen bezeten zijn door een Egyptenaar.
Net als de danseressen kan het beide kanten op met dit nummer.

7. Estland – Birgit – Et uus saaks alguse
Mocht je naar het raam kijken en denken “verrek, waar is m’n vitrage gebleven?”, de zwangere Birgit heeft hem geleend. Dit lied lijkt een beetje Country en wanneer je het luistert, weet je het te waarderen. Maar zodra het afgelopen is ben je het alweer vergeten. En dat is geen goed teken voor Estland.

8. Wit-Rusland – Alyona Lanskaya – Solayoh
Hier is dan (eindelijk) het eerste Balkan-beat-lied. Alyona stapt uit een reusachtige discobal dat in deze nog grotere hal eerder lijkt op een kievits-ei dat met spiegels is beplakt. De zangeres draagt een blaasontstekingopwekkend jurkje, zingt een herkenbaar zomers nummer en doet samen met haar dansers een dansje dat je thuis stiekem mee gaat doen (geef dat nou maar toe). Deze inzending zal niet winnen, maar zal zeker een mooi aantal punten bij elkaar sprokkelen.

De perma-grin van Gianluca
De perma-grin van Gianluca

9. Malta – Gianluca – Tomorrow
Dit liedje schreeuwt zon, zomer, suikerspinnen en een overdosis aan Jason Mrazeriaanse klanken, gezongen door een non-stop glimlachende Gianluca. Dit is het moment waarop je vrolijk meedeint of je vliegenmepper pakt en je scherm een klap geeft. Ik vind het heerlijk en hoop dat het overkomt op de kijker. Er is maar 1 minuut nodig voordat je het refrein al mee ‘ooohooh’t’ en daarvoor zijn de karaoke-teksten op het LED scherm niet eens nodig.

10. Rusland – Dina Garipova – What if
Over 3 minuten is gegarandeerd 65% van je glazuur verbrijzeld en kan je straks niet meer in een sneetje witbrood happen zonder dat een derde van je bovenkaak uiteenvalt dankzij deze suikerzoete draak van een nummer. ‘What if’ lijkt veel op Celine Dion’s ‘Taking Chances’. Wat kansen betreft, heeft deze act er veel, want dit is Rusland en die kunnen drie alpaca’s die de horlepiep dansen sturen en dan nog komen ze in de top 10 terecht. Want zo rollen die Russen.

11. Duitsland – Cascada – Glorious
Glorious, ook wel bekend als ‘Euphooooriouuuus’ omdat het een kopie is van Euphoria, maar dan anders. Mevrouw Cascada start het nummer op een grote, kale trap en… blijft daar staan en wiebelen, 2 minuten lang. Dan loopt ze naar beneden en maakt ze, buiten adem, het kopietje verder af. Ik zou dit een beter nummer vinden als ze niet zo overduidelijk probeerde het zelfde kunstje te flikken als de winnaar van vorig jaar veel beter deed.

12. Armenië – Dorians – Lonely planet
Met een zwak voor ’80s powerballads en mooie mannenstemmen durf ik er oprecht voor uit te komen dat ik die ene ben die dit een leuk liedje vindt. Zelfs die paar leden van de band die een zonnebril dragen (WAAROM?) en sjaals (wederom: WAAROM?) kunnen me er daar niet van weerhouden.

Hé jongens, tijd voor pauze! Snel, vul de glazen nog bij, pak nog wat chips, rooster je hamster en trek nog wat teennagels uit en kom op tijd terug voor de volgende act. Die wil je niet missen, want het is:

13. Nederland – Anouk – Birds
Wat moet er nog gezegd worden over Anouk? Ze staat er in haar dagelijkse kloffie, zonder poeha, in het midden van de zaal, ingetogen, de rust te geven die je in de pauze niet kon vinden. Het is een publiek geheim dat dit nummer een vakjury-favoriet is. Ze krijgt ook veel positieve reacties van de buitenlandse pers en van grote namen, zoals Loreen (winnares van vorig jaar), die onlangs op de BBC aangaf dat dit haar favoriete inzending is. Uiteindelijk zal de stem van de kijker de doorslag geven, maar als je de media moet geloven zouden we vandaag voor het eerst in dit millennium in de top 10 terecht kunnen komen. Een prestatie op zich.

14. Roemenië – Cezar – It’s my life
Thank God voor Roemenië. Een dracula van een nummer dat eerder op de lachspieren werkt dan op je gemoedstoestand. Ik vind het vreselijk en dan heb ik het niet eens over de hysterische zang. Maar we moeten blij zijn met Cezar. Deze zorgt namelijk voor het best mogelijke contrast met zijn voorganger waardoor deze nog meer boven de kermis uit steekt. Houd dat in je achterhoofd terwijl je je verbaast over wat zich op tv afspeelt. Alsof de man zelf niet bombastisch genoeg is, was er in het vliegtuig kennelijk nog ruimte over voor wat meters stof en dansers die geïnstrueerd zijn om te dansen op een ander, sneller lied dan welke we nu horen.

15. Groot-Brittannië – Bonnie Tyler – Believe in me
Over de doden niets dan goeds. Ook dit jaar gaat de UK het Songfestival niet winnen en ik denk dat ze dat prima vinden. Hoe zou je anders verklaren dat ze, na het débâcle met Engelbert Humperdinck, weer hebben gekozen om iemand op te graven en een belegen nummer te zingen? De eer valt dit jaar aan Bonnie Tyler. Je weet wel, die van ‘Total eclipse of the heart’. Tegen de tijd dat je bekomen bent van de schrik, zingt Bonnie alweer haar laatste noten op het omhoog getakelde podium en kan je weer van achter de bank vandaan komen.

16. Zweden – Robin Stjernberg – You
Het gastland stuurt een kruising tussen Adam Lambert en Gerard Joling. Een jongen met babywangetjes, een dijk van een stem, een outfit gemaakt van luiers en een Tarzan-kreet in een ontzettend aanstekelijk refrein. Er komen vuurwerk, een flinke dosis enthousiasme, dansers en een uitzinnig publiek bij deze act kijken, waardoor Zweden ongetwijfeld weer een greep doet naar de top 5. Een winnaar? Dat niet. Maar een mooie eindpositie ligt zeker in het verschiet.

17. Hongarije – ByeAlex – Kedvesem (Zoohacker Remix)
Dit is een erg lief, onverstaanbaar liedje van een Hongaarse hipster met een wollen muts. Ik was aangenaam verrast toen bekend werd dat deze een finaleplaats was gegund. Het kabbelt monotoon door en toch is het zo eenvoudig en prettig om naar te luisteren dat ik het een verademing vind tussen voorspelbare dansdreunen van andere landen. Daarover gesproken…

De blote poten van de Deense bosnimf
De blote poten van de Deense bosnimf

18. Denemarken – Emmelie de Forest – Only teardrops
Tsja, Denemarken. Topfavoriet in veel pollsj. Deze gaat gewoon winnen, ik moet ermee leren leven. Het begint met een gast en z’n fluitje en dan komen er een paar hele knappe kerels met trommelsj en gaan Emmelie en haar slisj zjingen over Teardropsj.
Dit nummer heeft alle ingrediënten van voorgaande winnaars in ’n nummer gegoten dat goed in het gehoor ligt na één keer luisteren. En dat is alles dat het nodig heeft om veel punten te scoren. Ik heb het lied nu al een aantal keren gehoord en bij iedere luisterbeurt gaat het steeds meer vervelen. Het is voorspelbaar, het wordt niet spannend, ik wil die fluit in die gast z’n Aarhus stoppen.
Maar, deze gaat winnen dus. Sorry dat ik het alvast voor jullie heb verraden.

19. IJsland Eythor Ingi – Ég á lif
M’n IJslands is niet meer zoals het geweest is, maar toch zing ik de titel van dit liedje na één refrein al mee. Eythor, wiens kapper mij tips mag geven over hoe je dat haar zo zacht en glanzend maakt, heeft een erg mooie stem. Zijn uiterlijk doet vermoeden dat hij even een pittig potje gaat rocken maar dit is een mierzoete ballad met een aanstekelijke melodie. Een van mijn persoonlijke favorieten en, net als de Hongaarse inzending, een underdog die wat mij betreft flink wat punten mag verzamelen om in het linkerrijtje terecht te komen.

20. Azerbeidzjan – Farid Mammadov – Hold me
Geef de Azerbeidzjanen een grote plexiglas doos, stop er een persoon in en kijk wat ze er mee doen. Het nummer (dat niet spannend is, wel een pakkend refrein heeft, maar als lied absoluut niet tot de top behoort) is hier ondergeschikt aan de act. De act maakt alles goed en maakt het nummer beter. Het is zonde te veel te verklappen, maar het is vooral erg knap gedaan, mits het synchroon gebeurt.

Stem op deze dwazen!
Stem op deze dwazen!

21. Griekenland – Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol is free
Stem op Griekenland. Laat je niet misleiden door de eerste 15 seconden van dit nummer, waarin het lijkt alsof een groepje ladderzatte idioten in rok samen met hun oom het podium heeft beklommen voor 3 minuten terreur. Ik wil ook niet te veel mijn zin doordrammen maar stem op Griekenland. Kijk dit van begin tot eind. Je staat op de tafel te dansen! Stem op Griekenland. Weet dat dit Griekenland is, ze dus zowat blut zijn (ik denk dat ze daarom een liedje hebben gekozen over iets dat gratis is) en daarom weinig zin hebben om een peperduur festival in 2014 te organiseren. Stem op Griekenland. Geef ze dus alsjeblieft punten, maar niet te veel.

22. Oekraïne – Zlata Ognevich – Gravity
Een van de favorieten bij de bookmakers. Zlata wordt een papiermaché kei op gedragen door een grote vriendelijke reus, gehuld in een picknickkleed met een tooi op z’n hoofd. Neem nog een borrel, Oekraïne. De Disney-musical waarin dit nummer wordt gezongen moet nog geschreven worden.

23. Italië – Marco Mengoni – L’Essenziale
Italië staat bekend om de ingetogen kwaliteitsnummers en dit is er ook een van. Wat is het fijn dat ze na een lange afwezigheid hebben besloten weer deel te willen nemen aan het festival. En niet alleen vanwege de nummers want ook dit keer hebben ze weer een kwaliteitsitaliaan opgetrommeld die er erg appetijtelijk uitziet. Gestoken in een blauw glimmend pak staat hij wel wat onwennig en slungelig om zich heen te kijken en heeeeeel raar aan zijn kruis te trekken tijdens zijn nummer. Het is de vraag of het nummer zelf ook genoeg ‘pakt’ om de kijker te boeien.

24. Noorwegen – Margaret Berger – I feed you my love
Dreigende synthesizers bonken de nagedachtenis van Marco in een paar seconden helemaal tot pulp en daar staat Margaret, in smetteloos strak wit, klaar om ons… haar liefde te voeren? Oké. Het is vooral dankzij de productie en dat allesoverheersende transformergeluid dat dit lied in je hoofd blijft hangen. De rest is inwisselbaar. Dit is een van de favorieten voor de top, en ze zal ook geen probleem hebben om die voorspelling waar te maken.

25. Georgië – Nodi Tatishvill & Sophie Gelovani – Waterfall
Ongelofelijk maar waar: dit stroperige lied is geschreven door de zelfde man die ‘Euphoria’ schreef. Dat is als een chef-kok die vorig jaar zijn derde Michelin-ster ontving en nu vol trots bij de Febo kroketten in de muur schuift. En toch, en toch… blijft dit nummer hangen. Songfestivalliedteksten zitten natuurlijk boordevol foutjes (zoals “feels like I’m flying like if I had wings”. LIKE IF I HAD?) maar “Waterfall” is een aanstekelijk duet dat op een goede dag ook nog eens goed gezongen wordt. De halve finale en de repetities van deze week hebben echter aangetoond dat die goede dagen spaarzaam zijn bij meneer en mevrouw Georgië. Dus als ik een tip mag geven: plaspauze, nu het nog kan, want die puntentelling duurt langer dan de periode die Nederland zonder finaleplaats heeft moeten doorstaan.

26. Ierland – Ryan Dolan – Only love survives
De sluitspier van deze finale is van boyband-esque Ryan met zijn diamantje in het oor. Ach, ik word vrolijk van dit nummer. Een zomers, positief, radio-liedje met hartjes en mensen die vrolijk zijn en ik wil ervan gaan dansen. Die hartjes en vrolijkheid hebben in de act echter plaats gemaakt voor celtic crosses, tattoo-graffiti en halfnakende dansers. Niet dat ik moeite heb met halfnakende dansers die op trommels slaan (altijd garant voor een goede afsluiter), maar in deze act had ik graag meer dansende pony’s en hoelahoepende kittens op schommels willen zien.

En dat waren ze dan, alle 26! Heb jij favorieten of laat je het allemaal op je af komen als een kudde buffels over een droge steppe?

Mijn top 10 voorspelling:

10. Nederland
9. Georgië
8. Griekenland
7. Zweden
6. Roemenië
5. Rusland
4. Oekraïne
3. Noorwegen
2. Azerbeidzjan
1. Denemarken
Oh ja, en stem op Griekenland.