Eurovision 2018: 5 redenen om te stemmen op Montenegro

Volgens de bookmakers is Vanja Radovanovic, een 35-jarige troubadour uit Montenegro, kansloos om de finale te halen. En dat terwijl zijn nummer Inje niet slecht is. Het zal Vanja aan z’n reet roesten, maar mij wel. Het festival VERDIENT een Vanja in de finale, dus doe wat je kan en gooi al je stemmen aanstaande donderdag naar MONTENEGRO (in de hoop dat als de wereld op z’n kop staat en hij zich wel kwalificeert, dit niet ten koste van Waylon gaat).
Als je je nog afvraagt “Ja maar waarom zou ik stemmen voor de opvolger van de legendarische Slavko?”
Hier zijn 5 redenen.


#1. Hij barst van zelfspot. 
Toen ik Vanja vroeg waar zijn lied over gaat omdat mijn Montenegrijns niet al te best is, vertelde hij dat het een slecht nummer is met bad lyrics. Eh, oké.
‘Nee, echt, het is beter dat je het niet begrijpt.’ Vanja zei dat hij daarom niet in het Engels zingt. Want dan heeft niemand door dat het een shitty song is, met shitty lyrics. (Ik heb ondertussen de ietwat kromme vertaling gezien en het is schitterend en vandaar reden #2).

#2. Maar zijn nummer is helemaal niet slecht.
Inje blijkt dus Montenegrijns te zijn voor ‘vorst’ en buiten het feit dat het nummer mooi is gezongen, is de tekst ook zeker om over naar huis te schrijven. Maar dan liever niet in het Engels want de Google Translate-machine heeft er wat moeite mee gehad. Desalniettemin is dit de strekking van het verhaal:

Frost has formed between us
Blood in our veins freezes thus
Your heart is a dying ember
So you no longer remember

Love quivers like a tender leaf
Frozen in summer,defying belief,
I tremble too, all the way through
Since we were parted, me and you

In vain the quilt warms my body whole
A cold draught blows right through my soul 
The days drag by as in a dream
Even when I win, I lose, it seems
But when no one is there to see
My heart will bid you visit me 

I live my life by worn routine
Like a slave alone, unseen
But when no one is there to hear
My heart rejoices with a cheer

Frost has formed

#3. Zijn motivatie om mee te doen is nuchterheid XXXXL.
De meeste artiesten doen mee om de internationale exposure. Een immens podium voor miljoenen mensen, die kans is lang niet voor iedereen weggelegd. Die kans die grijp je en dan laat je niets aan het toeval over.
Op mijn vraag wat Vanja in Lissabon op het podium gaat laten zien qua act antwoordde hij met een heerlijk oostblok-accent:
‘I don’t know. They buy me plane ticket, I just show up’.

#4. Zijn voorbereidingen op het Songfestival zijn ‘speciaal’.
Al voordat hij naar Lissabon vertrok, was Vanja druk in de weer met het oefenen voor zijn nummer, zijn act en het rode loper moment. Hiervan bracht hij ons regelmatig op de hoogte.
Enkele voorbeelden. Op Instagram toont hij de repetities voor zijn choreografie (klik op onderstaand plaatje als het niet verschijnt):

En ook is Vanja niet te beroerd om ons een kijkje te laten nemen in de keuken… met zijn achtergrondzangeressen, die samen met hem de laatste vocale puntjes op de i TRACHTEN te zetten:

 

Misschien heeft Waylon nog een luipaardprintje over voor Vanja.

#5. Zijn Social media
Ik vroeg Vanja op Twitter of hij zich vanwege de titel van het lied (‘Vorst’) soms gaat verkleden als Olaf uit Frozen.
Zijn antwoord:

Sowieso is zijn twitter-account (naast wat onleesbare berichtjes in Montenegrijns) doorspekt met zelfspot, reacties van mensen die zijn lied shitty vinden, reacties van mensen die vinden dat mensen die zijn lied shitty vinden, zelf shitty zijn, en hij gooit ze allemaal hartjes toe, want hij kan het allemaal aan; lof én kritiek.

Gisteren tweette hij na bekendmaking van de finalisten een berekening van zijn eigen kansen.

Tot slot nog even terugkomend op dat Elsa-pak. Hij bleek nog gelijk te hebben ook, voor zijn optreden donderdag heeft de styliste Elsa’s jurk omgebouwd tot een pak dat zelfs door de Toppers zou worden afgewezen. Nominatie voor de Barbara Dex Award 2018 is onontkoombaar. Zelfs dát kan hij aan.

Dus: Donderdag. Vote Vanja!