Project X-it

Martin en zijn moederkloek zijn deze aflevering weer helemaal fijn en zen en heerlijk mens en thuis. Ik verwacht op elk moment dat Willem binnen stormt en roept “Wie is hier nou de zorgboerderij? Gij of ik?”

Ze maken samen een heerlijke bloemkoolschotel. Martin vindt het fijn dat er een keer eten op tafel staat als hij klaar is met werken. Want alleen is er niks aan, ondanks het feit dat er heel veel lieve kinderen zijn.

Ook zij gaan de mooie koeien melken, in de regen. José geeft een kalfje melk, wanneer de melk op is toont Swaen haar dat ze vroeger met de hand in de bek ging want ze hadden nog geen tanden en dan bleven ze zuigen. Wat een heerlijk vuig pittig en gek mens is Swaen toch! Ze heeft thuis een manege en houdt de vrouwen aan het werk terwijl Martin op de trekker zit. Ze domineert de boel. Dat vindt de rest fijn. Tenminste, ze protesteren niet. Op deze boerderij heerst de liefde en harmonie.
Aan de ontbijttafel vraagt José aan Martin hoe hij het voor zich ziet als hij iemand kiest. Een vraag die net zo achterlijk is als wanneer iemand op een duikplank staat en je vraagt hoe diegene het voor zich ziet, als hij springt en in het water plonst. Maar Martin beantwoordt het gewoon en zegt dat hij in ieder geval geen nieuw personeel zoekt. Dus de dames mogen de overalls weer aan de wilgen hangen en dagenlang met de handen in de tandenloze kalveren zich laten zuigen, daar worden ze heerlijk week van.

Henk en zijn dames duwen koeien aan. Yoni is er het beste in want ze heeft stage gelopen op een boerderij. Fiona heeft nog nooit op een boerderij gewerkt, gewoond, alles is nieuw, ze moest het woord ‘boerderij’ googlen voordat ze naar het programma schreef. Ze schreef het eerst nog met een korte ei, zo erg is het. Ze gaan koeien melken, het is nog even lastig om de uiers schoon te maken. Ze mogen de koe niet vol bij de uiers pakken want bij de vrouw mag dat ook niet bij de borsten, aldus Henk. Ook dit is nieuw voor Fiona.

Henk vertelt tegen de camera dat hij ze alle drie nog steeds superleuk vindt dus hij kan nog niet kiezen. Wanneer ze gaan slapen vraag Lisa om drie kussen, Henk zegt dat hij altijd zonder kussen slaapt. Snap ik het nou niet of spreken we hier over een wederzijdse miscommunicatie?

Kussen of niet, de meiden hebben in ieder geval niet geslapen deze eerste nacht. En tot overmaat van ramp zegt de buienradar op de computer van Henk dat het droogt blijft dus moet er gewerkt worden. Yoni voelt zich al helemaal thuis bij Henk, ze staan bij lelies en iedereen vindt het stinken maar Yoni vindt het een heerlijke geur. Morgen gaan ze het wegrottende kadaver van een koe onder een ton vandaan halen en ze kijkt er nu al naar uit om zich daar van tevoren nog even een half uurtje tegenaan te schurken om het aroma tot zich te kunnen nemen.

Willem is er ook nog, gebrek aan verhaallijn ten spijt. Hij bouwt een kampvuurtje buiten z’n huis. Jammer, met ‘vuurwerk’ bedoelde ik eigenlijk wat anders. er wordt wat gekeuveld over het weer van morgen, Pim Fortuyn spreekt via Jurjen uit dat een stilte ook heel goed kan zijn.
Zenuwachtig en slaperig geschuifel in de keuken na de eerste nacht. En omdat het zo ontiegelijk saai is bij Willem en ik de grootste moeite heb hier iets over te schrijven, dwaalt mijn blik naar het grote deurkrijtbord waarop het volgende staat geschreven:

Afwasmiddel
Pijnboompitten
Chocopasta
Chocola
=== een groot hart met JDE ernaast ===
een hartje met de tekst ‘Jde is lief’

Een kader met de tekst

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Loesje.

Een foto van een eng geel jongetje hangt aan de muur en alles bij elkaar moeten dit extra aanwijzingen zijn voor een nieuw seizoen van Wie is de Mol. Klaas draagt een rood shirt. Ik noteer het gewoon allemaal, want we hebben het later nodig en zo niet, dan heb ik in ieder geval deze dodelijk saaie scène weer overleefd. Hier, een plaatje van het Enge Gele Jongetje. Zou dit JDE zijn?

Jongetje Dat Erggeelis?

Alsof er niet genoeg gemolken is deze uitzending, doet Willem er nog een paar kwakjes bovenop door ook zijn koeien te melken. De mannen trekken wat aan de uiers, er volgen dertig innuendo’s in 1 minuut.
Daarna gaan ze varkens voeren. De Stem van Pim vraagt via Jurjen of dit allemaal volledig biologisch dynamisch is. Wat een krachttermen in 1 zin! Het is als een bijvoeglijk voornaamwoord bij een superheld. Alleen gaat het hier om Willem.

Over superhelden gesproken:
Gezellige boel bij Aad. Een koffietafel heeft meer sfeer. ’s Ochtends wachten Aad, Linda en Jeannet tot Queen Ina aan de ontbijttafel komt zitten, zodat ze verder kunnen zijn met ongemakkelijk stil wezen.
Ook het weer is bij Aad om te huilen, het regent met bakken uit de hemel. Maar, het werk moet doorgaan dus trekken de vrouwen de overalls aan die Aad speciaal voor ze heeft gekocht. En ook de handschoenen, die zijn vereist want ze gaan distels plukken. Ina begaat meteen een doodzonde door de overall te scheuren voordat ze hem heeft aangetrokken. Gelukkig wordt Aad niet al te boos maar reken maar van yes dat hij van binnen kookt en dit, samen met de kosten voor de koude schotel van gisteren, op de rekening van Ina zet.

Jeannet en Ina vinden distels plukken niet echt heel erg leuk werk. Aad zegt dat zijn huis straks ‘ons’ huis wordt en dat er huizen zijn waar het soms rommelig is. Jeannet zegt dat ie er wel aan moet wennen dat er af en toe een rokje over een stoel slingert (beestachtig sexleven dat ze zullen hebben, waarbij ze roerloos tegenover elkaar zitten, niets zeggen en de klok tikt en tikt en dan om 9 uur kijken ze elkaar aan en begint de 3-minuten-durende routine).

Tijdens het distelplukken snijdt Jeannet zich aan haar vinger en gaat ze, helemaal in haar uppie, zonder mentale en lichamelijke steun van Aad, op zoek naar een pleister en daar is ze niet blij mee. Wen er maar aan Jeannet, als Aad je kiest zal dit niet de eerste keer zijn dat je gewond raakt!

Bij Henrieke op de boerderij blijven BodywarmerBert en Rick-Jan (met licht weggeretoucheerde korst op de lip) zich ergeren aan het feit dat Barrie als enige durft te praten tegen het vrouwmens.
De keren dat Bert iets zegt gaat het grotendeels langs me heen omdat hij mompelt, maar ik maak eruit op dat hij getrouwd is met z’n werk. Rick-Jan is voornamelijk te zien met z’n mond aan de hals van een bierflesje. En met een vliegenmepper in z’n hand. En vertellend dat hij ’s ochtends een bakkie koffie drinkt.

Na de eerste nacht verschijnt Bert aan de ontbijttafel. Hij moet bukken wanneer hij onder de deurpost door loopt. Hij draagt een iets te strakke korte broek en een roze polo die hij in die iets te strakke korte broek heeft gestopt. Bert is een reus.
Kleine, iele Barrie vindt het machtig mooi om te zien hoe de koeien worden gemolken, en om daaraan mee te werken. Hij kan er alleen niet veel van en hij weet er net zo min iets van. Toch probeert hij het, want hij vindt Henrieke leuk en wil laten weten dat hij haar leuk vindt.

Aan de eettafel is het weer gezellig stil en Bert voelt zich ongemakkelijk met deze setting en entourage. Bert, de man die dagelijks een koe vuist, voelt zich niet op zijn gemak.
Terwijl Barrie en Rick-Jan in de wei een paal in de grond hameren uit Bert zijn twijfels bij Henrieke. Die vindt het heel jammer dat Bert liever weg wil omdat dit allesbehalve haar keuze was. Ze voelt zich namelijk wel op haar gemak bij hem. Tijdens hun gesprek komt stoorzender Barrie nog even opdagen en het is een heel grappig moment in een droevige scène. We gaan toch zeker niet vroegtijdig afscheid nemen van onze GVR?
Goddank niet nee, want uiteindelijk stuurt Henrieke Barrie naar huis. Arme Barrie, die van alle drie wel het meest eager was om het hart van Henrieke te veroveren. Arme, verliefde, op hol geslagen Barrie, de enige met een gezonde bovenlip. Ajuu en het ga je goed.

Tot volgende week!