Boer zoekt Vrouw internationaal: vlaaien en vissen

Terug van weggeweest: Boer zoekt Vrouw, Internationaal!
Yvon stelt 5 boeren uit heinde en verre, met uitzondering van heel Azië en Australië, aan ons voor.

Olke (51) woont 2 uur onder de rook van Dallas, Texas. Hij komt over als een grote, vriendelijke reus. Hij is op en top Fries en als hij praat kan ik niet horen of zijn accent Fries of Engels is. Laten we het Frengels noemen. 30 jaar geleden emigreerde hij met Ma Wiepie en Pa Jelle naar de Lone Star State. Ik beeld me in dat ze bij de locals bekend staan als Weepy and Jelly and their son Olky. Olke hield aan een vorig huwelijk met een Nederlandse twee dochters over. Deze dochters gaan er geheid voor zorgen dat Olke heel veel post gaat ontvangen.
Van hitsige jonge kerels.

I don't think you're ready for this Jelle.
I don’t think you’re ready for this Jelle.

Olke heeft een melkveebedrijf met een hele zwik Mexicanen in dienst die de koeien bemesten, besproeien en afkoelen. Want het is motherfokking HOT in Texas en als je niet uitkijkt hoef je alleen een burrito wrap om het vee te wikkelen en je kan aan tafel.

Olke neemt Yvon mee naar een koeienveiling waar een veilingmeester met cowboyhoed en rappe tong een rapbattle voor de cattle uitvoert. 
Als het over de liefde gaat is Olke heel duidelijk. Hij vindt een vrouw belangrijker dan koeien. In een van de vele loze opmerkingen die Yvon uitkraamt deze aflevering, roept ze verbaasd ‘ECHT?’
Temidden van de koeien zegt hij dat hij zijn hart en alles te geven heeft voor die ene Nederlandse vrouw. D’awwww. Schrijven, dames!

Over dames gesproken… Herman (24) woont in het midden van Frankrijk met zijn ouders. Hij is een erg lieve, gevoelige jongen. Haalt iedere  ochtend brood en bakt taarten bij de vleet. De zus van Herman ging ook mee naar Frankrijk, drie andere kinderen waren wijs genoeg om achter te blijven, want het blijft een land met Fransen. Het zou me niet verbazen als Herman liever aan Heel Holland Bakt had meegedaan want voor bij de thee heeft hij vlijtig een stuk of twee, drie vlaaien gemaakt. Misschien was dat wel zijn roeping. Hij wilde ook eigenlijk nooit boer worden maar brak zijn studie in Leeuwarden af omdat in Frankrijk zijn bedje aan de Loire gespreid lag. Er is zelfs een trampoline, dus hoe kan je dat dan nog weerstaan?

Yvon en Herman lopen voor niks een enorm end door de blubber om naar een poeltje te kijken. Hier moppert Yvon de weg terug over. En dan wordt het wreed. Om Herman terug te pakken prikt Yvon door de perfect verpakte vershoudfolie die hij om zijn ziel had gewikkeld heen. Ze zegt dat hij makkelijk babbelt maar inhoudelijk weinig vertelt. Weet uit te lokken dat ie nooit iets met meisjes heeft gedaan. Krijgt Moeder Herman zover dat ze zegt dat haar zoon lief en sociaal is maar niet van de standaard dingen houdt. Lukt het Herman om op te biechten dat hij het liefst een vrouw heeft die een instrument speelt. Dan kan ze de hele dag op z’n fluit blazen.

Door naar het zinderende Zambia! Marc is 37, lijkt op een jongere Hugh Jackman en heeft de ambitie de geschiedenisboeken in te gaan als Tilapiagod. Hij wil de grootste Tilapiakwekerij van Afrika opbouwen. Zijn weg naar Zambia voerde via Zimbabwe naar Wageningen, tussenstop Azië, next stop: Zambia, Tilapiacapital of the world. Hij laat een minitilapiaatje zien aan Yvon en ineens wil ik ook een Tilapiapuppy. Erg cute. Marc is dat overigens ook. Als hij niet in dit zinderend hete, WiFi-loze land zou wonen zou ik schrijven maar ik ben mijn potlood kwijt, kan niet tegen hitte, hou niet van tilapia en dat soort excuses. 
Marc zoekt een optimistische vrouw want hij is zelf niet altijd even positief over dingen. Oh, dan gebruik ik dit als excuus, ook goed.
Dus zijn vrouw moet af en toe de cliniclown uithangen. Terwijl hij dit vertelt zit een poes op zijn schoot en snijdt hij zijn courgette verkeerd.

Fruit in een afdruiprek.
Fruit in een afdruiprek. Marc is een wilde jongen.

Maar godallejezus wat ziet zelfs dan Marc er onboers uit, recht uit een catalogus geklommen.

Canada! Zeg je Canada, dan zeg je Happy van Pharrell. Zegt dat je niets dan heb je de vorige editie niet gezien en heb je iets gemist. Maar dat was toen, dit is nu, en Canada is van Riks in Saskatchewan. Hij is 39, trouwde met een Canadese, vond dat te veel gedoe, kreeg er wel twee kinderen van, scheidde, en zit nu alleen op zijn boerderij. Hij is vriendelijk, open en gastvrij. Hij biedt Yvon een gebakken eitje en een hamburgertje aan. Dat schiet mevrouw in het verkeerde keelgat. Want ze is een vrouw en eist meer dan dit. Een salade is wat ze wil. Okeeeee… 
Even later staan ze in een pizzeria dus ik denk dat mevrouw haar zin heeft gekregen, of juist niet.
Riks gaat regelmatig naar de kerk, een erg somber vurenhouten gebouwtje. Daar gaat hij met Yvon en de kinderen naar toe. Yvon vraagt de kinderen om iets in het Nederlands te zeggen maar ze proberen niet eens te antwoorden. Ze haten haar. Ik houd van die kinderen.

De laatste boer van dit seizoen is de 27-jarige Brabantse David. Varkenshouder (in spé) en akkerbouwer (in spé) in… Roemenië. Tja. Er zit potentie, blijkbaar. Hij is er bijna, maar nog niet helemaal. Dit is ‘Help mijn man is klusser’ meets ‘Bouwval gezocht’ meets ‘Ik vertrek’, gepresenteerd door een jongen met het enthousiasme van een Freek Vonk die vertelt over de paringsdrang van de blauwpaars gevlekte ratelslang. En dat is alleen nog maar over het varkensbedrijf. David wil ook een landbouwbedrijf opstarten want hij wordt al wild van het idee van een zaadje dat groeit. Da’s toch mooi! Kijk die krotten en die barre grond, over een tijdje staat hier een Bedrijf! En weet je wat het is? Ik geloof dat het hem gaat lukken. Mét een vrouw. Want David lijkt me een gezellige, sociale jongen met vlotte babbel. Om de toekomstige vrouw niet de indruk te geven dat er alleen maar bouwval en bedelarij in Roemenië is, duiken Yvon en David even de stad in. Ja, je kan hier ook elastiekjes, de plaatselijke krant en handgemaakte plaids shoppen! David wil een betrouwbare en lieve vrouw die wel regelmatig boos kan worden dat ie weer van huis gaat. Werken en zuipen met zijn knechten. En weet je wat het is? Ik denk dat hij ook best wel naar haar wil luisteren, soms. 
We zien David ook even bellen temidden van het graan. 
Ziet de toekomstige vrouw ook dat er bereik is.

IMG_0955Dat waren ze. 

En, wat vinden jullie ervan? Wie is je favoriet? Ga je schrijven? En waarom niet? Taart! Trampolines! Babytilapia!

Tot in 2017!